Romania a inregistrat, in perioada 2000-2006, cea mai rapida crestere a Produsului Intern Brut (PIB), de 130%, din cele 27 de state membre ale Uniunii Europene, chiar daca s-a pornit de la o baza redusa, precizeaza Fondul Monetar International. Institutia a publicat concluziile misiunii care s-a aflat in Romania intre 21 februartie si 7 martie.

FMI apreciaza cresterea productiei, scaderea inflatiei si reducerea somajului, insa recomanda autoritatilor sa aplice o politica salariala stricta in sectorul public si sa nu cedeze presiunilor de reducere a TVA.

FMI considera ca adancirea deficitului de cont curent, cresterea preturilor de consum si intarzierea consolidarii politicilor macroeconomice ar putea determina investitorii sa-si retraga capitalurile din Romania.

"Relaxarea cheltuielilor, alaturi de o economie care da semne de supraincalzire si de politicile fiscale si cele care privesc veniturile din acest an vor majora presiunile asupra cererii si inflatiei si vor contribui la adancirea deficitului de cont curent", precizeaza FMI.

Institutia apreciaza ca majorarile salariale programate pentru 2007 contravin obiectivului BNR privind inflatia, considerand totodata ca ar trebui evitate rectificarile bugetare frecvente, prin administrarea mai eficienta a cheltuielilor publice.