Ministrul demisionar, Mihai Razvan Ungureanu, a prezentat miercuri, intr-o conferinta de presa, bilantul activitatii sale de doi ani in fruntea Ministerului Afacerilor Externe.

In discursul sau, fostul ministru a apreciat ca, in timpul mandatului sau, politica externa a Romaniei s-a transformat dintr-o politica a "tacerii", intr-o "politica cu voce tare", activa.

"S-a schimbat discursul politic: de la o dipomatie a camuflajului a devenit sincer. Si cu ceea ce putem face si cu ceea ce nu putem face. De la o diplomatie a tacerii, la una cu voce clara, puternica", a declarat Ungureanu.

Ungureanu a precizat ca majoritatea proiectelor pe care le-a finalizat s-au bucurat de sprijin real al colegilor de cabinet, apreciind ca guvernul din care a facut parte este unul "performant care lucreaza si care are rezultate remarcabile".

El a adaugat ca proiectele externe desfasurate in timpul mandatului sau avut sens si trebuie sustinute in continuare.

Ungureanu a precizat ca Ministerul Afacerilor Externe a fost lipsit de ingerinte politice.

Ungureanu a demisionat in 4 februarie 2007, la doua zile dupa ce premierul Tariceanu i-a cerut sa-si prezinte demisia, in urma situatiei create de retinerea a doi muncitori romani in Irak.

Premierul Tariceanu aflase din presa de situatia celor doi, in timp ce presedintele Basescu fusese informat, la cateva zile dupa arestare.

Atunci, Mihai Razvan Ungureanu a declarat ca isi asuma responsabilitatea ca nu l-a informat pe premier despre soarta celor doi romani din Irak.

La doua saptamani dupa demisia lui Ungureanu conducerea PNL l-a nominalizat pe senatorul Adrian Cioroianu pentru postul de ministru de Externe.

Presedintele Traian Basescu a semnat decretul de eliberare din functie a ministrului de Externe, abia in 12 martie.

Purtatorul de cuvant al Administratiei Prezidentiale, Adriana Saftoiu, a precizat insa ca presedintele Basescu nu l-a numit in functia de ministru de Externe pe Adrian Cioroianu, fata de care si-a exprimat "reticentele" inca de cand a fost propus.