Aflat in vizita oficiala in Romania, comisarul european pentru Justitie Franco Frattini si-a exprimat increderea fata de activitatea ministrilor Vasile Blaga si Monica Macovei si a declarat ca sprijina proiectele de reforma ale acesteia din urma.

Frattini nu a stiut cine este Dan Voiculescu si a afirmat ca nu are cunostinta despre scrisoarea pe care acesta spune ca i-a trimis-o miercuri, cu privire la Agentia Nationala de Integritate.

Dupa intalnirea cu cei doi ministri, Frattini a vorbit despre necesitatea atat a infiintarii Agentiei Nationale de Integritate, cat si a intrarii in vigoare a noului Cod Penal.

Comisarul europen a declarat ca, in domeniul securitatii, Romania a inregistrat progrese si apreciaza progresele care s-au facut in sectoarele serviciilor transfrontaliere si cooperarea politieneasca.

In acest context, Frattini sustine ca a vazut in activitatea ministrului Blaga "un angajament personal in rezolvarea acestor probleme".

Oficialul european a vorbit si despre problema vizelor acordate cetatenilor moldoveni. El considera ca Republica Moldova trebuie incurajata sa accepte centrele regionale de acordare a vizelor.

Franco Frattini a mai afirmat ca sprijina toate proiectele de reforma ale ministrului Monica Macovei, precum cele legate de noile coduri, civil si penal. El a afirmat ca premierul Tariceanu a facut foarte bine ca a pastrat-o pe Macovei in functia de ministru al Justitiei, desi Senatul a adoptat motiunea indreptata impotriva ei.

Totodata, comisarul european a spus ca trebuie evitate discrepantele care ar putea fi cauzate de intrarea in vigoare a Codului Penal elaborat in perioada Rodicai Stanoiu.

Frattini a amintit si de Agentia de Integritate si a adugat ca este necesar ca Parlamentul sa adopte cat mai repede legea de infiintare a acestei institutii.

Intrebat daca a citit scrisoarea liderului PC Dan Voiculescu, in care acesta face aprecieri asupra ANI si ii solicita o audienta, Frattini a s-a aratat nedumerit si a intrebat "Cine este domnul Voiculescu?".

Lamuririle au venit atat de la ministrul Justitiei, care i-a spus ca e vorba despre presedintele Comisiei de ancheta privind suspendarea sefului statului, cat si de la translator, care a precizat ca este liderul Partidului Conservator.

Lamurit partial, Frattini a afirmat ca nu a citit epistola trimisa de Voiculescu.

Presedintele PC a declarat miercuri ca i-a trimis lui Franco Frattini o scrisoare pe tema ANI, despre care spune ca "nu are puterea de a rezolva problema coruptiei in Romania, daca ii are in vedere doar pe demnitari". In acelasi document, Voiculescu i-a cerut comisarului european o audienta.

Franco Frattini se afla in Romania pentru o vizita de tin care are programate intalniri cu premierul Calin Popescu Tariceanu, ministrul Administratiei si Internelor, Vasile Blaga, ministrul Justitiei, Monica Macovei, procurorul general Laura Kovesi, procurorul sef al DNA, Daniel Morar si cu presedintele Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu.

Pana la 31 martie, Comisia Europeana asteapta de la Romania primul raport privind progresele inregistrate in justitie. In cazul in care Romania nu indeplineste cele patru obiective mentionate in decizia adoptata la 13 decembrie 2006, Comisia poate aplica masuri de salvgardare.