Banca Europeana de Investitii (BEI) intentioneaza sa lanseze in luna aprilie a acestui an prima sa emisiune de obligatiuni in lei pe piata romaneasca. Potrivit unui comunical al BEI, ”valoarea emisiunii va fi una standard pentru un emitent cu rating AAA. Se asteapta de asemenea ca maturitatea obligatiunilor sa constituie o noutate pentru piata locala a instrumentelor cu venit fix.

Obligatiunile vor fi emise in conformitate cu legislatia romaneasca, urmand a fi listate in Romania, fapt ce le face accesibile investitorilor autohtoni”.

Intermediarul emisiunii va fi societatea de brokeraj ABN Amro Securities (Romania), subsidiara a ABN Amro NV.

Emisiunea va facilita eventuala acordare de credite in lei de catre BEI. In ultimii ani institutia a fost unul dintre cei mai mari imprumutatori externi pentru Romania, acordand imprumuturi in valoare de 4,9 miliarde de euro, incepand din 1993.

In anul 2006, BEI, ai carei actionari sunt statele membre UE, a emis obligatiuni in valoare totala de 48 miliarde euro in 24 de monede nationale diferite. Cele trei monede de baza folosite de banca (euro, lira si dolar) au reprezentat 83% din finantarile obtinute. Monedele noilor state membre UE si ale tarilor in curs de aderare au reprezentat echivalentul a 1,4 miliarde euro obtinuti de BEI.

ABN Amro Bank Romania, este subsidiara a ABN Amro NV, una dintre cele mai mari banci din lume cu active totale de peste 986 miliarde de euro, operationala in Romania din noiembrie 1995. ABN Amro Securities, este societatea de brokeraj a bancii, autorizata pentru a furniza servicii de intermediere, investitii, brokeraj si consultanta.