Avem un premier pe care nu-l meritam: "Ca prim-ministru nu pot permite ca primele alegeri europene sa depinda de un calcul politic al unuia sau al altuia". Exista rare momente in istorie in care avem privilegiul sa-i vedem pe conducatorii nostri cum se elibereaza de "disputele si ambitiile politice de moment" si se dovedesc oameni cu viziune.

In cazul de fata, viziunea domnului Tariceanu tine pana in toamna, cand - spune domnia sa - alegerile pentru Parlamentul European nu ar mai fi "viciate" de nervii primaverii politice.

Asistam, de cateva zile, la un concurs de justificari ipocrite din partea celor care sustin amanarea alegerilor europene.

Dincolo de ton si de nuanta, exista doua idei comune folosite drept argument al amanarii:

1. Suntem in plina criza, or, in astfel de momente, nu te poti arunca in alegeri. O fi criza, dar in capul lor. Cand doua tate se cearta peste gard, nu spunem ca e criza, poate cel mult ca respectivele sunt in crize.

La fel si aici: zumzetul politicienilor nu suna mai ingrijorator ca altadata; pare, din contra, artificial si contrafacut, ca si cand liberalii, democratii, pesedistii, conservatorii si peremistii, care se ataca ziua pe viata si pe moarte, merg noaptea impreuna la sprit.

Romania a traversat cateva crize care i-au pus, intr-adevar, democratia in pericol, ceea ce ne permite sa avem simtul proportiilor. Daca azi politicienii isi cara unul altuia ciomege in cap, asta este doar mineriada lor, sub clopotul lor de sticla, fara absolut nicio legatura cu lumea vie de afara.

Si chiar de-ar fi criza, nu alegerile sunt calea cea mai potrivita pentru a elimina toata aceasta tensiune sulfuroasa de pe scena politica?!

2. Mesajul alegerilor europene ar fi pervertit de razboaiele politice autohtone. Altfel spus, poporul n-ar mai alege idei, mesaje, politici europene, ci, prost si neevoluat, ar pune stampila tot pe Basescu, Iliescu, liberali.

Altceva va fi in toamna, cand razboaiele interne se vor fi sfarsit, politicienii se vor fi infratit, singurele lupte purtandu-se in sfera inalta a ideilor europene.

Dar nicaieri in Europa, o stie si Grivei, campania pentru PE nu se duce altfel decat cu teme de politica interna! Nici dracu nu se va duce prin tara cu Constitutia europeana in mana, ci tot cu cresterea pensiilor si salariilor, combaterea somajului, bani si subventii pentru agricultura.

Asta cine-si permite! Ceilalti vor merge cu para: ce prosti si incompetenti sunt cei de la putere si ce bine ar face ei daca ar fi in locul lor.

Singurul argument cu adevarat important pentru care domnii Tariceanu, Geoana, Voiculescu si Vadim sustin amanarea alegerilor si dl. Traian Basescu organizarea lor la termen este scorul electoral din acest moment. Daca PNL, PSD, PC si PRM ar fi stat bine in sondaje si PD prost, amanacii ar fi devenit termenagii si invers.

Nu ma indoiesc ca, daca i-ar fi convenit, domnul presedinte ar fi gasit, la randu-i, argumente europene pentru amanare, atat pentru popor, cat si pentru uneori atat de putin pretentiosii intelectuali.

De-as mai duce-o pan' la toamna! Acesta e strigatul mut al premierului. Fiecare va creste cu ce are, liberalii cu energia vie, pesedistii cu almanahe, conservatorii cu inc-un analist si inc-o antena, peremistii cu Cosmosul, democratii cu d-na Udrea. Sa vezi atunci cresteri electorale, de-o sa ia toata lumea peste 100%. Iar ce ramane va lua Gigi Becali.