Capitala continua sa detina suprematia in ceea ce priveste nivelul salariilor din Romania, opt din primele zece cele mai mari lefuri platite in 2005 intrand in buzunarele unor bucuresteni. 110.700 de euro a primit lunar salariu un angajat din retail.

"100.000 de euro nu poate sa castige decat un expat, cu experienta de minimum 15 ani in retail si care ocupa cel mai probabil o pozitie strategica de senior management intr-una din marile retele aflate in plina expansiune", a declarat pentru Adevarul Rudolf Fedorovici, consultant in cadrul companiei Advice Human Resources.

Potrivit acestuia, acest salariu este unul extraordinar pentru orice companie internationala, in orice locatie din Europa si din restul lumii, pentru multe pozitii de executive management. "Cel mai probabil salariul mentionat vine ca o compensare a unui efort special, facut in conditii speciale, pentru un proiect special", spune sursa citata.

Cu salarii de peste 80.000 de euro lunar se afla tot bucuresteni, dar care activeaza in domeniul software. Potrivit reprezentantului Advice Human Resources, acestia sunt cel mai probabil tot expati, cu o experienta de minimum 10-15 ani intr-o functie de conducere dintr-o companie multinationala de profil.

Desi este cunoscut drept cel mai bine platit domeniu, sectorul bancar figureaza la mijlocul clasamentului, cu salarii de peste 28.000 de euro.

Primii trei au obtinut un salariu net lunar de peste 83.000 de euro si activeaza in comert si software. Comparativ cu cele mai mari salarii obtinute in provincie, diferenta este semnificativa. Cel mai mare salariu platit spre exemplu in Dolj, este de doar 784 de euro, lunar si aproape dublu, respectiv 1648 de euro/luna, in Calarasi.

Potrivit unor date statistice realizate de catre Agentia Nationala de Administrare Fiscala(ANAF), in baza declaratiilor de venit depuse de contribuabili anul trecut pentru veniturile realizate in 2005, cel mai mare salariu lunar net platit unui roman a fost de 110.700 euro/luna. Acesta se afla in sectorul doi al Capitalei si activeaza in domeniul comertului.

In cazul acestuia, venitul lunar brut se ridica insa la peste 130.000 de euro, 21.085 euro reprezentand impozitul pe care angajatorul il vireaza bugetului.

Integral in Adevarul