Anuntul BNR ca va renunta la restrictiile impuse la creditele acordate persoanelor fizice are deja efecte. A aparut primul credit ipotecar cu avans de maximum 15% si care poate scadea pana la 0%.

Bancile anunta deja conditiile de imprumut valabile dupa ce BNR va ridica restrictiile

Alpha Bank a anuntat, in premiera, un produs de creditare pe care il va pune pe piata dupa ridicarea restrictiilor: creditul ipotecar cu avans de maximum 15% fata de cel putin 25% in prezent.

Avansul poate fi si mai mic: „In conditiile in care valoarea evaluata a imobilului este mai mare decat valoarea sa de achizitie, avansul necesar acordarii creditului poate ajunge pana la 0%”, se arata in comunicatul bancii.

In traducere, acest lucru inseamna ca pentru a contracta un credit ipotecar fara avans imobilul pentru care este acordata finantarea trebuie sa fie evaluat la o valoare cu 15% mai mare decat pretul de achizitie.

De exemplu, pentru un imobil ce urmeaza sa fie cumparat cu 50.000 de euro, valoarea de piata a acestuia ar trebui sa fie de 57.500 de euro pentru ca Alpha Bank sa finanteze integral achizitia imobilului.

Creditele pentru locuinte din oferta actuala a bancii pot fi rambursate in cel mult 30 de ani. La imprumuturile in euro, dobanda poate fi de 5,9%, fixa in primul an de creditare, sau de 6,9%, fixa in primii doi ani.

Se lucreaza la noile produse

Institutiile de credit lucreaza la produsele de creditare din generatia viitoare: cele pe care le vor vinde dupa ce BNR va renunta la limitarile impuse pe piata creditarii. „Noi lucram la diferite variante de produse ce vor depinde de forma finala a regulamentului BNR (n.r.

- documentul prin care banca centrala va elimina restrictiile impuse bancilor la acordarea de credite persoanelor fizice)”, ne-a declarat presedintele Bancpost, Mihai Bogza.

El a adaugat ca institutia de credit pe care o conduce nu va anunta niciun produs de creditare inainte ca BNR sa publice modificarile aduse legislatiei ce reglementeaza acordarea de credite pentru populatie. Datorita concurentei din ce in ce mai mari pe segmentul de retail si bataliei pentru fiecare client castigat, bancile isi creioneaza deja viitoarele produse. Iar daca anuntul Alpha Bank a spart piata, in aceasta saptamana vor urma altele.

Integral in Evenimentul Zilei