O casa cu vedere la mare cu doar 30 de mii de euro? E posibil in Bulgaria. Urmand exemplul fostei Regine Maria, tot mai multi romani se lasa atrasi de frumusetile din zona Cadrilaterului (nordul Bulgariei), indeosebi de palatul regal de la Balcic. Dupa aderarea la UE, romanii au descoperit ca proprietatile din tara vecina sunt mult mai ieftine.

Un reportaj publicat de Reteaua Balcanica de Investigatii Media.

In martie, gradina regala din Balcic incepe sa se trezeasca la viata. Apa reumple iazurile si cascadele, strecurandu-se lenesa printre trandafirii imbobociti, cactusi giganti, arbori Ginkgo sau nenumarati crini - adica doar cateva dintre cele peste 3.000 de tipuri rare de specii florale pe care gradinarul elvetian Jules Jany le-a plantat aici acum un secol.

Parcul ca din basme a fost creat de inspiratia Reginei Maria a Romaniei, ce si-a petrecut multe zile la Balcic in anii 1920, impreuna cu iubitul sau, pe cand aceasta regiune facea parte din Romania.

Regina Maria s-a stins cu putin inaintea celui de-al doilea Razboi Mondial. Timp de o jumatate de secol dupa razboi, in timpul regimului comunist din Romania, pasiunea ei pentru zona Balcicului a fost un subiect interzis.

[c:1:s]Insa romanii au inceput sa descopere acest loc abia dupa 2000, cind zeci de persoane au inceput sa exploreze litoralul Marii Negre la nord de Varna, in vizite de weekend sau cautind investitii in case de vacanta.

Agentiile imobiliare au raportat o explozie a vanzarilor de case de vacanta, care au cunoscut o crestere accelerata incepand cu luna ianuarie a acestui an, cand cele doua tari vecine au aderat la Uniunea Europeana.

Interesul crescut al romanilor schimba aspectul regiunii: se creaza noi locuri de munca, apar noi restaurante si oportunitati de afaceri, resuscitandu-se statiuni altfel muribunde.

Acest lucru este oarecum surprinzator, avand in vedere rivalitatea istorica dintre romani si bulgari privind Cadrilaterul (regiunea din sudul Dobrogei). Dobindita dupa razboaiele balcanice, aceasta regiune a ramas in posesia Romaniei pana in anul 1940.

Ocupatia a lasat amintiri nu tocmai placute in randul localnicilor, acest resentiment intensificandu-se in timpul Razboiului Rece. Desi Bulgaria si Romania au fost strans legate una de cealalta de apartenenta comuna la blocul socialist, au fost separate, in acelasi timp, de disputele privitoare la granita.

Cand Bulgaria a inceput sa inregistreze o dezvoltare a litoralului Marii Negre in anii 1960, foarte putini romani se numarau printre turisti.

Dupa caderea regimului comunist si dupa un deceniu de dureroasa tranzitie economica in ambele state, aderarea la UE a readus cele doua state la un numitor comun.

In ultimii doi ani, din ce in ce mai multi romani au trecut Dunarea in mici excursii, asta dupa ce in trecut aproape ca niciun roman nu vizita orasele de pe litoralul bulgar. Insa in aceasta primavara, riviera bulgara de langa Varna anunta ca romanii au rezervat 400 din cele 1000 de paturi din statiune pentru vacanta de Paste - de obicei un sezon slab pentru litoralul bulgar.

Balcic - ''pamint romanesc''

In 2006, palatul Reginei Maria si gradina din Balcic au reprezentat cel mai vizitat obiectiv turistic, dupa Muzeul National de Istorie de la Sofia. Mai mult, 70% dintre turistii de la Balcic au fost romani.

O alta atractie o reprezinta frecventele concerte rock organizate la Kavarna, un oras la aproximativ 80 de kilometri sud de granita cu Romania. Concertele unor trupe precum Deep Purple, Scorpions, Glen Hughes si Ronnie James Dio au atras mii de romani.

Acum, tot mai multe persoane trec granita pentru a cumpara alimente bune si ieftine, in special cantitati mari de branza.

[c:2:d]Proprietarii de supermarketuri sunt incantati. „Suntem supusi unei presiuni constante de catre romani,” se amuza Tsonko Tsonev, primarul orasului Kavarna. Potrivit acestuia, rafturile principalelor magazine alimentare ale orasului sunt adeseori goale ca urmare a vizitelor cumparatorilor straini.

Restaurantele sunt si ele infloritoare. Sezonul estival se incheie de obicei pe litoralul Marii Negre la inceputul lunii septembrie. Insa, anul trecut, romanii au prelungit sezonul pana la sfarsitul lunii octombrie.

Ospatarii de la restaurantul Zlatnata Ribka (Pestisorul de aur) de pe lacul Durankulak au fost nevoiti sa invete pe de rost meniul in limba romana. „Ei sunt singurii nostri clienti pe timp de iarna,” spune unul dintre ospatari, Petko Petkov.

Romanii nu vin aici doar pentru mancare sau pentru cumparaturi. S-a constatat un interes in crestere in domeniul imobiliar, mai ales in regiunea statiunii din Varna si a imprejurimilor acesteia.

„Pana in ianuarie 2007, aveam rareori cate un cumparator roman, insa dupa aderarea la UE numarul afacerilor incheiate a crescut rapid,” spune Daniel Dimitrov, reprezentant al agentiei imobiliare Palad.

Dimitrov spune ca, in timp ce scade interesul britanicilor, pina acum principalul grup de cumparatori, creste interesul in randul romanilor.

Agentia Karavel a vandut unor romani sase apartamente in ultimele saptamani, pentru aproape 360.000 de euro in total.

„Vrem sa ne petrecem vacantele aici,” declara Stefan Radu din Bucuresti, unul dintre cumparatori.

Acesta a platit 40.000 de euro pentru un apartament cu doua camere care, spune el, este la jumatate de pret fata de ce ar fi putut cumpara in Romania.

Radu spune ca a considerat aceasta achizitie in primul rand ca o investitie, sperand ca valoarea apartamentului va continua sa creasca.

„Aici poti cumpara o casa decenta, cu gradina, in schimbul sumei de 30.000 de euro,” spune si Mariana Stoita, o cumparatoare potentiala, tot de nationalitate romana. „Cu acesti bani nu poti cumpara o casa cu pamant nici macar intr-o statiune saraca precum Vama Veche!”

Pe fondul acestei dezvoltari spectaculoase a statiunii Varna, agentiile imobiliare incearca sa atraga clienti spre regiunile subdezvoltate din nordul orasului, mai aproape de granita cu Romania.

Agentiile sunt deja ocupate cu promovarea de apartamente intr-un complex luxos din oras. „Apartamente cu doua camere cu vedere spre plaja, la pretul de 32.000 de euro,” scrie pe un panou publicitar.

Stoil Ranev, un pensionar din Sofia care s-a mutat la Kavarna pentru a duce o viata mai linistita, intentioneaza sa isi deschida si el o agentie imobiliara in oras. „Este timpul sa invat romaneste,” spune acesta zambind.

Reportaj de Iskra Sotirova, corespondent al cotidianului national bulgar 24 Chasa din Varna.