Incepand cu data de 1 aprilie, factura la energie electrica se va scumpi cu maxim 4%. O decizie finala in acest sens urmeaza a fi luata pana la sfarsitul acestei saptamani. Pentru 2007, ANRE are in vedere majorarea tarifelor cu maximum 6% in conditiile in care tinta de inflatie previzionata de Banca Nationala este de 5% plus/minus un procent.

Unul din motivele acestei cresteri in constituie debitul scazut al raurilor, productia fiind astfel redusa semnificativ.

Una din vestile bune este totusi deschiderea reactorului doi al centralei de la Cernavoda, programata a avea loc in luna septembrie a acestui an. Astfel cantitatea de energie nucleara se va dubla, unitatea de la Cernavoda urmand sa asigure aproximativ 18% din necesarul total al Romaniei.

O veste proasta este ca motorina europeana s-ar putea scumpi. Comisia Europeana a propus cresterea cu 26% a pragului minim al taxelor pentru motorina si aducerea acestuia la nivelul comun de 380 de euro la mia de litri, pina in 2012.

Statele UE vor beneficia de perioade de tranzitie pentru cresterea taxelor, cele mai lungi perioade urmind a fi acordate Romaniei si Bulgariei, care acum practica o taxa de 220 de euro la mia de litri.