Sindicatele nu mai sperie de foarte mult timp prin forta maselor, ci prin puterea financiara pe care o detin. Jucatori de baza in lumea afacerilor, sindicalistii au un cuvant greu de spus atunci cand vine vorba despre domenii importante ale economiei. Cum ar fi turismul, unde miscarea sindicala, prin patru dintre cele mai mari confederatii, detine rolul principal.

SIND Romania SRL este closca cu oua de aur a miscarii sindicale romanesti. Cel putin din punct de vedere cantitativ, copilul de suflet al confederatiilor sindicale detine suprema-tia in turism. Firma care s-a nascut la putin timp dupa revolutie administreaza baza turistica a UGSR, fiind cea mai mare societate hoteliera din tara.

Exista insa riscul ca ouale de aur sa se sparga, iar o afacere cu un asemenea potential sa se distruga usor. Unii dintre liderii de sindicat spun ca, desi se inregistreaza castiguri de pe urma activitatilor SIND, acestea nu sunt reinvestite asa cum ar trebui.

Cum a pornit totul

Imediat dupa 1990, Confederatia Nationala a Sindicatelor Libere din Romania (CNSLR), sub conducerea lui Victor Ciorbea, a invocat statutul de mostenitoare a patrimoniului UGSR, revendicand tot ceea ce sindicatele muncitoresti au detinut pana la evenimentele din decembrie 1989. Printre aceste bunuri se afla si baza turistica.

Si, cum nu era singura la masa succesorala, confederatia lui Ciorbea s-a vazut nevoita sa accepte infiintarea unei societati comerciale care sa ia in administrare hotelurile si casele de odihna detinute de UGSR.

Doar trei mostenitori

In prima faza, discutam despre trei „mostenitori” carora le revin, in procente egale, cate 33,34 la suta din actiunile SIND Romania. Semnatarii contractului de infiintare a societatii sunt Victor Ciorbea, din partea CNSLR, Miron Mitrea, din partea CNS Fratia, si Liviu Luca, din partea CNS Cartel Alfa.

Societatea cu raspundere limitata nou-creata are primul sediu social in Bucuresti, pe Splaiul Independentei, nr. 202 A, sector 6.

Capitalul social la infiintare a fost de 1.605.552.000 lei, fiind impartit in 1.605 parti sociale. Fiecare dintre actionari a venit cu cate 535 parti sociale, ceea ce a dus la alocarea de 33,34 la suta din actiuni.

Structura capitalului social a fost urmatoarea: 642.220.800 lei in numerar (adica 40 la suta din capital) si 963.331.200 lei valoarea aportului in natura, evaluat conform bilantului contabil de la data de 31.03.1992. Acest capital provine din patrimoniu sindical prin reorganizarea UGSR.

Exista voci care spun ca, la vremea infiintarii SIND Romania, confederatiile nu aveau niciun fel de fonduri financiare. Ba, mai mult, se vehiculeaza ideea unor imprumuturi pe care sindicalistii simpli ar fi fost constransi sa le faca pentru a veni in sprijinul organizatiilor ai caror membri erau. Acest lucru insa este greu de dovedit.

Clar este faptul ca, patrimonial, UGSR a fost implicata in mod ilegal in aceasta societate, avand in vedere ca nu exista niciun act prin care organizatia comunista a fost desfiintata sau si-a cedat bunurile noilor confederatii sindicale.

„Din punctul meu de vedere, SIND Romania nu s-a infiintat pe baze tocmai legale, avand in vedere ca gestioneaza un patrimoniu care nu i-a fost transmis prin niciun act legal. In plus, UGSR nu a disparut ca persoana juridica”, ne-a declarat presedintele Federatiei Sindicale din Industria Alimentara, Dragos Frumosu.

Felii inegale

Desi cele trei organizatii detineau un numar egal de actiuni, participarea la beneficii s-a facut in mod inechitabil. Astfel, CNSLR primea 47 la suta din beneficiile nete, Alfa - 27 la suta, iar Fratia - doar 26 la suta. Acest lucru a fost valabil pana la strangerea sumei de 412.000.000 lei. Trebuie specificat ca valoarea banilor este cea de la vremea respectiva.

Dupa realizarea acestui deziderat, impartirea beneficiilor s-a facut in mod egal. Faptul ca una dintre confederatii a avut mai multe drepturi nu poate duce decat la o singura concluzie, si anume ca a participat cu ceva mai mult la formarea capitalului social, iar aceasta participare are legatura directa cu bunurile UGSR.

Integral in Saptamana Financiara