Contabilitatea unei companii poate fi condusa si organizata de catre directorul economic, contabilul sef sau o persoana imputernicita numai daca aceste persoane au studii superioare economice, conform noii legi a contabilitatii aprobate miercuri in sedinta de guvern.

Contabilitatea poate sa fie organizata si condusa si pe baza de contracte de prestari servicii incheiate cu persoane autorizate, membre ale Corpului Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din Romania.

Legea contabilitatii, elaborata de catre Ministerul Finantelor, vizeaza o delimitare mai clara a raspunderii in privinta activitatii de contabilitate in cadrul unei firme. Astfel, directorul economic va avea responsabilitatea aplicarii reglementarilor contabile, in timp ce administratorul se va ocupa de organizarea activitatii de contabilitate.

In cazul in care contabilitatea este condusa pe baza de contract de prestari de servicii, raspunderea pentru conducerea contabilitatii le revine acestora.

Situatiile financiare se vor depune in continuare la Ministerul Finantelor, insa proiectul de lege coreleaza termenele de depunere a situatiilor financiare cu noile prevederi ale legii societatilor comerciale, potrivit careia aceste entitati vor depune situatiile numai la registrul comertului.

Conform proiectului, societatile si companiile nationale, regiile autonome, institutele de cercetare-dezvoltare depun situatiile financiare la Finante, in termen de 150 zile, iar celelalte in 120 de zile.

Societatile comerciale vor depune, in termen de 150 de zile de la incheierea exercitiului financiar, la Ministerul Finantelor o raportare anuala, al carei continut se stabileste prin ordin al ministrului finantelor publice.

Integral in Banii Nostri