Proiectul "Un laptop pentru fiecare copil", respins pe sest de comisia de invatamant

de L. Pirvu     HotNews.ro
Marţi, 20 martie 2007, 0:00Deputatii din comisia de invatamant au respins marti proiectul de lege prin care se creeaza premisele intrarii Romaniei in programul mondial "One laptop per child" (OLPC - Un laptop pentru fiecare copil), care are ca scop dotarea elevilor din invatamantul preuniversitar, prin intermediul guvernelor, cu laptop-uri speciale.

Desi Guvernul si-a declarat sustinerea pentru aceste proiect de lege, urmand sa trimita un punct de vedere favorabil, deputatii PSD si PRM au dat aviz negativ. Reprezentantul Ministerului Educatiei, prezent la dezbaterile din comisie, a prezentat un punct de vedere al guvernului care nu mai este de actualitate.

In urma cu o saptamana, membrii Comisiei de invatamant au cazut de acord sa astepte avizul din partea Guvernului si apoi sa dea votul final. In sedinta de marti, proiectul de lege a fost dezbatut insa fara ca noul punct de vedere al Guvernului sa fie prezentat.

Sedinta s-a desfasurat in prezenta Gabrielei Pastor, secretar de stat in ministerul Educatiei, care a declarat in fata comisiei ca “Guvernul are un aviz negativ pe acest proiect de lege”.

Pastor facea insa referire la avizul dat anul trecut, in timp ce premierul Calin Popescu Tariceanu a declarat, saptamana trecuta, ca Guvernul va sprijini aceasta initiativa si va formula un nou aviz.

Prin urmare, presedintele comisiei de invatamant a supus la vot proiectul de lege care a fost respins cu 12 voturi. Impotriva respingerii proiectului de lege s-au pronuntat doi deputati PNL si cate un deputat de la PD si PC.

"Laptop-urile sunt niste simple jucarioare"

Potrivit presedintelui comisiei de invatamant, Lia Olguta Vasilescu, majoritatea membrilor comisiei au apreciat ca suma de 700 de milioane de euro necesara pentru achizitionarea acestor laptop-uri este foarte mare si ar "impovara" bugetul Ministerului Educatiei.

Vasilescu mai spus ca “in afara de faptul ca laptop-urile sunt niste simple jucarioare, ele nici nu beneficiaza de termen de garantie.”

“Daca Guvernul doreste sa impleneteze acest proiect, sa-si asume responsabilitatea si sa dea o ordonanta in acest sens.

Noi, Parlamentul, nu vream sa ne asumam acest proiect pentru ca nu sunt bani”, a declarat pentru Hotnews.ro Lia Olguta Vasilescu, desi cu o saptamana mai devreme fusese de acord sa astepte dezbaterea proiectului pana la prezentarea unui nou aviz din partea Guvernului.

Conform procedurii parlamentare, raportul de respingere la proiectul de lege va merge in plenul Camerei Deputatilor, care este si forul decizional in acest caz. Avand raport de respingere, si sustinerea doar a reprezentantilor PNL, PD si PC, exista posibilitatea sa nu intruneasca numarul necesar de voturi pentru adoptare.

Fentarea initiatorului si a Guvernului

Initiatorul proiectului de lege, liberalul Ioan Ghise, a declarat ca este nemultumit de faptul ca el nu a avut ocazia sa fie prezent la sedinta in care s-a hotarat respingerea initiativei sale legislative: “Am fost invitat la comisie marti dupa-amiaza, dar sedinta s-a desfasurat in cursul diminetii si atunci au si respins proiectul.

Este o dovada de neseriozitate mai ales ca s-a cazut de acord ca proiectul sa fie dezbatut in momentul in care va primi avizul de la Guvern.”

De altfel si consilierul de stat in cadrul cancelariei primului-ministru, Constantin Ciupagea, care a fost prezent in urma cu o saptamana la sedinta comisiei de invatamant, s-a aratat surprins ca proiectul de lege a fost respins. “Am stabilit cu presedintele comisiei de invatamant ca se va astepta avizul favorabil al Guvernului si apoi se va trece la dezbateri.

Chiar azi am redactat punctul de vedere al Guvernului si urma sa-l trimit cand am aflat de respingerea proiectului. Cred ca doamna secretar de stat, Gabriela Pastor, si-a depasit mandatul exprimandu un punct de vedere care nu mai este al Guvernului”, a declarat pentru Hotnews.ro Constantin Ciupagea.

"Mie nu mi-a transmis nimeni nimic"

In replica, secretarul de stat in ministerul Educatiei, Gabriela Pastor, a declarat pentru Hotnews.ro ca nu are nici o vina.

