Exporturile foarte mari ale Chinei s-au accelerat si mai mult in decursul primelor doua luni ale anului, oficialii de la Beijing anuntand egalarea recordului de exporturi inregistrat in luna octombrie a anului trecut.

Surplusul balantei comerciale, ce a atins aproape 24 de miliarde de dolari in luna februarie, a pus pe jar Congresul SUA care ameninta cu impunerea unor taxe vamale prohibitive in cazul in care Guvernul chinez nu renunta la facilitatile acordate exportatorilor.

Surplusul balantei comerciale (exporturile sunt mai mari decat importurile) a surprins pana si pe cei mai optimisti analisti intrucat, pe perioada iernii, exporturile chineze sunt mai reduse.

Explicatia vine prin acea ca marii retaileri mondiali isi maresc stocurile in apropierea sarbatorilor de iarna, ianuarie si februarie fiind luni “mai linistite”.

China da palpitatii Congresului American

Rezultatele senzationale inregistrate de economia chineza au provocat tensiuni mari in Congresul American, la inceputul acestei saptamani oficialii americani anuntand un plan de introducere a unor taxe vamale consistente pentru produsele de provenienta chineza.

Solicitarile americanilor sunt renuntarea imediata la subventiile acordate de Beijing exportatorilor locali si liberalizarea cursului de schimb al yuan-ului.

Ministrul Comertului din China, Bo Xilai, a dat dovada de o oarecare flexibiliate la auzul pretentiilor formulate de economistii americani insa a declarat ca introducerea unei astfel de taxe pe exporturile Chinei “ar distruge” comertul intre cele doua tari.

Recorduri peste recorduri

Surplusul balantei comerciale din luna februarie aproape ca a atins nivelul record din luna octombrie 2006, 23.8 miliarde de dolari. Astfel, pe primele doua luni ale anului, surplusul a fost de aproape 40 de miliarde comparativ cu doar 12.2 miliarde in perioada similara a anului trecut.

Cea mai mare parte a banilor vin din exporturile masive insa si pe un fond de scadere usoara a importurilor.

20 de milioane de chinezi fac haine

Producatorii chinezi de textile inregistreaza pierderi semnificative la fiecare apreciere a monedei locale-yuan. Astfel, potrivit unei asociatii locale citate de Reuters, aprecirea yuan-ului cu doar un procent poate provoca pagube de un milliard de dolari, numai pentru industria textila.

In contextul in care economistii principalelor tari partenere Chinei solicita ca yuan-ul sa fie lasat “liber”, Beijingul argumenteaza ca sectorul industriei textile inregistreaza marje de profit extrem de reduse in, aceasta industrie asigurand locuri de munca pentru aproximativ 20 de milioane de oameni.

Exporturile de textile si imbracaminte realizate de China in 2006 au totalizat 144 miliarde de dolari, cu circa 25% peste nivelul inregistrat in 2005.