Rata anualizata a inflatiei a atins nivelul de 3,81%, fata de 4,01% la finele lunii ianuarie, conform datele Institutului National de Statistica (INS). In luna februarie, rata inflatiei a fost de 0,04%, in timp ce in luna ianuarie valoarea acestui indice a fost de 0,2%.

Preturile se mentin la acelasi nivel cu cele din ianuarie

Potrivit reprezentantilor INS, pe ansamblu, preturile se mentin aproape la acelasi nivel cu cele din luna ianuarie 2007.

La marfurile alimentare, modificari importante de preturi s-au inregistrat la legume si conserve de legume (+1,7%), zahar (+1,2%), fructe si conserve de fructe (+0,8%), produse de morarit si panificatie si lapte si produse lactate (+0,6%). Aceste cresteri au fost compensate de scaderea preturilor la oua (-14,7%) si la carne, preparate si conserve din carne (-0,6%).

In cadrul marfurilor nealimentare, cresteri semnificative s-au inregistrat la: tutun si tigari (+1,2%), grupa „alte marfuri nealimentare” (+0,5%), articole chimice (+0,3%). Scaderi de preturi au avut combustibilii (-1,2%), medicamentele (-0,6%), produsele cultural sportive (-0,2%).

Serviciile au inregistrat o crestere de 0,4% datorata, in principal, cresterii tarifelor la apa, canal, salubritate si reparatii auto, electronice si lucrari foto cu +1,4%, la ingrijire medicala cu +1,1% si la igiena si cosmetica cu +1,0%, in timp ce diminuari ale preturilor se observa la tarifele de telefonie (-0,4%).

BNR tinteste pentru 2007 o rata de 4%

Anul trecut, rata inflatiei a fost de 4,87%, incadrandu-se in tinta Bancii Nationale a Romaniei (BNR) de 5% +/- 1%. Pentru acest an, BNR a stabilit o tinta a inflatiei de 4% +/- 1%, si a prognozat ca inflatia va fi de 4,7%.

Comisia Nationala de Prognoza (CNP) estimeaza pentru primul trimestru al acestui an o crestere a preturilor de consum de 0,8%, cu o inflatie medie de 4,1%.