“Am participat azi la sedinta comisiei si am dat explicatii pentru trei proiecte de lege. Am luat documentele de la minister printre care era si punctul de vedere negativ al Guvernului. Eu nu am facut nimic altceva decat sa citesc acel document. Daca erau noutati si Guvernul urma sa prezinte un al punct de vedere, mie nu mi-a transmis nimeni nimic in acest sens”, a explicat Pastor.

Tariceanu, convins chiar de initiaorul programului mondial

In 13 martie, proiectul intitulat "Un laptop pentru fiecare copil" i-a fost prezentat premierului Calin Popescu Tariceanu de catre Nicholas Negroponte, profesor la Institutul de Tehnologie din Massachusetts (SUA), intr-o intalnire organizata la Palatul Victoria. Premierul a declarat atunci ca acest proiect “are un scop eduactional si ne putem permite sa-l aplicam”.

Tariceanu a decis constituirea unei echipe la nivelul Guvernului care sa inceapa analizele necesare finalizarii acestui proiect. Vor fi evaluate informatii privind categoriile de familii care nu-si pot permite achizitionarea unui computer, pentru ca programul guvernamental sa se adreseze in special acestui segment.

De asemenea, urma sa fie analizat daca programul se va adresa tuturor elevilor din invatamantul preuniversitar sau doar celor din clasele I-VIII.

Proiectul ar fi urmat sa fie aplicat in jurul datei de 15 septembrie 2007, estimarile Ministerului Educatiei indicand un numar de 1,2 milioane copii beneficiari din sistemul preuniversitar.

Bani de investitii sunt putini

Calculele facute arata ca valoarea totala a unui astfel de proiect se ridica la 700 de milioane de dolari (1,82 miliarde RON) pentru cinci milioane de aparate si infrastructura aferenta realizarii conexiunii wireless.

Printre fondurile mentionate de initiatorul proiectului Ioan Ghise in initiativa sa legislativa se gaseau 300 de milioane de euro (1,05 miliarde RON) necheltuiti din fondul pentru investitii in invatamant alocat pe anul 2006.

Lia Olguta Vasilescu a subliniat insa ca, in 2007, sumele alocate investitiilor in invatamant au fost reduse cu 420 de milioane RON, pentru ca salariile cadrelor didactice sa fie majorate cu 22%, fata de 18 cum se prevazuse initial.

In Romania se deruleaza, in acest moment, doua programe care au ca scop informatizarea. Unul acorda un ajutor de 200 de euro tinerilor de maximum 26 de ani, care au venituri de sub 150 RON pe membru de familie, de el beneficiind in medie peste 25.000 de persoane anual.

Al doilea este finantat din fondul de investitii de la nivelul Ministerului Educatiei si prevede dotarea fiecarei institutii de invatamant cu computere.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.


854 vizualizari

 • 0 (0 voturi)    
  Parere (Marţi, 20 martie 2007, 19:05)

  Bogdan [anonim]

  "respins pe sest", scris cu rosu.
  Stil de jurnalism care nu va face onoare.
 • 0 (0 voturi)    
  pentru masini au banii (Marţi, 20 martie 2007, 19:10)

  ginel [anonim]

  Daca laptopurile alea sunt jucarii atunci calculatoarele care faceau contabilitate pe vremuri ce sunt.
 • 0 (0 voturi)    
  cine a respins? (Marţi, 20 martie 2007, 19:20)

  ddd [anonim]

  Doua comentarii:
  1. Cine a respins? PSD, "campionul" ajutorului social catre categoriile "defavorizate".
  2. Parlamentarii zic ca nu mai sunt bani de laptopuri pentru copii ca trebuia sa si le schimbe pe-ale lor.

  Pentru "Bogdan": Rosu esti tu... cel care stii multe despre ce e si ce nu e onorabil in jurnalism.
 • 0 (0 voturi)    
  Cati bani dai atitia face ... (Marţi, 20 martie 2007, 19:22)

  CFG [anonim]

  Eu lucrez cu P4 la 2.8 GHz dar si cu PI la 200 Mhz (DNS) si ... am firewall cu 486 pentru ca e silentios.
  Asa ca zic: Da, acel laptop este bun la ceva ... la copiii de pana la 8 - 9 ani.
  Dar nu mai mult !! Pentru copiii de 9 sau mai multi ani NU ESTE FOLOSITOR !!!

  Sunt de acord ca trebuie informatizat invatamintul preuniversitar. DAR nu oricum !!! 700 milioane dolari, pentru un proiect cu laptopuri folositoare numai pentru copiii de maxim 8 ani este prea mult. Fiecare copil are jucaria corespunzatoare virstei lui ... pentru cei de peste 9 ani - ma repet - este inutil !!!

  Nu cred ca SUA scapa vreo ocazie sa isi aplice una din 'valorile' sale: cat ai ieftin. Dar nu cred ca statele din SUA vor folosi in TOT sistemul lor preuniversitar acest gen de laptop !!! In prima clasa scolara, da ...

