Liderii partidelor parlamentare se intrunesc, luni, in sedinte separate pentru a decide mandatul cu care merg la consultarile de la Cotroceni cu seful statului, vizand stabilizarea situatiei politice actuale.

In presa au fost vehiculate, zilele trecute, mai multe variante pe care le-ar avea presedintele Traian Basescu. Una dintre acestea, ar fi, potrivit ziaristilor, propunerea unui guvern de uniune nationala care sa fie condus de un tehnocrat. Informatiile nu au fost, insa, confirmate.

PD si PNL au respins aceasta idee, iar PSD a dat, duminica, un ultimatum premierului Calin Popescu Tariceanu pentru rezolvarea crizei politice.

Social-democratii ii cer primului ministru sa vina cu un executiv restructurat in acesta saptamana, in caz contrar PSD avand in vedere solutii alternative, inclusiv la alegerile anticipate, a declarat vicepresedintele PSD, Dan Nica, intr-o conferinta de presa.

Presedintele Basescu a invitat partidele parlamentare la consultari in data de 20 martie.

Potrivit purtatorului de cuvant al Administratiei prezidentiale, Adriana Saftoiu, temele acestora sunt: gasirea unor solutii pentru stabilizarea situatiei politice, accelerarea reformei institutionale si analiza evolutiilor cu privire la votul uninominal.

Principalele partide au mai avut consultari cu seful statului si acum doua saptamani, pe tema votului uninominal.

Ion Iliescu: Un guvern de uniune nationala este o solutie nerealista

Presedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu a spus ce este putin probabil ca iesirea din criza sa se realizeze prin formarea unui guvern de uniune nationala sau de tehnocrati, ci mai degraba cu un guvern monocolor, cu o sustinere parlamentara.

"PSD nu poate sa intre intr-o combinatie cu actualii guvernanti. Ne separa lucruri profunde. De exemplu, cota unica, politica fiscala de dreapta. Nu poate sa participe PSD-ul la un guvern care sa promoveze o astfel de politica care a adancit polarizarea sociala", a declarat Ion Iliescu.

Primul lucru care il va face PSD-ul va fi inlaturarea cotei unice, introducerea sistemului de impozitare progresiva, atenuarea discrepantelor sociale din tara. Asta-i prima tema pe care si-o propune un partid social democrat. Liberalii si democratii nu vor accepta asa ceva", a mai adaugat fostul presedinte.