In lupta politica legata de organizarea alegerilor pentru Parlamentul European, detaliile de ordin tehnic legate de legislatie au dat ocazia Partidului Liberal Democrat de a iesi la rampa.

Prevederi discriminatorii si limitarea puterii judecatoresti in monitorizarea procesului electoral - acestea sunt principalele nereguli pe care Nicolae Vlad Popa, senator PLD, le acuza in continutul Ordonantei de Urgenta privind unele masuri pentru organizarea si desfasurarea alegerilor pentru Parlamentul European.

Acesta afirma ca, in cel mai scurt timp, se asteapta o reactie a oficialilor europeni in privinta neregulilor sesizate.

Nicolae Vlad Popa, senator PLD, a prezentat vineri in cadrul conferintei “Alegerile europene, intre politicile interne si cele europene”

o serie de “nereguli” sesizate in legislatia pentru organizarea alegerilor

europarlamentare.

Originea tuturor problemelor pare sa o constituie Ordonanta de Urgenta nr. 1/2007 care aduce modificari si completari legii 33/2007 “privind organizarea si desfasurarea alegerilor pentru Parlamentul European”.

“Textul ordonantei este mai extins decat legea insasi, iar in acest text sunt strecurate prevederi care schimba sensul legii promulgate cu mai putin de o luna in urma”, se arata in documentul prezentat de PLD.

In primul rand, Ordonanta stipuleaza ca ordinea candidatilor pe buletinul de vot nu este aleatorie, ci sunt sunt inscrisi mai intai candidatii partidelor parlamentare, apoi a celor neparlamentare si la fibnal candidatii independenti.

A doua problema remarcata de PLD: numarul de judecatori din Biroul Electoral Central este diminuat de la 7 la 5, astfel incat numarul reprezentantilor partidelor parlamentare este mai mare decat al

judecatorilor.

“Astfel, se creaza premisa ca puterea judecatoreasca, parte a procesului electoral, sa nu mai poata fi garantul corectitudinii acestuia”,

se arata in documentul prezentat de PLD. Apoi, mai sunt alte prevederi care conduc la imposibilitatea partidelor neparlamentare de a avea reprezentanti in birourile sectiilor de votare si la limitarea “discriminatorie” a prezentei acestor partide la serviciile publice de radio si televiziune.

“Asemenea prevederi nu pot amane fara urmari. Ele au fost sesizate

oficialilor europeni si asteptam o reactie a acestora cat mai curand”, a

declarat Nicolae Vlad Popa.

Comisarul Leonard Orban, pozitie neutra in problema euro-alegerilor

Comisarul European pentru Multilingvism, Leornard Orban, prezent la

eveniment, si-a prezentat un punct de vedere neutru in privinta organizarii alegerilor pentru Parlamentul European. Orban a decarat ca „indiferent cand vor fi organizate, aceste alegeri reprezinta un moment important” si trebuie tratate ca atare.

In plus, comisarul european spera ca temele abordate in campania electorala sa fie legate si de subiecte de interes la nivel european, nu doar de politica interna.

Conferinta “Alegerile europene, intre politicile interne si cele europene” s-a desfasurat pe parcursul a doua zile la Cercul Militar National, fiind organizata de Centrul Roman pentru Studii Globale.