  Si desigur cine vinde asa ceva va dori sa vanda cat mai multe !!!! Ca doar nu are jena, nu?

  Asa ca, parerea mea, NU merita dati acesti bani pentru inzestrarea tuturor elevilor din invatamantul (preuniversitar) romanesc ! Poate, doar pentru dotarea celor din primele 2-3 clase primare.
 • 0 (0 voturi)    
  Stie cineva configuratia? (Marţi, 20 martie 2007, 19:29)

  only a guy [anonim]

  Se tot aude despre acest subiect in presa dar nu vad nicaieri o analiza a ceea ce pot oferi aceste calculatoare. Stie cineva specificatiile lor? Se tot vorbeste doar ca nu se aproba, nu se aproba proiectul. In locul oamenilor m-as uita si pe ce se duc banii aia. Ca nu e tot una sa dai miliarde din buget pe nimicuri sau sa se foloseasca banii aceia la altceva. Si totusi cat e pretul unui laptop dinacesta. Poate cu bani aia mai bine iau cate un desktop la fiecare copil cu o configuratie mai buna
 • 0 (0 voturi)    
  ca sa nu inceapa comentariile inepte... (Marţi, 20 martie 2007, 19:34)

  jor [anonim]

  ... zic eu de la bun inceput ca laptopurile astea nu sunt pentru informatizarea scolilor.

  nu sunt aparate care sa asigure divertismentul celor care le primesc.

  SUNT APARATE PRIN CARE SE ASIGURA ACCESUL LA INTERNET! ATAT!

  nu sunt laptopuri pe care sa joci counterstrike sau sa downloadezi filme sau sa asculti muzica.

  incercati sa bagati la scafarlie ca pentru un copil e mult mai important accesul la informatie decat un PC pe care sa se joace toata ziua. pentru informatie sunt latopurile astea, nu pentru divertisment. punct!

  cine nu intelege are acelasi IQ precum peremista aia care le considera "simple jucarioare".
 • 0 (0 voturi)    
  pentru \'only a guy\' (Marţi, 20 martie 2007, 19:39)

  jor [anonim]

  http://www.hotnews.ro/articol_61921-Parlamentarii-nu-vor-programul-Un- laptop-pentru-fiecare-copil.htm

  ai aici amanunte despre configuratie s.a.m.d.

  laptopurile costa 150 de dolari. spune-mi si mie ce desktop cu acces la wireless iti iei cu banii astia?

  nu uitati un lucru: cei care vor beneficia de laptopul asta vor avea GRATUIT internet wireless!

  reteaua de wireless va fi realizata de stat special pentru cei care folosesc aceste laptopuri.
 • 0 (0 voturi)    
  Detalii tehnice (Marţi, 20 martie 2007, 19:50)

  iReal [anonim]

  http://www.laptop.org

  Aici se gasesc detalii - pentru cei care se pricep se vede de la un kilometru ca este o mizerie ... Ideea este sa se vanda multe. De ce nu-l baga pe piata sa vada cate se vand ? Va spun - cateva zeci, nu mai mult !

  Daca se forteaza mana guvernelor (prin santaj ?) sa vand milioane de bucati si deja e rentabil. Sa tot faci afaceri !

  Mai este o chestie cu un permis de ceva, nu spun ce, care a fost impusa tot de la nivel guvernamental si care e administrat de un srl dintr-o tara europeana si care e un alt fas. Dar un fas organizat si cu acte !

  Suntem jalnici !
 • 0 (0 voturi)    
  Configuratie (Marţi, 20 martie 2007, 19:51)

  Paul [anonim]

  Configuratia laptopului e cea de mai jos. Parca vad ca o sa apara domni care din spatele Pentiumurilor lor 4 la cativa Ghz o sa zica ca e prea putin. Ganditi-va ca costa cam 130 dolari si ca e pt copii. Imi pare bine ca exista bani pentru limuzine pentru parlamentari dar ca nu exista bani pentru niste amarati de copii.

  The hardware specifications as of March 2007 are:

