Spania comemoreaza, duminica, implinirea a trei ani de la atentatele ce au avut loc in apropierea garii madrilene Atocha. Atentatele din 11 martie 2004 din mai multe trenuri care leaga capitala Spaniei de suburbii s-au soldat cu 191 de morti si peste 1.800 de raniti. Printre victime, s-au numarat si romani: 16 morti si aproape 80 de raniti.

In fata garii, a fost inaugurat un monument inalt de 11 metri, in forma de cupola cilindrica si compus din bucati de sticla, in memoria celor care si-au pierdut viata.

Agentia France Presse noteaza ca monumentul a fost dezvelit in prezenta regelui Juan Carlos, a reginei Sofia, a premierului Jose Luis Rodriguez Zapatero, si a familiilor victimelor. In interiorul monumentului au fost gravate o parte din miile de mesaje pe care locuitorii Madridului le-au depus in gara Atocha, in zilele care au urmat tragediei.

Au fost depuse flori, iar participantii la comemorare au pastrat trei minute de reculegere si au ascultat o piesa pentru violoncel a muzicianului catalan Pau Casals. Nimeni nu a tinut vreun discurs.

In urma cu o luna, a inceput procesului celor 29 de presupusi autori si complici ai atentatelor. Sapte acuzati risca o pedeapsa cumulata record, de 270.600 de ani de inchisoare, limitata - potrivit legislatiei spaniole - la maximum de 40 de ani de inchisoare. Procesul se va incheia cel tarziu in luna iulie.