Robotul de 90 de kilograme, dispune de un ecran si o camera video ce functioneaza pe post de „ochi” si „urechi” si poate fi manevrat de la orice distanta chiar de medicul care doreste sa-si consulte pacientul.

Robotul a trecut deja cu succes o parte din teste in mai multe spitale din SUA, printre care si Maryland University’s Hospital sau UCLA Medical Center, bolnavii afirmand ca prefera sa fie astfel ingrijiti decat de un medic strain.

Medicul comunica in timp real cu bolnavul

Robotul cantareste 90 de kilograme si masoara 1,5 metri. Capul este alcatuit dintr-un ecran video plat si o camera video ce functioneaza pe post de „ochi” si „urechi”. Cu ajutorul unui joystick, medicul poate controla robotul (se poate plimba in tot spitalul) si poate consulta persoane aflate in alte cladiri sau tari, prin internet ori conexiune wireless.

Chipul doctorului apare pe ecranul robotului, specialistul comunicand in timp real cu bolnavul prin intermediul unui bluetooth.

Scopul tehnologiei nu este inlocuirea medicului cu un robot, ci facilitarea consultatiilor pentru cei care au nevoie rapid de un doctor specialist, cum ar fi un neurochirurg, in conditiile in care acestia sunt foarte solicitati.

„Este o modalitate de comunicare atunci cand bolnavul are nevoie de un consult si nu are acces la asa ceva. La ora 14.00, cand ar trebui sa vorbesc cu un bolnav sau sa-i vad EKG-ul pot face asta direct de-acasa. Astfel, pot da un diagnostic imediat si, in situatia in care este nevoie, sa vin la spital”, explica Samer Salka, cardiolog, de la Oakwood Hospital in Dearborn, Mich.

Un articol de Ramona Samoila

Integral in Evz