1,2 milioane de computere portabile ieftine vor fi distribuite gratuit elevilor din Romania, cel mai devreme in aceasta toamna.

Anuntul ii apartine premierului Calin Popescu Tariceanu, care a preluat initiativa de la un fost coleg de partid, deputatul Ioan Ghise, care a incercat initial sa treaca prin Parlament o lege care prevedea cumpararea a cinci milioane de laptopuri: cite unul pentru fiecare elev si profesor.

''Putem sa ne permitem''

Proiectul, intitulat „Un laptop pentru fiecare copil“, i-a fost prezentat marti premierului Calin Popescu Tariceanu de catre Nicholas Negroponte, seful cercetatorilor in domeniul educatiei avansate ai Massachusetts Institute of Technology (MIT), intr-o intilnire organizata la Palatul Victoria.

„Este vorba despre un proiect cu scop educational, de realizare a unui laptop la un cost foarte scazut, de aproximativ 150 de dolari. Nu stiu daca parintii vor avea 1.000 de dolari ca sa cheltuiasca pentru un calculator adevarat, de birou, dar putem sa ne permitem un astfel de program educational“, a declarat Tariceanu.

Proiectul ar urma sa fie aplicat in jurul datei de 15 septembrie 2007, estimarile Ministerului Educatiei indicind un numar de 1,2 milioane de copii beneficiari din sistemul preuniversitar.

Tariceanu a precizat ca a decis constituirea unei echipe la nivelul Guvernului care sa inceapa analizele necesare finalizarii acestui proiect. Vor fi evaluate informatii privind categoriile de familii care nu-si pot permite achizitionarea unui computer, pentru ca programul guvernamental sa se adreseze in special acestui segment.

De asemenea, se va analiza daca programul se va adresa tuturor elevilor din invatamintul preuniversitar sau doar celor din clasele I-VIII.

Tinta de 100 de dolari

Concret, este vorba despre o afiliere la un program mondial care isi propune sa doteze fiecare elev cu un laptop (One Laptop Per Child - OLPC), initiat de Massachusetts Institute of Technology (MIT) din Statele Unite. Cercetatorii si-au propus sa obtina un laptop cu costuri cit mai scazute si capabil sa ruleze programe educationale elementare.

Mai multe prototipuri au fost realizate, iar inceputul productiei de serie este planificat pentru jumatatea acestui an. Pretul unui laptop se apropie de 150 de dolari, insa proiectantii spera ca pina in 2008 sa scada pina la 100 de dolari, in conditiile in care activitatea este nonprofit.

La pretul de achizitie al computerelor se adauga costuri legate de serverele necesare si de accesul la Internet. De exemplu, in Libia, care a cumparat tot 1,2 milioane de laptopuri, costul total a ajuns la 250 de milioane de dolari, bani in care este inclusa conexiunea la Internet prin satelit.

Ce poate si ce nu poate

Computerul are performante sub cele ale generatiei actuale, fiind comparabil cu computerele standard din anul 2000. Cercetatorii MIT sustin insa ca scopul proiectului nu este sa intre pe piata computerelor, ci sa fie un instrument de educatie. Sistemul de operare este bazat pe platforma gratuita Linux si include programe educationale.

De asemenea, computerul poate fi folosit pentru scriere, navigare pe Internet si pentru citirea cartilor electronice. Nu poate face fata insa la aplicatii complexe ca editarea de filme sau jocurile de ultima generatie. Optional, computerul poate fi dotat cu un generator cu manivela pentru cazurile in care elevii beneficiari nu au nici o sursa de electricitate.

mai mult in Cotidianul