Din cauza eliminarii unei rubrici din procesul-verbal de constatare, soferul nevinovat trebuie sa obtina acordul celui vinovat pentru a fi despagubit.

O aberatie legislativa ii pune pe drumuri pe soferii implicati in accidente rutiere care au fost declarati nevinovati. Desi politia incheie un proces-verbal prin care stabileste partea vinovata, firmele de asigurari cer soferului nevinovat sa obtina acordul celui vinovat pentru a acorda despagubirile.

Asa ca primul pas pe care trebuie sa-l faca persoanele care ajung in aceasta situatie este sa obtina semnatura vinovatului inca din momentul in care se prezinta la politie.

Surse din domeniul asigurarilor spun ca problemele cu care se confrunta soferii nevinovati ce solicita daune in baza politei de raspundere auto obligatorie RCA incheiata de soferul vinovat au crescut de la sfarsitul anului trecut, odata cu intrarea in vigoare a noului Cod Rutier. Motivul este eliminarea unei banale rubrici din procesul-verbal de constatare intocmit de Politia Rutiera.

Pana acum, in momentul completarii procesului-verbal de constatare, soferul gasit vinovat trebuia sa completeze si rubrica care prevedea ca-si da acordul ca soferul nevinovat sa fie despagubit de compania de asigurari unde incheiase polita RCA.

Acum acea rubrica nu mai exista, asa ca reprezentantii companiilor de asigurari care intocmesc dosarele de dauna ii trimit pe cei care solicita sa li se repare masinile sa-i caute pe soferii vinovati pentru a le obtine acordul.

„Aceasta situatie ne ingreuneaza mult activitatea pentru ca soferii nevinovati sunt trimisi inapoi la Politia Rutiera pentru a obtine semnatura vinovatului, cu toate ca noi nu mai avem cum sa-i ajutam. De la 1 decembrie 2006, modelul de proces-verbal s-a schimbat, in sensul ca se intocmeste numai pe numele vinovatului, cu datele prevazute de lege.

In aceasta situatie, agentii nu-l pot obliga pe vinovat sa semneze ca este de acord ca soferul nevinovat sa fie despagubit. Realitatea este ca societatile de asigurari sunt cu un pas in urma in ce priveste alinierea normelor de functionare”, ne-a declarat comisarul Sorin Stoica, seful Biroului de cercetari accidente usoare.

Firmele de asigurari se ascund dupa lege

Companiile de profil se apara spunand ca masura este necesara pentru a nu ajunge in situatia ca soferul vinovat sa depuna contestatie la procesul-verbal de constatare intocmit de reprezentantii Politiei Rutiere, caz in care plata despagubirilor se suspenda pana la solutionarea cauzei.

Integral in Saptamana Financiara