"Practic, capitalizarile au avut ca scop acoperirea pierderilor, si nu dezvoltarea companiilor, asa cum ar fi fost normal", a declarat presedintele Uniunii Nationale a Societatilor de Asigurare din Romania (UNSAR), Cristian Constantinescu.

seful UNSAR a mai spus ca, in conditiile in care a crescut frecventa daunelor, iar nivelul daunei medii s-a dublat, pretul asigurarii a ramas aproape constant.

Peste 150 euro tariful mediu RCA in UE

Tariful mediu al politei RCA, in tarile Uniunii Europene, este de 150 de euro. Chiar si in unele tari estice, precum Ungaria si Polonia, tariful a depasit 100 de euro.

Prin urmare, reprezentantii pietei de asigurari spun ca una dintre conditiile esentiale pentru eficientizarea operatiunilor pe segmentul auto ar fi revizuirea sistemelor de tarifare a politelor, astfel incat sa existe o corelare riguroasa cu riscurile asumate.

De altfel, Cristian Constantinescu avertiza, inca de la finele lunii trecute, ca tarifele la politele auto (CASCO si RCA), la nivelul intregii piete, ar trebui sa creasca cu cel putin 30%, astfel incat sa fie evitata intrarea in incapacitate de plata a unor asiguratori. Un alt element care ar ajuta companiile ar fi introducerea fransizei.

Integral in Romania libera