In august 2006, intreaga opinie publica a fost zguduita de vestea disparitiei, in plina ascensiune, a tanarului regizor Cristian Nemescu si a colegului sau de generatie, sound-designerul Andrei Toncu, prietenul si colaboratorul sau apropiat, intr-un moment in care operele lor creasera un ecou puternic in spatiul cinematografiei tinere de pretutindeni, castigand recunoastere, premii si, mai presus

de toate, contribuind viguros la mult-asteptata renastere a cinema-ului romanesc.

NexT este expresia nevoii de a compensa aceasta absenta. Profesionisti din cinema, tv si media, cei care au fost impinsi in acest mod brutal si dureros la reflectie, au decis sa reactioneze cu fermitate, in singurul mod posibil: incurajand si sprijinind activ tinerii si foarte tinerii cineasti, cat si aspirantii, in gasirea drumului lor.

Ca prim gest, Societatea Culturala „NexT”, infiintata in memoria lui Cristian Nemescu si Andrei Toncu, organizeaza cu sprijinul Centrului National al Cinematografiei, in perioada 29 - 31 martie 2007, in Bucuresti, Festivalul International de Scurt si Mediu Metraj „NexT”

NexT se doreste a fi mai mult decat o selectie inteligenta de filme, isi propune sa fie o adunare a celor ce se aseamana, un prilej de intalnire, de cunoastere, de explorare, de imbogatire a cunostintelor, de incurajare.

Astfel, toti invitatii acestei prime editii vor fi cazati acasa la foarte tineri cineasti, voluntari ai festivalului, dornici sa interactioneze cu colegii de breasla din alte tari si la un alt nivel, mai profund, fara a se limita la cel oferit de sala cinematografului in scurtul timp de dupa terminarea proiectiilor.

Structura festivalului va cuprinde patru sectiuni si doua seminarii, unul dedicat regiei de film si unul sound design-ului. O mare surpriza a primei editii NexT o reprezinta participarea monteurului si sunetistului Walter Murch in rol de “trainer” al celui de-al doilea seminar.

NexT este un festival competitiv, la sfarsitul celor trei zile urmand sa fie acordate trofeele NexT pentru Cel mai bun film, Cea mai buna regie si Cea mai buna coloana sonora. In Competitie se intrec 29 de scurt si mediu metraje din 15 tari, selectate de criticul de film Andrei Gorzo - director artistic al festivalului.

In paralel cu Competitia, in programul festivalului mai sunt incluse inca trei sectiuni: Si ei au fost NexT generation (unde vor fi proiectate filmele din studentie ale regizorilor Nae Caranfil, Adrian Sarbu, Radu Nicoara, Ovidiu Bose Pastina si Laurentiu Damian), Filme oferite de Semaine de la Critique (7 filme prezentate de domnul Bernard Payen, membru al comitetului de selectie al amintitei

sectiuni a Festivalului de la Cannes si membru al Juriului NexT), Festival Friends (unde sunt incluse filme ale prietenilor cineasti ai lui Cristi si Andrei: Wasp - regia Andrea Arnold, Are You Feeling Lonely? - regia Rosario Garcia-Montero, Apa - regia Constantin Popescu jr, Acasa - regia Paul Negoescu si Dimineata - regia Radu Jude).

A patra sectiune a festivalului o reprezinta un focus pe filmele regizate de Cristi si pe cele al caror sound design ii poarta semnatura lui Andrei: La bloc oamenii mor dupa muzica, Kitschitoarele.2 FM, Mihai si Cristina, Poveste la Scara C, Marilena de la P7, Lampa cu caciula si Alinuta.

Pe plan international, NexT urmareste sa devina in timp polul central si sud-est european al filmului de scurt si mediu metraj si al specialistilor in domeniu, interesati de aceasta zona geografica si de spiritul ei.

Ceea ce il particularizeaza in plan local este faptul ca, in conditiile in care astazi majoritatea evenimentelor culturale se limiteaza la spatiul european, acest festival are si o puternica deschidere catre filmul american independent.