Un fost comisar al Garzii Financiare, Gheorghe Hutanu, inculpat pentru fapte grave de coruptie intr-un dosar aflat pe rolul Tribunalului Mures de aproape doi ani, se numara astazi printre consilierii personali ai actualului secretar general al guvernului, ministrul liberal Radu Stroe. "

Hutanu a fost angajat la cabinetul lui Stroe in iunie 2006, adica la mai bine de un an dupa ce a fost trimis in judecata de procurorii anticoruptie, iar Garda Financiara Bucuresti l-a tras pe linie moarta din acest motiv, suspendandu-l din functia de comisar.

Garda Financiara l-a suspendat, Radu Stroe l-a angajat

Initial, Hutanu a fost demis din functia de sef al Garzii Financiare Mures in anul 2002, cand procurorii anticoruptie au inceput urmarirea penala impotriva lui. Mai tarziu, el a fost reincadrat la Garda Financiara Bucuresti pe un post de comisar simplu. In 2005, trimiterea in judecata a acestuia a atras dupa sine, conform legii, suspendarea din functie pana la finalizarea procesului penal.

Procesul in care este inculpat Gheorghe Hutanu a inceput in primavara lui 2005 si este in curs de desfasurare la Tribunalul Mures. Aceasta situatie nu l-a impiedicat insa pe ministrul Radu Stroe sa-i ofere comisarului un post de consilier personal la cabinetul sau din Palatul Victoria.

"Evenimentul zilei" a incercat sa-l contacteze, ieri, pe ministrul Radu Stroe pentru a-i cere lamuriri cu privire la imprejurarile in care a fost angajat Gheorghe Hutanu in aparatul guvernamental, desi are calitate de inculpat intr-un dosar penal de coruptie. Acesta nu a fost insa de gasit pana la inchiderea editiei.

In aprilie 2005, dupa o ancheta care a durat trei ani, procurorii Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) l-au trimis in judecata pe Gheorghe Hutanu, fostul sef al Garzii Financiare din Mures, intr-un dosar in care este acuzat de trafic de influenta, complicitate la aceasta infractiune si abuz in serviciu.

Acuzat ca i-a oferit protectie mafiotului Riccardi Orlandino

Potrivit rechizitoriului intocmit de anchetatori, Hutanu l-ar fi protejat pe omul de afaceri italian Riccardi Orlandino, arestat acum cativa ani pentru evaziune fiscala si delapidare. Protejatul comisarului este cunoscut si procurorilor din Napoli, care l-au indicat pe Orlandino drept membru al clanului mafiot Casalesi, care actioneaza in regiunea italiana Campania.

La finalul anchetei, in aprilie 2005, procurorii anticoruptie au stabilit ca Gheorghe Hutanu a pretins de la Orlandino 30.000 de euro drept "taxa de protectie", pentru ca firmele afaceristului italian sa nu fie calcate prea des sau neanuntat de comisarii Garzii Financiare.

135.000 de euro pentru ca mafiotul sa fie scos basma curata

Ulterior, cand autoritatile au inceput sa ancheteze afacerile lui Riccardi Orlandino in Romania, Hutanu si un anume Nicolae Marian Matei, care se prezenta drept general SRI, i-ar fi cerut lui Orlandino suma de 135.000 de euro, bani care, sustin procurorii, au fost platiti integral de afaceristul italian.

In schimb, cei doi s-au angajat sa intervina la prietenii lor din politie si justitie pentru a-l scoate basma curata pe Orlandino in ancheta care-l viza.

Integral in EvZ