Ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu a demis marti conducerea Spitalului Judetean de Urgenta Vaslui, dupa ce luna trecuta trei bebelusi au murit in urma unor infectii luate din spital de la o mama bolnava de viroza, careia i s-a aprobat internarea fara un examen medical corespunzator.

Astfel, managerul spitalului, Ciocarlea Valerian Eugen, si directorul medical interimar, Rodica Robu, au fost revocati pentru grave deficiente de management la nivelul unitatii si pentru nerespectarea indatoririlor legale de prevenire a infectiilor. De asemenea, ministrul a numit o noua conducere interimara.

"Avand in vedere ca directorul de ingrijiri isi daduse deja demisia, nu a mai fost nevoie sa il demitem (...) si am constatat acest act de demisie", a declarat Nicolaescu.

Comisia de control a constatat ca la Spitalul Judetean din Vaslui, Sectia de Neonatologie nu respecta normele Ministerului Sanatatii Publice privind cazarea mamei si copilului, personalul spitalului nu cunoaste si nu respecta procedurile referitoare la curatenie, dezinfectie si sterilizare.

De asemenea, in Sectia de Neonatologie nu se facea igiena nou-nascutilor, iar Sectia de Pediatrie nu a fost igienizata timp de 10 ani.

"Conducerea pe care am demis-o nu a luat nici o masura de asanare a acestui focar de infectii", a spus Eugen Nicolaescu.

Nicolaescu a mai spus ca a sesizat comisia de disciplina a Ministerului Sanatatii, in vederea analizarii activitatii medicului Luminita Costache, director executiv al ASP Vaslui, pentru nerespectarea procedurilor pentru emiterea vizei sanitare pentru Spitalul Judetean Vaslui.

Aceeasi comisie de disciplina a fost sesizata si in vederea analizarii activitatii inspectorului sanitar sef, doctorul Adrian Pirosca, pentru neefectuarea in perioada iunie 2006 - ianuarie 2007 a unor controale sistematice pe sectiile de risc a spitalului.

Ministrul Sanatatii spus ca va sesiza organele de urmarire penala pentru demararea anchetei penale si sanctionarea persoanelor vinovate pentru faptele prevazute in raportul comisiei de control.

La sfarsitul lunii februarie, trei nou-nascuti din judetul Vaslui, cu varsta de pana la o luna, au murit, in Spitalul Judetean de Urgenta Vaslui, din cauza unei infectii, provocata de o mama care avea copilul internat in Sectia de Neonatologie a unitatii sanitare.