Nu numai in Spania sau Portugalia, ci si in Danemarca exista est-europeni care muncesc in agricultura. Ei sunt mult mai bine platiti fata de cei care muncesc in sudul Europei, iar tinerii est-europeni pot beneficia in plus de o educatia necesara intemeierii unor ferme in tarile lor de origine.

Agricultura - doar pentru cei care stiu engleza

Lars Jonsson este un fermier danez care detine 200 de hectare de teren la 40 de km de Copenhaga. Discuta cu mine, intr-o engleza ireprosabila, de la cate animale a vandut in 2006 (80.000 de porci) si pana la politica Statelor Unite in Orientul Mijlociu.

Ferma sa ii aduce un venit anual net de 80.000 de euro. Lucreaza cu numai doi angajati care sunt platiti mai mult decat onorabil: daca fac practica, adica daca lucreaza jumatate de norma, tinerii castiga in jur de 9.000 euro pe an. Pentru un angajat cu norma intreaga, salariul trece de 18.000 de euro pe an (muncind in medie 37 ore pe saptamana).

Totul imprejur este tehnologie de inalta calitate, se lucreaza cu computerul si intr-o masura din ce in ce mai mica cu mainile. „La inceput, ne spune Lars Jonsson, este mai greu pentru est-europeni, dar ei invata foarte rapid si devin in stare sa foloseasca si tehnologia”.

Lars a avut anul trecut si un lucrator din Estonia. Tara de provenienta a celor mai multi lucratori din Est ramane insa Polonia.

    Sunt foarte multi est europeni care lucreaza la ferme daneze. Nu avem prea multi oameni care sa lucreze in agricultura. Cei veniti din Europa de Est sunt lucratori destoinici. Unii vor sa invete mai mult despre ceea ce inseamna sa ai o ferma in tarile lor si merg si la scolile agricole din Danemarca. Fermierii danezi sunt bucurosi sa aiba

lucratori est-europeni. - Lars Jonsson, fermier danez

Lars spune ca este usor sa-ti gasesti un loc de munca la o ferma daneza, cu conditia sa stii engleza. Procedura prin care se elibereaza permisul de munca dureaza circa 6 luni. Exista cateva site-uri pe internet unde fermierii danezi isi publica oferta de munca sau scoli unde se preda agricultura biologica sau tot ce tine de administrarea unei ferme (http://www.oekoskolen.dk/site/skolen.htm). Conditia necesara? limba engleza.

Medicii indieni - concurenta serioasa

In afara de agricultura, un alt domeniu in care este nevoie de forta de munca este cel medical. Doctorii veniti din Europa de Est intampina insa doua dificultati. In primul rand, concurenta acerba a celor proveniti din India. In al doilea rand, invatarea limbii daneze este un criteriu esential in domeniul medical.

Desi Guvernul Danez nu a deschis piata muncii nici pentru primele 10 tari est europene care au aderat la UE si nu a facut-o nici pentru Romania sau Bulgaria, obtinerea unui permis de munca pentru aceste tari este o formalitate.