Liberalii nu mai fac un mister din faptul ca vor sa guverneze fara PD, iar declaratiile lor au fost pentru prima oara transante. Plini de barbatia injectata de consilierii americani, cu imaginatia in fierbere, sondajele in buzunar si simulatorul de scenarii in priza, sefii PNL par decisi sa rupa pisica guvernarii. Adevaratele motive doar ei si prietenii lor le stiu.

Cele oficiale nu conving deloc, mai ales cand se contrazic de la o ora la alta. Impotriva lui Macovei si Blaga se invoca "lipsa de solidaritate guvernamentala", adica faptul ca nu au semnat ordonanta de amanare a alegerilor europarlametare.

Dar ce inseamna solidaritate guvernamentala intr-o Alianta legata cu lanturile ruginite ale unui Protocol, in conditiile in care principalii parteneri nici macar nu sunt consultati intr-o chestiune de o asemenea importanta? De fapt, nu de solidaritate era vorba, ci de acceptarea strategiei liberalo-pesediste in razboiul impotriva lui Basescu.

Pentru ca la asta se reduce intreaga motivatie a amanarii. Un razboi care are ca prim punct pe agenda suspendarea presedintelui, eliminarea PD din cabinet si obtinerea unui respiro pentru refacerea in sondaje.

Decizia de a inlatura PD de la guvernare este deja luata, acum se cauta doar modalitatile. Una dintre variante este eliminarea "om cu om", de aceea presiunea pe Monica Macovei din aceste zile. Discursul premierului in fata Parlamentului nu este intamplator.

Pe de o parte, si-a luat masuri de prevedere inaintea vizitei de vineri a comisarului pe justitie, Franco Frattini, sustinator al Monicai Macovei, prin apelul pentru votarea legii ANI si prin aprecierile fata de reformele in justitie.

Pe de alta parte, a dat de inteles ca reformele pot continua si fara ea, iar in al treilea rand a facut schimb de amabilitati cu opozitia, care i-a conditionat votarea ANI (in forma ciopartita, evident) de demiterea ministrului. Cu alte cuvinte, a mai facut rost de un argument pentru a justifica epurarea Monicai Macovei.

Ipocrizia va merge pana acolo incat ministrul va fi sacrificat de dragul "dragei de ANI"! Cat despre Blaga, premierul l-a tras de-o parte si i-a soptit la ureche: "Draga Vasile, n-am incotro si te revoc". Solutia are avantajul ca permite in continuare dublul limbaj si dezavantajul ca Traian Basescu ar putea sa nu contrasemneze revocarile din functie.

In acest context, PD pare legat de maini si de picioare, singura strategie posibila fiind sa nu accepte decat demiterea in bloc, pe principiul "ori toti, ori nici unul". Avertismentul tardiv al lui Emil Boc merge in sensul acesta si el arata ca PD isi accepta soarta.

Tristetea despartirii de fondurile de la buget, de diversele functii din consilii, de directorate, de tot ce inseamna mana cereasca a puterii si atractia fatala a ciolanului va fi mare, ea se citeste in ochii multor pedisti. Din punct de vedere electoral insa, indepartarea fortata din Guvern va fi un castig, pentru ca PNL nu va mai putea masca alianta cu PSD si PRM.

Acela va fi momentul in care duplicitatea isi va da obstescul sfarsit si sub ochii electoratului liberal se va naste pe cale naturala si fara chinuri Marea Coalitie PNL- PSD. Faptul ca PD si-a infipt unghiile in tocul usii Guvernului obliga PNL la decizie si la decontul politic al ruperii Guvernului si Aliantei.