Decapitarea lui Marian Santion din fruntea Directiei Generale Anticoruptie (DGA) din cadul Ministerului Administratiei si Internelor (MAI) a fost o actiune premeditata de generalii-feudali din minister, cu multe luni in urma.

Dosarele aflate in lucru la DGA au inceput sa dea fiori la nivel inalt in minister, mai ales ca multe din fire duceau catre conducerea MAI, mai exact catre generalii din fruntea institutiei, care raman neclintiti pe functii, indiferent de culoarea politica a guvernului.

Surse apropiate chestorului Vasile Nita, adjunctul chestorului Anghel Andreescu, ne-au informat ca planul de control la DGA, semnat de ministrul de interne Vasile Blaga, fusese aprobat pentru perioada 26 februarie-23 martie 2007, inainte deci de bilantul MAI, in care democratul Blaga s-a laudat inclusiv cu realizarile DGA.

De ce dintr-o data DGA nu a mai fost bun? Pentru simplul fapt ca prin anchetele desfasurate a luat in vizor si numerosi sefi din politie, sustinuti la randul lor de chestorii din minister.

Astfel, la bilantul MAI din 27 februarie 2007, chestorul Nita, acelasi care i-a adus la cunostinta lui Santion controlul ordonat de ministru, l-a intrebat ironic pe seful DGA: "Ce faci Mariane, ai inceput revolutia?".

Lupta cu sistemul

Intr-adevar, DGA incepuse nu revolutia, ci curatenia unui sistem inchistat in ultimii 17 ani.

Inceputul sfarsitului pentru Santion la conducerea DGA l-a constituit, potrivit informatiilor noastre, cazul Lecu Nicolae, directorul Directiei de Logistica a Inspectoratului genaral al Jandarmeriei Romane.

Acuzatiile investigate de DGA - folosirea soldatilor la construirea propriilor vile, protocoale nenumarate etc- au determinat reactia de aparare a lui Lecu, care s-a dus la protectorii sai, seful Jandarmeriei, Costica Silion si chestorul Andreescu, si le-a spus ca tinta "vanatorii" DGA sunt de fapt cei doi.

Imediat a aparut, asa cum era de asteptat pentru un sistem inchis, reactia de autoaparare. Si, cel mai simplu nu este sa dovedesti ca esti nevinovat, ci sa-l elimini pe cel care te acuza. Nu mai conta ca acuzatiile in cazul Leca au fost dovedite si ca s-a inceput urmarirea penala de catre DNA.

DGA si Marian Santion incepeau sa fie periculosi pentru un sistem care s-a dovedit rezistent la orice schimbare. Astfel, zvonurile ca "se va ocupa Andreescu de Santion au incepu sa circule, atat prin minister, cat si prin unitatile aflate in subordinea MAI".

Dupa Leca a urmat cazul Silion, omul sustinut de Andreescu la sefia Jandarmeriei Romane. Aceleasi acuzatii: folosirea soldatilor si a bunurilor din unitati la construirea vilelor.

Andreescu, vizat indirect

Potrivit surselor noastre, aceste anchete l-au determinat pe chestorul Andreescu sa faca o vizita la DNA, in toamna anului trecut, pentru a discuta cu Daniel Morar si pentru a se convinge daca numele sau apare printre dosarele aflate in lucru, in urma anchetelor DGA.

Vizita nu a fost neproductiva pentru Andreescu acesta primind probabil, cele doua scrisori de nemultumire ale lui Morar, prin care acesta-i reprosa sefului DGA ca acesta comunica cu DNA mai mult prin presa.

Morar era de fapt nemultumit ca in gestionarea cazurilor prefectului Prisacaru si Sofert Bacau, DGA reusise o comunicare mai buna cu opinia publica, si prin urmare, recunoasterea meritelor instrumentarii celor doua cazuri.

Integral in Curentul