Chestorul principal Dan Fatuloiu, seful Politiei Romane, a depus la inceputul acestui an o cerere pentru a-si cumpara locuinta de serviciu din Bucuresti. Pentru ca legea nu-i dadea acest drept, intrucit mai avea in proprietate o vila, seful Politiei s-a hotarit sa o pacaleasca.

Mai intii, Dan Fatuloiu si-a scos fiul din intretinere, astfel incit sa nu mai fie obligat sa puna in declaratia de avere si proprietatile copiilor aflati in intretinere. Apoi i-a donat fiului sau vila pe care o detinea in judetul Arges. Curatat de proprietati, seful Politiei Romane se poate reimproprietari legal.

Chestorul principal Dan Fatuloiu a depus, la inceputul acestui an, la Ministerului Administratiei si Internelor (MAI), o cerere pentru a-si cumpara locuinta de serviciu. Surse din MAI sustin ca seful Politiei Romane urma sa-si cumpere apartamentul situat in Bucuresti, pe strada Calea Calarasilor nr.

158, dar a renuntat subit la acest demers, din cauza scandalului izbucnit in urma articolelor aparute in „Cotidianul“ despre politistii care si-au cumparat apartamentele de serviciu in conditii suspecte.

Intentia lui Fatuloiu pare a fi premeditata, deoarece pe 17 ianuarie 2007 el i-a donat fiului sau, Alexandru, vila din comuna Topoloveni, judetul Arges. Inainte de donatie, seful Politiei Romane a facut demersuri pentru ca fiul sau sa nu mai fie in intretinerea sa, pentru a nu mai figura in declaratia sa de avere.

Alexandru Fatuloiu a mai primit de la bunica din partea mamei si un teren intravilan de 14.472 de metri patrati, care in 2004 figura in declaratia de avere a sefului politiei.

In prezent, Dan Fatuloiu nu mai detine nici casa, nici terenul. Toate au fost trecute in proprietatea fiului sau. Urmarea: seful Politiei Romane se incadreaza in prevederile legii potrivit careia politistii care nu detin in proprietate, ei sau sotiile lor, ori copiii aflati in intretinere, o locuinta proprietate personala isi pot cumpara locuintele de serviciu.

„Sa am si eu o casa a mea, la pensie“

Seful Politiei Romane a recunoscut ieri ca a facut o cerere catre MAI cu scopul de a vedea daca indeplineste conditiile legii pentru a putea sa-si cumpere locuinta de serviciu. „Mi-am facut urmatoarea socoteala: sint un tip activ, sa-mi caut si eu sa-mi fac ceva.

Fiul meu are acum casa lui (cea donata de tatal sau - n.r.), businessul lui, iar eu ce o sa fac dupa ce ies la pensie? Sa ma dea afara din apartamentul de serviciu? I-am intrebat daca apartamentul meu face obiectul vinzarii si daca il pot cumpara“, explica chestorul Fatuloiu.

Nelinistea lui Fatuloiu, potrivit careia nu mai avea unde sa locuiasca in Bucuresti dupa pensionare, nu este intemeiata. Conform unui ordin al ministrului din anul 2000, Fatuloiu are dreptul sa locuiasca in locuinta de serviciu si dupa pensionare, drept de care se bucura toti colegii sai care au primit locuinte spre inchiriere.

„Nu l-am cumparat inca. Ce ma sfatuiti?“

Chestorul Fatuloiu ne-a spus ca inca nu a primit un raspuns de la MAI, pentru a vedea daca indeplineste conditiile legale ca sa-si cumpere apartamentul de serviciu. „Eu nu ascund nimic. Mi-am clarificat problema. Care-i problema? Inca nu am cumparat apartamentul. Voi ce ma sfatuiti?“, ne-a intrebat Fatuloiu.

El ne-a declarat ca locuieste in apartamentul de pe Calea Calarasilor de sapte ani. „Cind l-am primit, apartamentul era mizerabil si plin de igrasie. Am bagat 10.000 de dolari in el, ca sa schimb geamurile, sa pun gresie, faianta, parchet.

Dumneavoastra luati in calcul ca eu, de la 36 de ani, am stat departe de familia mea pentru interesul statului? Pe mine ministerul m-a chemat la Bucuresti. Daca te aduce statul si tu nu cistigi nimic, atunci care mai e gheseftul tau?“, intreaba seful politiei.

Integral in Cotidianul

de Georgeta Ghidovat, George Lacatus