Casele construite pe structura din lemn au inceput sa atraga tot mai multi clienti. Unii producatori autohtoni au renuntat la contracte de export pentru ca nu fac fata cererii productiei interne.

Fundatia unei case construite cu structura de rezistenta din lemn nu difera prea mult fata de cea a unei constructii din caramida si din beton. Fundatia unei case cu schelet de lemn este mai economica datorita grosimii reduse a zidurilor de fundatie/elevatie.

„In loc de 35-45 de centimetri grosime, cit are fundatia unei case din caramida si din beton, structura din lemn necesita o fundatie de doar 20-25 de centimetri grosime“, spune inginerul Cristian Moga, sef serviciu tehnic-ofertare in cadrul firmei SC Agro Power SRL. Foarte important este ca placa de beton a fundatiei sa fie cit mai plana cu putinta.

Nu sint acceptate denivelari mai mari de un centimetru. Planseul fundatiei poate fi construit din beton armat sau se poate opta pentru un planseu tot din structura din lemn. De asemenea, pentru o lucrare de calitate, suprafata fundatiei unde vor fi montati peretii din lemn trebuie hidroizolata.

„Peretii casei din lemn sint compusi din elemente orizontale, denumite traverse, si din elemente verticale, denumite montanti“, precizeaza Razvan Cazacu, directorul general al firmei SC Vandrom Trust SRL.

Conexpandul tine casa

Montantii sint dispusi la o distanta de 40 de centimetri unul de celalalt, iar traversele au rolul de a asigura conlucrarea intre panouri si repartizarea uniforma a eforturilor. Exista si sisteme cu pereti cu o grosime a panourilor mai mare si cu o distanta de 60 de centimetri intre montanti. Peretii sint prinsi de fundatie cu conexpanduri, un fel de dibluri.

Se fac gauri in fundatie si se introduc aceste conexpanduri. Suprafata peretilor exteriori ai casei cu structura din lemn va fi construita din placi OSB, iar suprafata peretilor interiori, din placi de gips-carton.

„Intre montanti, spatiile de 30-40 de centimetri vor fi umplute cu un strat de vata minerala de 10 sau de 15 centimetri grosime, apoi se placheaza spre exterior cu placi de OSB 3 si cu termosistem (polistiren, plasa fibra de sticla si tencuiala decorativa)“, a precizat Cristian Moga. Placa OSB este confectionata din aschii mai mari din lemn care sint presate.

In cazul planseului superior, acesta se rigidizeaza cu placi OSB de 18 milimetri grosime.

Parter, etaj si mansarda din lemn

„Izolarea fonica se realizeaza tot cu vata minerala de 10 centimetri grosime, protejata de folie bariera de vapori“, a explicat Razvan Cazacu. Intrucit o casa cu structura din lemn poate fi construita cu parter, etaj si mansarda, planseul intermediar este alcatuit din grinzi mai groase, distantate la 30-40 de centimetri.

„In podea se insereaza vata minerala acoperita cu placi OSB de 20 de milimetri grosime sau dusumele, iar la partea inferioara a grinzilor se monteaza gips-carton“, a amintit Cristian Moga. Sarpanta, partea din lemn a acoperisului, se construieste similar cu sarpantele caselor din caramida, elementele de rezistenta proiectindu-se in functie de tipul invelitorii.

„La deschideri mai mari, in zona livingului sau in spatiul mansardat, se folosesc grinzi din lemn lamelar incleiat“, a mai spus Razvan Cazacu. Intre capriorii sarpantei nu trebuie sa lipseasca vata minerala, protejata cu folii speciale, care ofera un confort termic deosebit.

Pretul unei case cu structura din lemn, pe metru patrat finisat, variaza intre 350 si 450 de euro, in functie de proiectul clientului si de finisajele folosite.

Integral in Cotidianul