Domnia legii este pe cale sa fie inlocuita cu domnia legislatorilor.

Ceea ce ne-a lovit in plin la adoptarea ordonantei pentru amanarea europarlamentarelor, intrata in vigoare fara semnatura initiatorului, a fost nu atat faptul in sine, ci sentimentul ca nu putem controla puterea legislatorilor. Gestul deputatului PLD Sorin Paveliu de a ataca in contencios ordonanta, dispretuit public de premier, ne-a salvat onoarea de stat de drept.

Legislatorii nu se supun legii. Parlamentarii PNL, PSD, PC si PRM nesocotesc decizia Curtii Constitutionale cu valoare de lege, care a declarat neconstitutionale modificarile aduse legii referendumului si persevereaza cu noi articole privind simplificarea procedurii de demitere a presedintelui.

Aceiasi parlamentari se pregatesc sa-l suspende pe seful statului pe baza unor afirmatii publice ale acestuia, desi Curtea i-a acordat acestuia prezumtia de constitutionalitate in exprimarea opiniilor, inca din 2005. Sa ne amintim si ca fostul premier Adrian Nastase a fost salvat de perchezitie, procedura aplicata oricarui presupus nevinovat, de catre parlament.

Secretariatul general al guvernului a modificat fraudulos, fara consimtamantul membrilor executivului, ordonanta de trecere a unor active ale statului de la MEC la AVAS. Publicat in Monitorul Oficial fara avizul de legalitate al Ministerului Justitiei si intr-o forma nevalidata actul normativ isi produce efectele.

Legislatorii adopta legi cu dedicatie. Guvernul a suspendat prin hotarari aplicarea a doua legi importante pentru statul de drept si economia de piata, cea privind finantarea partidelor politice si legea insolventei, ultima doar pentru anumite companii.

Nu cu mult mai prejos, parlamentul a decriminalizat o serie de infractiuni bancare, in timp ce instantele judecau astfel de cauze. Si tot alesii maltrateaza Agentia Nationala de Integritate in asa fel incat sa ramana neputincioasa in fata propriilor averi si interese.

integral in EvZ