Radeti si s-ar putea sa traiti mai mult. Asta spun cercetatorii norvegieni. Adultii cu simtul umorului traiesc mai mult decat cei care nu gasesc ca viata este amuzanta. Potrivit USA Today, cercetarea norvegienilor arata ca acest lucru este valabil mai ales in cazul persoanelor bolnave de cancer.

Cu cat umorul joaca un rol mai mare pentru ele, cu atat cresc sansele sa-si prelungeasca viata.

In 7 ani, cat a durat cercetarea, au fost intervievati 54.000 de norvegieni. La inceput, li s-au pus intrebari despre cat de usor gasesc amuzante situatiile din viata reala si cat de important este umorul pentru ei. La final, cercetatorii au conchis ca adultii care au obtinut cel mai mare scor au cu 35% sanse sa traiasca mai mult decat cei cu punctaj mic.

Intr-un grup format din doua mii de oameni diagnosticati cu cancer, a reiesit ca simtul umorului a crescut cu 70% sansele unei persoane sa ramana in viata, fata de cei care nu au simtul umorului. Cum se explica acest lucru? Cercetarea a aratat ca umorul ii ajuta pe oameni sa fie mai putin stresati, dar sa-si pastreze sistemul imunitar crescut in perioadele stresante.

Sven Svebak, de la facultatea de medicina a Universitatii norvegiene de Stiinta si Tehnologie, a declarat ca "umorul functioneaza ca un amortizor de socuri, intr-o masina. Apreciezi un bun amortizor cand masina iti ese lovita, iar cancerul este o mare lovitura in viata."

William Breitbart, seful sectiei de psihiatrie de la Memorial Sloan-Kettering Cancer Center, din New York, contrazice insa teoria norvegienilor. El spune ca in 22 de ani de cand trateaza pacientii cu cancer, “a intalnit o multime de oameni glumeti, care au murit de cancer destul de repede”. Medicul sustine ca mai mult conteaza stadiul bolii si agresivitatea tumorilor, decat umorul.