Una dintre sarbatorile nationale ale Ungariei (Ziua Revolutiei de la 1848) a dat prilej demonstrantilor sa ceara din nou demisia premierului. Politicienii au constatat pe propria piele ca gardurile si fortele de ordine nu ii pot apara de ura populara.

Ca de obicei, demonstrantilor li s-au alipit extremisti care au aruncat sticle incendiare si pietre in politisti, iar acestia i-au vopsit in albastru pe recalcitranti.

Cu prilejul Zilei Revolutiei de la 1848 s-a prezentat filmul documentar despre evenimentele din octombrie anul trecut al regizorului Pesty Laszlo. Acesta, referindu-se la asa-zisele atrocitati ale fortelor de ordine in raport cu demonstrantii, a declarat ca doreste sa spulbere miturile privind evenimentele de la Budapesta.

El a adaugat ca nu se poate afirma ca si politistii, dar si demonstrantii, sunt de vina pentru cele petrecute, cum nu se poate spune despre Holocaust ca nazismul a fost un lucru urat, dar si evreii si-au avut partea de vina.

Politicienii au fost fluierati si bombardati cu oua

Politicienii maghiari au serbat care pe unde a considerat oportun. Fapt e ca primarul general al Budapestei, Demszky Gabor, a fost bombardat cu oua la statuia poetului revolutionar Petofi Sandor, garzile de corp fiind nevoite sa-i asigure protectia cu ajutorul unor imense umbrele negre.

In prealabil, in deja celebra Piata Kossuth, premierul Ferenc Gyurcsany a fost fluierat cand a incercat sa-si tina discursul. La fel si la statuia lui Petofi, unde multimea a reusit chiar sa sparga cordonul fortelor de ordine dupa ce premierul si-a facut aparitia.

Gaze lacrimogene si tunuri cu apa

In cursul dupa amiezei de joi, aceleasi forte de ordine l-au retinut pe Budahazy Gyorgy, unul din participantii la demonstratiile din toamna anului trecut indreptate impotriva premierului socialist Ferenc Gyurcsany.

Nu se stie de ce tocmai ieri s-a intamplat acest lucru, nici cum a ajuns informatia la cele 250.000 de persoane ce paraseau mitingul organizat de FIDESZ, principala forta de opozitie din Ungaria.

Sute de demonstranti au pornit, asadar, sa ceara eliberarea imediata a lui Budahazy, atacand fortele de ordine cu oua. Politistii au pornit la contraofensiva, utilizand tunuri de apa si gaze lacrimogene.

In jur 200 de demonstranti au fost imprastiati de fortele de ordine in perimetrul Bulevardului.Andrassy, unde multimea construise la repezeala o baricada din materialele de constructii gasite pe un santier din apropiere. Alti 800 de demonstranti din Piata Eroilor au fost imprastiati de poliitisti, in timp ce mii de altii se adunau in Piata Oktogon.

Demonstrantii au cerut, asa cum au facut-o incepand cu toamna anului trecut, demisia premierului Ferenc Gyurcsany. Politia s-a dovedit a fi deosebit de eficienta, chiar daca demonstrantii au utilizat cocktailuri Molotov si pietre.

Baricade incendiate

In fata Operei, multimea a construit doua baricade din tomberoane, panouri de reclame si chiar cabine telefonice, ambele baricade fiind ulterior incendiate. Politia a intervenit cu promptitudine, utilizand din plin gaze lacrimogene si tunuri cu vopsea albastra. Fortele de ordine sustin ca vopseaua ii ajuta sa-i identifice ulterior pe cei care au participat la miscarile de strada.

Pe la miezul noptii la Budapesta era liniste. Politia a actionat cu profesionalism, reusind sa-i imprastie pe demonstranti fara a produce victime, cum s-a intamplat in toamna anului trecut. Piata Kossuth, din fata Parlamentului, este pazita in continuare.

De pe strazile capitalei ungare s-au ridicat in jur de 180 de metri cubi de gunoaie, 5 cabine telefonice distruse, sute de tomberoane, materiale de constructie, lemne, pietre etc.