Ioana Lupea: "Decizia de ieri a premierului Tariceanu este dovada slabiciunii sale, a fricii de alegatorii care i-ar fi aratat, ne-o spun sondajele de opinie, ca e gol".

Calin Popescu-Tariceanu isi iubeste biroul de la Palatul Victoria, imaginea de la televizor, vocea grava din sedinta de guvern.

Atat de mult, incat fuge de cel ce poate sa ii rapeasca insemnele puterii, alegatorii si se arunca in bratele celor care-i promit ca va fi bine. Decizia de ieri este dovada slabiciunii sale, a fricii de alegatorii care i-ar fi aratat, ne-o spun sondajele de opinie, ca e gol.

Premierul nu tergiverseaza alegerile europarlamentare, ci intalnirea sa cu poporul - si nu pentru prima data, ci pentru a doua: s-a razgandit in privinta alegerilor anticipate pe motive europene si asupra alegerilor europene pe motive interne.

Primul-ministru poate invoca orice, seceta, campania electorala din Franta, situatia din Orientul Mijlociu, exploziile solare si este capabil de orice, inclusiv de nesocotirea legii si de abuzul de autoritate, pentru a se mai alina o vreme cu dulcea iluzie a puterii, crisalida tesuta in jurul lui de reteaua transpartinica de interese.

Ideea amanarii alegerilor nu a incoltit in capul premierului ingrijorat de climatul politic din Romania si de efectul crizei asupra reprezentarii romanilor in Parlamentul European.

Daca facem un efort de memorie, trebuie sa ne amintim ca nastrusnicia a fost aruncata in urma cu doua luni de presedintele Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu, discipolul disciplinat al maestrului combinator Viorel Hrebenciuc. Este un proiect croit la lumina lumanarilor, in galeriile sapate sub politica de brokeri de putere ca Viorel Hrebenciuc sau Dinu Patriciu.

Liderii liberali ar trebui sa fie constienti insa ca intreaga responsabilitate a contramandarii scrutinului va cadea asupra PNL, nu asupra PSD, PC sau PRM, sustinatorii din parlament ai amanarii euroalegerilor.

Ca alegatorii il vor sanctiona pe Tariceanu si partidul sau pentru prelungirea scandalului politic, ca i-a luat dreptul de a-si exercita drepturile de cetatean european, dar mai ales de a-si exprima opinia fata de situatia politica interna.

Pentru cei mai multi romani, europarlamentarele erau un fel de alegeri partiale la americani, o oportunitate de a transa cat mai repede si cat mai clar raporturile de putere din interiorul clasei politice. Alegatorii nu-i vor ierta premierului Calin Popescu-Tariceanu ca le-a luat votul din mai.

Prin amanarea alegerilor europene, liberalii nu se salveaza pe sine, ci contribuie hotarator si constient la revirimentul nemeritat al social-democratilor Mircea Geoana si Ion Iliescu si arunca un colac de salvare conservatorilor lui Dan Voiculescu. Se ingrijeste de cresterea acestor partide pentru a-si asigura, in urmatorul mandat, un loc in viitoarea guvernare.

Miza PNL este doar sa ofere social-democratilor, in primul rand, un start mai bun pentru alegerile locale si generale din 2008. Care ar putea fi amanate de premierul Calin Popescu-Tariceanu pana in 2009 sau 2019,daca sondajele se vor incapatana sa mentina PD pe primul loc.