Tendinta de scadere a utilizarii instalatiilor traditionale de incalzire se va face simtita si in Romania

Mai mult un subiect de discutii decat o realitate in Romania, piata echipamentelor de incalzire pe baza de resurse alternative - precum soarele, biomasa, energia geotermala - se va dezvolta in urmatorii ani, sustin jucatorii din domeniu. Atuurile: politica europeana de sustinere a energiilor regenerabile si presiunea pretului gazelor naturale.

In Romania, accentul se va pune mai ales pe sistemele cu un grad ridicat de eficienta.

„Anul acesta este primul in care, la nivel de concept, se pune foarte mare accent pe energiile regenerabile si inalta eficienta, acestea fiind directiile care vor fi dezvoltate cu prioritate de Baxi in perioada urmatoare", a declarat Sever Scarlat, CEO Baxi Romania, in cadrul ISH Frankfurt, cel mai mare targ european de inginerie energetica, tehnologii de incalzire, racire si energie regenerabila.

Potrivit acestuia, discutiile la nivel european sunt cat se poate de clare: cat mai multa energie regenerabila, astfel incat toti producatorii de instalatii termotehnice se reorienteaza catre tehnologiile alternative si mai ieftine - pompe de caldura, centrale pe baza de biomasa, panouri solare, centrale in condensare, in cogenerare etc.

„Pompele de caldura, de exemplu, sunt tehnologii vechi de 20 de ani, dar sunt scoase de la naftalina de toti producatorii de instalatii termotehnice. In plus, se iau in calcul avantajele pentru mediu", a adaugat Scarlat.

Legi speciale de incurajare a tehnologiilor alternative

Gradul de utilizare a tehnologiilor bazate pe resurse regenerabile variaza de la o tara la alta. Centralele pe baza de biomasa si-au gasit o piata dezvoltata in Danemarca, unde se vand circa 20.000 de unitati pe an, iar cele in cogenerare in Germania si Anglia.

Puterea redusa de cumparare, precum si slaba constiinta ecologica a romanilor determina insa o utilizare extrem de redusa a unor astfel de echipamente. „Genul acesta de sisteme au mare succes in tarile in care constiinta ecologica este dezvoltata, de pilda Germania, unde exista un consum foarte mare de panouri solare.

In Romania este o nisa foarte mica, anual se vand cateva sute de astfel de unitati, dar piata este in continua crestere", a declarat CEO Baxi Romania. Potrivit acestuia, cei mai avansati in utilizarea panourilor solare sunt grecii, italienii si spaniolii, insa legislatia sprijina aceste investitii.

In Spania, de exemplu, de peste doi ani exista o lege care impune oricarei constructii noi sa isi asigure 80% din apa calda menajera consumata anual din panouri solare.

Integral in Adevarul