Oponentii razboiului din Irak au manifestat, duminica, in mai multe orase din lume impotriva prezentei trupelor fata de prezenta trupelor coalitiei pe teritoriul irakian.

Zeci de mii de oameni au defilat la Washington, Los Angeles, San Francisco in ziua implinirii a patru ani de la invazia din Irak, comandata de presedintele George W.Bush.

Si in Spania, aproape 100 de mii de oameni au protestat impotriva razboiului, chiar daca aceasta tara si-a retras trupele din Irak. Ei au cerut incetarea conflictului si l-au numit pe presedintele Bush “criminal de razboi", scriu agentiile internationale de presa.

Tot duminica, peste 2 000 de manifestanti de stanga au protestat la Tokyo, impotriva razboiului din Irak. Ei au cerut demisia premierului nipon care intentioneaza sa modifice Constitutia pacifista a Japoniei.

Actiuni similare au avut loc si in Australia.

Invitati duminica pe mai multe canale de televiziune americane, secretarul american al Apararii, Robert Gates, si consilierul pe probleme de securitate nationala a presedintelui SUA, Stephen Hadley, au avertizat asupra pericolului retragerii “premature” a soldatilor americani din Irak.

Ei au evidentiat in schimb progresele situatiei din Irak datorita prezentei coalitiei, in timp ce noi soldati americani erau ucisi duminica la Bagdad si Tikrit.

In total, 3 220 de soldati si personal american detasat in Irak, au murit, dupa invazia din martie 2003, scrie AFP.

Proteste impotriva razboiului din Irak avusesera loc, sambata si la Atena, Istanbul, Copenhaga, Praga si Seul.