Cat de avantajos este sa-ti cumperi casa pe firma?

de Florin Rusu     Saptamana Financiara
Marţi, 13 martie 2007, 0:00Cumparatorii de locuinte sunt tentati, de la 1 ianuarie 2007, sa-si cumpere casele pe firma pentru a le achizitiona cu 19% mai ieftin.

Numai ca acestia nu iau in calcul costurile suplimentare ulterioare achizitiei implicate de aceasta decizie: plata chiriei catre propria firma la pretul pietei sau achitarea unui impozit local de 50 ori mai mare pe cladirea detinuta de o persoana juridica, comparativ cu cel datorat de o persoana fizica.

Daca achizitia se face printr-un credit imobiliar (exista oferte in acest sens pe piata), avantajele acordarii imprumutului fara avans sunt contrabalansate de costurile suplimentare ale creditului. In plus, apartamentul nu poate fi luat in calcul la stabilirea bonitatii respectivei persoane, intrucat apartine firmei.

Potrivit noului Cod Fiscal, in cazul achizitionarii de locuinte noi, la o prima vedere, pare avantajos ca aceasta sa fie achizitionata pe firma. Motivul: se aplica masurile simplificate privind plata TVA, cu alte cuvinte, desi operatiunea este supusa platii taxei, practic plata acesteia nu se face, TVA-ul nu apare pe factura.

Vanzatorul se face ca ia TVA de la cumparator si se face ca-l plateste catre stat, iar cumparatorul, la randul sau, se face ca-l plateste si ca-l deduce.

Numai ca nimic nu e gratis pe lume! „Achizitionarea apartamentului de catre o persoana juridica duce la costuri suplimentare, atat in cazul detinerii, cat si in cazul revanzarii! Suma de 19% «salvata» la achizitionare va fi practic recuperata de buget in 5 ani.

De asemenea, la vanzare vor fi platite impozite mai mari“, afirma Gabriel Biris, partener la firma de a-vocatura Biris Goran.

Fara TVA daca vanzatorul este persoana fizica
Regula generala in tranzactiile imobiliare este ca nu se plateste TVA in cazul in care vanzatorul nu este inregistrat ca platitor de TVA. Majoritatea tranzactiilor de pe piata romaneasca intra in categoria respectiva, inainte de 1 ianuarie 2007, aceasta fiind o portita pentru a ocoli plata taxei pe valoarea adaugata.

Daca persoana vanzatoare este inregistrata ca platitoare de TVA, in cazul apartamentelor vechi situatia nu se schimba foarte mult. Potrivit noului Cod Fiscal, armonizat cu prevederile legislatiei europene, sunt scutite de la plata acestei taxe si imobilele vandute de persoanele juridice (in afara celor noi).

Pana la 1 ianuarie 2007, erau scutite de plata TVA numai inchirierile de imobile detinute de persoanele juridice.

Scutirea de la plata taxei nu se aplica insa in cazul livrarii unei constructii noi, a unei parti a acesteia sau a unui teren construibil, daca este efectuata de o persoana impozabila care si-a exercitat ori ar fi putut sa-si exercite dreptul de deducere total sau partial a taxei pentru achizitia, transformarea sau construirea unui astfel de imobil.
Potrivit legislatiei fiscale, un teren construibil reprezinta orice teren amenajat sau neamenajat pe care se pot executa constructii. Iar constructie inseamna orice structura fixata in sau pe pamant.

Livrarea unei constructii noi sau a unei parti din aceasta inseamna livrarea efectuata cel tarziu pana la data de 31 decembrie a anului urmator anului primei ocupari ori utilizari a constructiei sau a unei parti a acesteia, dupa caz, in urma transformarii.

O constructie noua cuprinde si orice constructie transformata astfel incat structura, natura ori destinatia sa au fost modificate sau, in absenta acestor modificari, daca costul transformarilor, exclusiv taxa, se ridica la minimum 50% din valoarea de piata a constructiei, exclusiv valoarea terenului, ulterior transformarii.

Cu alte cuvinte, pentru 2007, sunt considerate cladiri vechi cele date prima oara in folosinta (modificate sau transformate, dupa caz) cel mai tarziu pe data de 31 decembrie 2005.

Impozite la inchiriere
Dar sa revenim la avantajele si dezavantajele optarii pentru achizitia unei locuinte ca persoana fizica sau ca persoana juridica. La achizitionare, avantajul pare clar de partea celor care opteaza pentru persoana juridica, ca urmare a aplicarii masurilor simplificate - TVA nu se plateste (este inregistrat atat ca TVA de plata, cat si deductibil).

Achizitionarea ca persoana fizica a unui apartament nou face necesara plata TVA 19%, adica 19.000 euro in cazul unui apartament de 100.000 euro, de exemplu.

In cazul achizitionarii pentru inchiriere, solutiile sunt oarecum similare, considera Biris. Daca apartamentul va fi cumparat de persoana juridica, chiria va fi facturata cu TVA. Daca va fi achizitionata de persoana fizica, chiria va fi facturata fara TVA, aceasta putand fi deci mai mare, pentru a compensa costul suplimentar cu TVA.

Integral in Saptamana Financiara
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.


674 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță
Prin „Queen’s Gambit” Netflix ne arată că geniile sunt banale până când ajung subiecte de serial

Cursă contra-cronometru pentru România să cheltuiască cele 30 de miliarde de euro din planul de redresare. Comisarul European pe Transporturi: „Ultimele plăți se pot face în 2026. După acel termen, lucrările trebuie finanțate din alte surse”

Trenuri de legendă și amintiri dintr-o epocă ce nu va mai reveni - Octavian Udriște: De locomotiva cu aburi trebuia să ai grijă ca de o ființă, avea mai mult suflet

VIDEO Drumul Expres DX12 Craiova - Pitești: Imagini din dronă cu tronsonul unde românii de la UMB lucrează în forță. „Deja pe 70 la sută se va ajunge în situația de a se putea turna asfalt”

​VIDEO. 25 de întrebări despre vaccinul anti-COVID-19 (3): Am 20 de ani și nu am fost niciodată bolnav, de ce ar trebui să mă vaccinez?

Povestea omului care a făcut prima fotografie acum aproape 200 de ani

Autostrada Sibiu - Pitești - Bătaie mare pe cel mai scump tronson licitat vreodată în România: 15 oferte depuse de la firme din Europa, Turcia și China / UPDATE: Care sunt constructorii

Lupta cu sistemul: Nicușor Dan a suspendat un funcționar care a dat aviz de defrișare pentru grădina unor case de pe Kiseleff, unde ar putea apărea blocuri de 4 etaje, și pe care primarul încearcă să o salveze de 10 ani

Investiții personale în criză. Andrei a investit de Black Friday, nu a cheltuit. N-are acasă un Turbion în miniatură, dar gândește pe termen lung

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by