Palermo-Fiorentina, minutul 33 - atacantul Mutu inscrie pentru "viola" dupa o faza la care jucatorii adversi ii cerusera sa arunce mingea afara, pentru ca un coechiper de-al lor cazuse pe gazon. "Nu l-am vazut", explica Mutu a carui reusita a fost o mica bijuterie tehnica.

Dupa meci (incheiat la egalitate, 1-1) presedintele lui Palermo, Maurizion Zamparini l-a criticat dur pe roman: "Este un tiganus care a facut o smecherie. Cum fac toti romanii, de altfel". Consiliul national de combatere a discriminarii CNCD il acuza pe Zamparini de "comportament rasist, nesportiv si disciminator".

Declaratia lui Zamparini a fost condamnata de mai multi oficiali ai fotbalului italian. Federatia romana de specialitate a anuntat ca va cere informatii suplimentare federatiei din Peninsula.

Reactia suporterilor Fiorentinei a venit pe site-ul www.fiorentina.it unde s-a declansat o campanie: "Si eu sunt tigan!".

Marti, intr-o declaratie citata de La Repubblica, Zamparini si-a explicat afirmatia:

"Nu am vrut sa fiu ofensiv la adresa lui Mutu. M-am referit la originea sa, din Romania postcomunista. Daca, spre exemplu, Maradona ar fi fost nascut la Oxford, nu ar fi inscris cu mina contra Angliei, in Mexic 1986".

"Mutu a fost istet, asta am vrut sa spun. Vine dintr-o tara in care in vremea comunismului trebuia sa te descurci ca sa supravietuiesti".

Gazzetta dello Sport anunta ca Federatia Italiana de Fotbal a deschis o ancheta si a solicitat probele audio ale declaratiilor facute de Zamparini.