Sintion a formulat acuza ieri, in sedinta Comitetului Strategic al Directiei Generale Anticoruptie (DGA), dupa ce afirmase ca insti-tutia pe care a condus-o ancheteaza si oameni din conducerea Ministerului Administratiei si Internelor (MAI), chiar „unele persoane prezente in sala“.

Organism creat pentru verificarea activitatii DGA, Comitetul Strategic s-a intrunit ieri pentru audierea lui Marian Sintion dupa scandalul creat de recenta sa demisie pe motive profesionale. In timpul audierilor, adjunctul lui Sintion, comisarul-sef Gheorghe Manea, si-a dat si el demisia, declarind ca a fost amenintat de Anghel Andreescu, secretar de stat in MAI, prezent la sedinta.

„Nu vreau Touareg-uri, ci calculatoare“

Pe linga cei trei secretari de stat din MAI de la prezidiu, Victor Paul Dobre, Mircea Toader si Anghel Andreescu, in sala mai erau ieri chestorii Constantin Manoloiu, seful Corpului de Control, Pavel Abraham, seful ANA, ambii cercetati de DGA, Virgil Ardelean, seful Directiei de Informatii a ministerului, si Gabriel Nita, sef in cadrul Corpului de Control.

Audiat primul, procurorul Sintion a spus ca „am fost dus voit intr-un blocaj institutional“, apoi a explicat ca a cerut in nenumarate rinduri sprijin logistic si a fost refuzat. „Nu am pretentia sa mi se dea Touareguri (n.r. - e vorba despre cele 20 de masini Volkswagen Touareg, cumparate anul trecut de MAI cu 80.000 de euro bucata) si nici elicoptere.

Dar noi nu avem munitie si nici Internet in teritoriu, nici calculatoare...“.

„Dosare cu cei de fata“

Seful DGA a marit tensiunea cind a spus ca au fost presiuni la adresa lui si a echipei de conducere. El a precizat ca nu poate da mai multe amanunte decit dupa desecretizarea raportului pe care l-a inaintat ministrului Vasile Blaga. A precizat doar: „Cercetam persoane din conducerea MAI.

Avem dosare in lucru cu secretari de stat care sint de fata, sint membri ai Comitetului Strategic“.

Fostul sef al DGA a confirmat ca-l verifica si pe Alexandru Boer, seful de cabinet al ministrului Blaga, cel despre care „Cotidianul“ a scris ca si-a cumparat un apartament de serviciu de 4 camere desi este angajat ca civil si doar pe mandatul lui Blaga. Sintion a mai explicat ca a refuzat controlul MAI la DGA pe motiv ca ofiteri din Corpul de Control fac obiectul unor anchete. (n.r. - cum este cazul comisarilor-sefi Gabriel Nita si Constantin Manoloiu).

„Vulpea“, scutul lui Blaga

La un moment dat, directorul Directiei Generale de Informatii si Protectie Interna (DGIPI) din MAI, Virgil Ardelean, cunoscut si sub numele de „Vulpea“, l-a criticat pe Marian Sintion pentru ca a demisionat: „Este unul care fuge cind da de greutati“. Ardelean a plusat si l-a intrebat pe Sintion daca insusi ministrul a facut presiuni asupra lui. ‘’Da.

Pe cazul Jandarmeria (generalul Costica Silion - seful Jandarmeriei Romane - n.r.)“, i-a raspus prompt Sintion. „Vulpea“ a sarit in apararea lui Blaga si a precizat ca a fost de fata, linga ministrul Vasile Blaga, atunci cind acesta vorbea la telefon cu Marian Sintion. „V-a spus sa manifestati etica necesara in ancheta“, i-a replicat Ardelean.

Sintion a continuat sa povesteasca interventia lui Blaga: „Mi-a spus: «Lasa-l in pace. Sa te duci dracului, ca nu a inceput lumea asta cu tine»“.

Ieri, dupa sedinta, ministrul Internelor l-a somat public pe Marian Sintion sa probeze acuzatia adusa, altfel il va da in judecata, pentru ca „acuzatiile nein-sotite de probe constituie calomnii“.

Crocodilii lui Abraham

Sintion si-a continuat discursul pe tema sistemului din MAI: „Multi dintre cei care sinteti aici reprezentati un sistem care are ultimele zvircoliri. (...) Sintem in 2007, MAI trebuie sa fie modern, mentalitatea trebuie schimbata“. El a mai cerut Corpului de Control al Guvernului sa faca verificari atit la DGA, cit si la MAI.

De partea cealalta, secretarul de stat Anghel Andreescu a spus ca nu va demisiona in urma acuzatiilor aduse si s-a apucat sa-i ameninte cu instanta pe ziaristii care au scris despre el. Aceeasi atitudine a avut-o si Manoloiu, seful Corpului de Control, care a specificat ca presei i-au fost furnizate informatii „eronate“.

Abraham si-a spus si el oful: „Sa nu mai cautam crocodili intre noi, mai bine sa incercam sa asanam mlastina impreuna“.

A demisionat si adjunctul lui Sintion

Unul dintre adjunctii directorului demisionar Sintion, comisarul Gheorghe Manea, a venit si el cu demisia scrisa la sedinta de ieri. „S-au facut presiuni asupra noastra din partea unor sefi ai ministerului“, a spus el, apoi a explicat ca a fost amenintat ca va ajunge in fata procurorilor militari.

Intrebat de secretarul de stat Anghel Andreescu de catre cine a fost amenintat, Manea a raspuns: „Inclusiv din partea dumneavoastra!“.

mai mult in Cotidianul