Biserica Ortodoxa Romana si-a cooptat sociologi si psihologi pentru a arata efectele nocive ale micului ecran.

Televizorul iti fura viitorul, te indeparteaza de Dumnezeu si iti afecteaza sinapsele, au fost concluziile Bisericii Ortodoxe Romane, sustinute de specialisti romani in sociologie si psihologie in cadrul unei conferinte despre efectele micului ecran asupra mintii umane. Dezbaterea a fost organizata de BOR cu binecuvintarea patriarhului Teoctist, potrivit NewsIn.

Tv intra intre cele doua emisfere

„Activitatea creierului este ranita“, a explicat Ilie Badescu, seful catedrei de Sociologie a Facultatii de Sociologie si Asistenta Sociala din cadrul Universitatii din Bucuresti. El a sustinut ca expunerea la televizor mai mult de citeva minute are un efect dezagregant asupra activitatii intelectuale, ata-cind sinapsele care fac legatura intre cele doua emisfere cerebrale.

Sociologul a acuzat erotismul si relatiile extraconjugale de la tv, deplingind faptul ca televiziunea face prea putine referiri la virginitate si abstinenta. „Televiziunea creeaza dependenta. Iti fura libertatea si viitorul si iti afecteaza viata de familie“, a continuat in acelasi sens psihiatrul Elena Stuparu.

Ea a spus ca juniorii care se uita mult la televizor nu-si mai termina temele, devin neatenti, sint mai putin respectuosi, au probleme cu limbajul si sint agresivi.

Cele mai multe argumente ale dezbaterii s-au bazat pe lucrarile preotului Virgiliu Gheorghe, care a scris in ultimii trei ani o serie de carti despre nocivitatea micului ecran, cum ar fi „Revrajirea lumii sau de ce nu mai vrem sa ne desprindem de la televizor“.

Inamicul public

„Cred ca nu putem omite valoarea formativa si de cunoastere pe care o are televizorul. In fond, acesta este o fereastra larga spre lume, cu aspecte din viata animalelor, cultura, obiceiuri din alte parti“, raspunde psihologul Aurora Liiceanu pentru NewsIn.

Pe de alta parte, psihologul nu ignora efectele negative ale micului ecran: „Insecuritatea psihica, credinta intr-o lume «nebuna», tendinta de a copia comportamente antisociale“.

Integral in Cotidianul