Legea societatilor comerciale impune, din 2007, obligativitatea asigurarii de raspundere profesionala pentru directori. Miza este ca daca un angajat care a fost dat afara pe nedrept da in judecata firma pentru acest fapt si castiga in fata instantei. Daca asigurarea de raspundere a personalului de conducere (D&O) nu a fost achizitionata pe firma, aceasta este buna de plata.

Directorii, administratorii sau membrii Consiliului de Administratie ai unei societati sunt cei care intra in "lumina reflectoarelor" atunci cand este vorba de scandaluri iscate de falimente, fuziuni sau achizitii, ajustari ale situatiilor financiare, investigatii cu privire la tranzactiile cu actiuni etc.

"In SUA si in tarile Europei de Vest, cand este angajat un director, asigurarea de raspundere a managerilor este negociata in cadrul pachetului. Adica directorul cere companiei sa ii puna la dispozitie o anume acoperire si se stabileste o limita de despagubire. Aceasta asigurare este foarte importanta pentru ca protejeaza directorul si averea sa personala.

Pentru ca degeaba primesti un salariu considerabil daca la cea mai mica greseala trebuie sa platesti, sa zicem, de o suta de ori salariul negociat", ne-a declarat directorul Departamentului de Asigurari de Raspundere Civila din cadrul AIG Romania, Mihai Lucanu.

Oferta saraca

Asigurarea de raspundere a personalului de conducere (D&O Liability) este o forma de protectie foarte specializata, care acopera raspunderea directorilor si membrilor consiliilor de administratie pentru erori si neglijenta. In Romania, acest tip de asigurare reprezinta insa o raritate.

"In primul rand, companiile de asigurari care au in portofoliul de oferte aceasta polita sunt foarte putine. Nu putem vorbi despre o oferta bogata, atata timp cat doar trei sau patru companii de asigurare ofera acest produs", ne-a declarat Cristian Fugaciu, directorul societatii de brokeraj in asigurari Marsh Romania.

Acesta a precizat ca este vorba despre un tip de asigurare mai complicat si mai putin obisnuit si, de aceea, brokerului ii revine si rolul de promovare a politei. Raportat la un portofoliu de trei sute de clienti, Marsh Romania a intermediat in 2006 cateva zeci de polite de asigurari de raspundere profesionala a personalului de conducere.

"O parte dintre clienti inteleg utilitatea acestei asigurari si isi stabilesc singuri o limita de despagubire rezonabila. Altii, desi cumpara o astfel de polita, o privesc ca pe o simpla formalitate", a mai spus Fugaciu.

integral in Romania Libera