Aplicarea concreta a noilor norme de creditare ar putea intarzia cateva saptamani, din cauza procedurilor de avizare, afirma bancherii romani. "Bancile ar trebui sa fie rabdatoare avand in vedere ca procedura de avizare a normelor implica o mare responsabilitate din partea BNR si ar putea fi nevoie de o perioada de timp", e de parere Radu Ghetea, presedintele ARB.

El mai spune ca BNR trebuie sa valideze in conditii de transparenta normele interne ale bancilor comerciale, dar si cu o oarecare graba, intrucat sunt deja circa 30 de banci care doresc sa porneasca cat mai repede creditarea in noile conditii.

"Am primit promisiuni din partea BNR ca in zilele urmatoare vor fi anuntate solutii, astfel incat bancile sa nu poata obtine avantaje injuste, de pe urma acestui proces, cum ar fi, de pilda, cea in care doua banci depun normele la BNR in aceeasi zi, iar aprobarile vin decalate in timp", a mai precizat seful ARB.

Bancherii mai admit faptul ca romanii cu salarii de 200 de euro nu vor resimti relaxarea creditarii pe care BNR a adus-o pe piata.

"Va exista clar o diferenta intre un client care are 10.000 de euro pe luna - caruia i se va putea retine ca rata si 70 la suta din salariu pentru ca are capacitatea sa traiasca decent cu ceea ce ii ramane - si cel cu un venit de 200 de euro, care nu se va putea duce cu gradul de indatorare la 70 la suta", a explicat Ionut Dumitru, economistul-sef al Raiffeisen Bank.

De cealalta parte, exista vesti incurajatoare pentru cei care au restante la Biroul de Credit si care, daca dovedesc ca au avut motive obiective sa intarzie cu plata, se vor putea imprumuta la banci. "Una din vestile bune aduse de noile conditii este ca am putea vedea avansuri de doar 10 la suta din valoarea creditului.

O alta este aceea ca solicitantii de credite care figureaza in Biroul de credit cu restante ar putea fi iertati, daca dovedesc ca au intarziat plata din motive intemeiate", a afirmat Florin Citu, economistul-sef al ING.