Noua gaselnita a Agentiei de Plati si Interventie in Agricultura (APIA), subventiile pe card pentru tarani, a generat situatii dintre cele mai dramatice. Dupa zeci de kilometri batuti zilnic pana la oras, poate-poate le-or intra subventiile, taranii - multi dintre ei in premiera posesori de carduri - au decis sa faca acest lucru prin rotatie.

Aceasta, desi bancherii le-au recomandat la deschiderea contului sa nu dezvaluie codul PIN si sa nu dea cardul spre utilizare altor persoane. "Mi-e si mila de amaratii aia. Vin la banca cel putin saptamanal ca sa-si verifice cardurile. Dar stiti care e problema de fapt? Ca ei nu au in sate

Si-atunci aleg cate un delegat care bate cei 5 sau poate 10 kilometri pana la primul bancomat, cu sacosa de carduri si foaia cu codurile PIN ca sa verifice daca le-au intrat banii. Ma uitam din spatele ghiseului cum isi asaza plasa langa bancomat, iar cel desemnat cu verificatul cardurilor scoate card cu card din sacosa si verifica soldul. Nu va mai spun ce reclamatii apar dupa asta.

Pentru ca agricultorii nostri nu au cultura bancara necesara ca sa stie ca orice interogare de sold te costa, mai ales daca o faci la ATM-ul altei banci decat cea care ti-a emis cardul", ne-a declarat seful unei banci din Baia Mare. Desi vin cat de des pot la banca pentru a verifica soldul, taranii iau decizia de a primi subventiile pe card drept o bataie de joc.

"Veneam in fiecare zi sa verific cardul ala, cale de 7 kilometri. Dupa cateva zile, o cunostinta care lucreaza la o banca mi-a spus sa nu mai vin, ca, de cate ori bag in aparat cardul, imi ia din bani. Da' eu tot nu pricep cum vine treaba.

Integral in Gandul