Experienta rapirii din Irak si tragedia care a insotit-o au devenit subiect de film pentru ziarista italiana Giuliana Sgrena. Jurnalista cotidianului “Il Manifesto” care a fost detinuta de o grupare radicala irakiana si apoi a fost ranita de trupele americane in timpul eliberarii, si-a lansat in Statele Unite cartea care povesteste evenimentele petrecute in urma cu doi ani.

Ea a declarat ca se afla in acest moment in cautarea fondurilor necesare pentru transpunerea pe pelicula a experientei sale.

In afara turneului de promovare in Statele Unite a cartii sale, intitulata “Friendly Fire”, Sgrena va lua parte la o demonstratie anti-razboi care se va desfasura sambata la Washington. Se asteapta ca ziarista italiana sa acuze din nou armata americana de folosirea bombelor cu napalm in timpul razboiului din Irak.

Giuliana Sgrena a fost rapita in 2005 in Irak si eliberata dupa o luna cu ajutorul a doi agenti secreti italieni. In drumul spre aeroportul din Bagdad, masina in care se aflau cei trei a fost lovita de gloante trase de soldati americani. Unul dintre agentii italieni, Nicola Calipari, a fost ucis, iar Giuliana si soferul au fost raniti.

Procesul soldatului american care a tras asupa masinii va incepe luna viitoare in Italia, insa Mario Lozano, care traieste la New York si este membru al Garzii Nationale, a anuntat ca nu se va prezenta.

I-am adresat cateva intrebari Giulianei Sgrena in seara lansarii cartii sale la Judson Memorial Church, un centru folosit de miscarea anti-razboi din New York.

REPORTER: In primul rand, cum ati descrie experienta dumneavoastra?

Giuliana Sgrena: Teribila.

REPORTER: Cum va simtiti acum?

Giuliana Sgrena: M-am refacut un pic, dar nu in totalitate. Umarul e foarte dureros. Mai ales cand sunt obosita si atunci stau acasa. De asemenea, din punct de vedere psihologic e foarte greu sa trec peste aceasta experienta. E o alta viata cea pe care o traiesc acuma.

REPORTER: Am inteles ca veti lua cuvantul la demonstratia impotriva razboiului din Washington de sambata. Este aceasta parte a actiunii dumneavoastra politice?

Giuliana Sgrena: Sunt un ziarist ce scrie impotriva razboiului. Am fost angajata in miscarea pacifista din Italia. Cred ca este normal din partea mea sa spun cateva cuvinte in timpul demonstratiei.

REPORTER: Tocmai v-ati publicat cartea in Statele Unite si sunteti la New York. Ne putem astepta la un film bazat pe experienta dumneavoastra?

Giuliana Sgrena: Filmul trebuia sa fie facut in Italia, dar in acest moment se cauta finantare. N-avem sprijinul financiar pentru a face acest film. Am scris deja scenariul, eu si cu regizorul filmului, dar in acest moment nu avem banii necesari.

REPORTER: Cine va interpreta rolul dumneavoastra?

Giuliana Sgrena: Nu stim inca.

REPORTER: In urma cu doi ani, trei ziaristi din Romania au fost rapiti si ei in Irak. Stiti despre acest caz?

Giuliana Sgrena: Da. Am fost intervievata atunci de multe ori de presa din Romania doar pentru a spune familiilor ziaristilor romani rapiti in Irak cum am fost tratata, cum a fost viata in captivitate.

REPORTER: Ati luat legatura cu ziaristi romani rapiti?

Giuliana Sgrena: Nu, nu cu cei rapiti.

REPORTER: Dar cu ziarista franceza Florence Aubenas?

Giuliana Sgrena: Da, caci pe Florence o stiam dinainte.

REPORTER: Anul trecut, ati anuntat ca sunteti pregatita sa va intalniti cu Mario Lozano, soldatul american care a tras asupra masinii dumneavoastra. Ce i-ati spune daca l-ati intalni?

Giuliana Sgrena: L-as intreba doar ce s-a intamplat in acea noapte din punctul lui de vedere. Pana in acest moment, nu am avut sansa sa discut cu Mario Lozano.

REPORTER: Va mentineti acuzatiile potrivit carora armata americana a folosit bombe cu napalm in razboiul din Irak?

Giuliana Sgrena: Bombele cu napalm au fost folosite in Bagdad, la aeroportul din localitate si in alte locuri. Pentagonul a confirmat ca au utilizat napalm cu o formula speciala. In ceea ce priveste utilizarea fosforului alb, cativa soldati americani care au participat la luptele din Fallujah mi-au declarat ca l-au folosit nu doar pentru a lumina tinta, ci si pentru a omori insurgenti.

REPORTER: V-a contactat cineva din partea guvernului american?

Giuliana Sgrena: Nimeni.

REPORTER: Nimeni?

Giuliana Sgrena: Niciodata.

REPORTER: Ati ramas in legatura cu familiile agentilor italieni ucisi?

Giuliana Sgrena: Da, pentru ca ducem aceeasi lupta pentru a afla ce s-a intamplat.