Claudiu Saftoiu, directorul Serviciului de Informatii Externe (SIE), a demisionat luni din functie, dupa cum informeaza un comunicat al institutiei remis redactiei HotNews.ro.

"La data de 19 martie 2007, domnul Claudiu Saftoiu a inaintat Parlamentului Romaniei demisia din functia de director al Serviciului de Informatii Externe", se arata in comunicatul SIE, in care nu se precizeaza insa nici un motiv al demisiei.

Demisia lui Saftoiu, la cinci luni de la numirea in functie, survine pe fondul declaratiilor acestuia in cadrul comisiei parlamentare de anchetare a presedintelui. Saftoiu ar fi declarat initial, la audieri, ca SIE asculta ilegal telefoane, dupa care a revenit si a spus ca declaratiile sale au fost eronate.

"Presedintele Romaniei, domnul Traian Basescu, in calitatea sa de presedinte al Consiliului Suprem de Aparare a Tarii, a fost informat asupra demisiei", se mai arata in comunicatul SIE.

Reactia politicienilor dupa demisia sefului SIE

  • Deputatul PD, Daniel Buda a declarat pentru HotNews.ro: „demisia este un act unilateral si trebuie luata ca atare. Declaratiile facute de Claudiu Saftoiu in comisia de ancheta au fost interpretate tendentios de membrii comisiei”

  • Deputatul PSD, Florin Iordache (membru in comisia de ancheta pentru suspendarea presedintelui) a declarat pentru HotNews.ro: ” pentru ca a recunoscut ca SIE a efectuat interceptari neautorizate si ca in calitate de director avea cunostinta de acest lucru, consider ca Saftoiu trebuia sa-si dea demisia”

  • Presedintele PC, Dan Voiculescu: "mi se pare un gest de normalitate...problema este de fond, nu ne interesaeaza un om, ci ne intereseaza ca in Romania telefoanele sa nu mai fie interceptate ilegal"

  • Deputatul UDMR, Kelemn Hunor: „Claudiu Saftoiu a fost ales in functia de director al SIE pe baza clientelismului politic si nu a competentei", iar "palaria era prea mare pentru acesta".

  • Vicepresedintele PRM, Lucian Bolcas: „demisia lui Claudiu Saftoiu din functia de director al SIE este singurul act intr-adevar profesional pe care l-a facut acesta".

  • Puiu Hasotti, vicepresedinte PNL:"este un gest minimal fata de incalcarile dreptului omului de catre SIE...Claudiu Saftoiu ar trebui sa se ascunda intr-o pestera si sa nu mai auzim de el vreo 10 ani”.

    Conducerea Parlamentului - de acord cu formarea unei comisii de ancheta pentru interceptari

    Birourile reunite ale Parlamentului au fost de acord, luni, sa constituie o comisie speciala de ancheta a interceptarilor telefonice, ceruta de PSD si PRM. Si PNL a fost de acord cu infiintarea comisiei iar PD s-a abtinut.

    Saptamana trecuta s-a propus infiintarea unei unei comisii speciale de ancheta care sa verifice afirmatiile facute de directorul SIE la comisia de anchetare a presedintelui Basescu.

    Seful SIE declara atunci ca institutia face interceptari, cu acordul procurorului general. De altfel, stenograma audierii a aparut, luni in ziarul "Adevarul".

    Liderul PC, Dan Voiculescu, a cerut joi Parlamentului sa analizeze afirmatiile facute de directorul SIE Claudiu Saftoiu: "Tinand cont de faptul ca Serviciul de Informatii Externe este un organism aflat in subordinea Parlamentului, va rog sa analizati, domnule Presedinte, continutul informatiilor din cadrul audierii, pentru a decide asupra eventualelor masuri ce se impun", se arata in finalul scrisorii adresate presedintilor celor doua Camere ale legislativului.

    Conducerea SIE a reactionat in aceesi zi si a propus Comisiei pentru exercitarea controlului parlamentar asupra activitatii Serviciului de Informatii Externe organizarea unei intalniri avand ca scop modalitatea de realizare a interceptarilor in cadrul SIE.