Painea s-ar putea scumpi cu cateva sute de lei daca morarii vor fi obligati sa recurga la fortifierea fainii cu fier si acid folic, dupa cum prevede un proiect al Ministerului Sanatatii, care vrea astfel "sa sporeasca productivitatea muncii".

"Ne asteptam ca totusi influenta in pretul painii sa nu fie foarte mare, pentru ca nu se poate spune ca 200 de lei vechi este mult, dar investitiile pe care fiecare moara va trebui sa le faca pentru a se dota cu echipamentele necesare adaugarii premixului sunt semnificative. Cea mai mica moara trebuie sa faca investitii de 10.000 euro", ne-a declarat Aurel Popescu, presedintele Rompan.

Acesta a subliniat insa faptul ca, in cazul in care Ministerul Sanatatii va obliga toate morile sa recurga la fortifierea painii, exista pericolul ca unii morari nepregatiti sa greseasca reteta, fiind un real pericol pentru sanatatea populatiei. " Nu stiu cine ii va pregati pe morarii de la tara, de exemplu, in dozarea acestui supliment de fier.

Exista pericolul ca oamenii de la moara sa nu cunoasca bine si sa faca un amestec de faina cu prea mult fier si acid folic, iar excedentul de fier este cancerigen. Nu este de glumit!", a avertizat Popescu. In plus, el a mai aratat ca unor categorii de persoane care au anumite suferinte nu le este indicat sa consume paine imbogatita cu astfel de suplimente "nenaturale".

Integral in Gandul