Premierul Tariceanu a sesizat Curtea Constitutionala pentru refuzul presedintelui Basescu de a-l numi ca ministru de Externe pe Adrian Cioroianu in locul lui Mihai Razvan Ungureanu. Tariceanu solicita Curtii Constitutionale sa constate existenta unui conflict juridic de natura constitutionala intre presedintele Romaniei si Guvern, in cazul MAE.

Printr-o solicitare a premierului din data de 19 februarie primul-ministru propunea presedintelui numirea lui Adrian Cioroianu in functia de ministru al Afacerilor Externe.

Intr-un comunicat al guvernului se arata ca premierul solicita CC :" sa intervina in baza competentelor sale de inalta autoritate publica pentru a repune in legalitate constitutionala raporturile dintre Presedinte si Guvern in aceasta problema".

Premierul Calin Popescu Tariceanu i-a cerut in data de 2 februarie ministrului de Externe, Mihai Razvan Ungureanu, sa-si prezinte demisia, in urma situatiei create de retinerea a doi muncitori romani in Irak.

Cei doi lucrau pe o baza militara americana in calitate de subcontractori si fusesera acuzati de spionaj, deoarece fotografiasera fara aprobare in interiorul bazei. Ulterior ei au fost eliberati, dupa mai mult de trei luni in arest. Premierul Tariceanu a declarat ca a aflat din presa de situatia celor doi, in timp ce Presedintele Basescu fusese informat la cateva zile dupa arestare.

Mihai Razvan Ungureanu si-a anuntat demisia in 4 februarie si a declarat ca isi asuma responsabilitatea de a nu-l fi informat pe premier despre soarta celor doi romani din Irak.

La doua saptamani dupa demisia lui Ungureanu conducerea PNL l-a nominalizat pe senatorul Adrian Cioroianu pentru postul de ministru de Externe.

Cu toate acestea Mihai Razvan Ungureanu indeplineste in continuare functia de ministru de Externe, intrucat seful statului nu a semnat decretul de eliberare din functie a lui Ungureanu si cel de numire a lui Cioroianu, declarand ca nu se grabeste cu inlocuirea.