Ministrul justitiei, Monica Macovei, i-a transmis primului ministru o scrisoare in care evalueaza pericolele intrarii in vigoare a Codului penal din 2004, apreciind ca acest lucru va bloca justitia penala din Romania.

Ministrul Justitiei aminteste ca la Senat se discuta despre posibilitatea intrarii in vigoare a Codului penal din 2004 si despre schimbarea procedurii de numire si revocare a procurorului general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, precum si a procurorului sef al DNA - amandoua fiind propuneri ale reprezenantilor PSD.

Ministrul Justitiei apreciaza ca adoptarea si intrarea in vigoare a acestor propuneri legislative - in afara de faptul ca sunt contrare politicii Guvernului si obligatiilor asumate de Romania fata de Uniunea Europeana - determina prejudicii grave in sistemul judiciar penal, dar si blocaje la nivelul instantelor si parchetelor, de neacceptat pentru un stat membru UE.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Justitiei, dat publicitatii miercuri, Monica Macovei considera declaratie de sustinere ( a continuarii reformelor din justitie si a legii ANI) prezentata de premierul Tariceanu in Senat este binevenita.

"Avand in vedere ca o declaratie pe tema continuarii reformelor in justitie trebuie fundamentata pe date reale si actualizate, ministrul justitiei i-a transmis Primului Ministru un document amplu privind stadiul procesului de reforma in sistemul judiciar si masurile programate pentru perioada imediat urmatoare" - se mai precizeaza in document.