  * CPU: 366 MHz AMD Geode GX2-500 at 1.1 watt, with integrated graphics controller
  * 1200?900 7.5" diagonal LCD (200 dpi) that uses 0.1 to 1.0 watts depending on mode. The two modes are:
  o Reflective (backlight off) monochrome mode for low-power use in sunlight. This mode provides very sharp images for high-quality text.
  o Backlighted color mode, with an effective resolution that is asymetricly reduced in complicated ways. See below for details.
  * 128 MiB of Dual (DDR266) 133 MHz DRAM
  * 1024 KiB (1 MiB) flash ROM with open-source LinuxBIOS and OpenFirmware
  * 512 MB of SLC NAND flash memory
  * External SD card slot[24]
  * Wireless networking using an “Extended Range” 802.11b/g wireless chipset run at a low bitrate (2 Mbit/s) to minimize power consumption.
  * Marvell 8388 wireless chip...
  * Dual adjustable antennae for diversity reception.
  * Water-resistant membrane keyboard using a fairly conventional (QWERTY in the US International localization) layout.
  * Dual five-key cursor-control pads; four directional keys plus Enter
  * Touchpad for mouse control and handwriting input
  * Built-in color camera, to the right of the display, VGA resolution (640?480)
  * Built-in stereo speakers
  * Built-in microphone
  * Audio based on the AC97 codec, with jacks for external stereo speakers and microphones, Line-out, and Mic-in
  * 3 external USB2 ports.
  * Power sources:
  o DC input, ±10-25 V
  o 5-cell rechargeable NiMH battery pack, 22.8 watt-hour (82 kJ) capacity
 • 0 (0 voturi)    
  Sunt impotriva laptopurilor respective (Marţi, 20 martie 2007, 19:56)

  Horea [anonim]

  Am spus ;)

  Ok, acum pe un ton ceva mai calm, cine dintre voi ar vrea ca baiatul/fetita lui sa dea 10 minute la manivela doar ca sa buteze calculatorul. Pana sa scrie "Hello World" se suna in pauza :)

  Programul ar fi o prostie. Un laptop decent cu wireless costa azi aprox 20 milioane. (800 de dolari). Mai bine luam de 5 ori mai putine dar nu ne batem joc de copii. Sper ca paralamentarii l-au ascultat pe Varujan Pambuccian (cel de la minoritati). Omul stie ce vorbeste.
 • 0 (0 voturi)    
  jucarioare utile sau nu? (Marţi, 20 martie 2007, 19:58)

  sorin [anonim]

  Lasand la o parte caracteristiceile tehnice
  (relevanta pentru anumite varste, garantia, pretul,
  existenta unor variante mai ieftine, poate chiar vechile calculatoare
  ce acceptau mai multe terminale - oare de ce doar PC-uri?)
  intrebarea este:

  E buna informatizarea, dar e oare prioritara?

  Eu cred ca sunt probleme mai acute. Re-educarea
  profesorilor - e.g. a celor care primesc "atentii",
  centrarea pe copil, elaborarea unui set COERENT
  de manuale scolare, o programa care sa nu se schimbe
  mai repede decat ministrii, CALITATEA [copiii mei au mers
  la scoala - invatamant primar - si in Romania si in afara.
  In RO, daca nu ai un invatator inimos, e JALE]

  Si-apoi trebuie reeducati si parintii. Majoritatea nu vad
  decat banul - copiii se bat in ce masina are tata, cate
  telefoane mobile au ei, cate camere sau televizoare au acasa, etc.
  Mai ramane sa ne batem cu pumnul in piept si
  ca avem "lap-top-uri", pe care le folosim la internet-surfing..,
  in loc sa facem o escapada la munte in week-end sau
  o plimbare cu bicicleta (stiu, stiu, in bucuresti n-ai unde)
  in timpul saptamanii.

  Ma insel. sau suntem printre ultimii in UE la practicarea
  sportului? Cred ca si in ce priveste nivelul educatiei -
  "marile realizari" ale scolii romanesti sunt smecheria
  chiulul, si in fapt lipsa oricarui sistem ne-opresiv,
  nu pregatirea pentru viata, psihic si cognitiv.
  Nu informatizarea va rezolva asta, ci vesnic amanata
  evolutie a mentalitatii noastre de sclavi carcotasi.
 • 0 (0 voturi)    
  Bill Gates (Marţi, 20 martie 2007, 20:04)

  adrian4b [anonim]

  imaginati-va ca
  1.laptopurile reusesc sa ajunga la copii
  2. micutii se obisnuiesc cu Linux
  3. Bill Gates nu ar fi fost in Romania sa discute/unga niste chestii
  4. micutii cresc mari si nu mai au nici o atractie pentru produsele Microsoft

  "mic cosmar Microsoft"
 • 0 (0 voturi)    
  sugestii (Marţi, 20 martie 2007, 20:27)

  sorin [anonim]

  Eu cu banii de investitii as face altceva:

  - sali de sport
  - un set de manuale coerent
  - as finanta grupuri mici de studiu, care 1. sa mearga
  prin alte tari (Finlanda, Cehia, mostly UE) si sa VADA
  cum se face treaba acolo. 2. sa incerce sa implementeze
  si la noi ce e mai bun acolo.
  - as investi in facultatile care formeaza profesorii, pentru
  imbunatatirea pregatirii DIDACTICE (pedagogie,etc,
  dar practic, nu doar vorbe insirate)
  - as investi in scolile care formeaza invatatorii.
  - as transforma profesia intr-una vocationala, cu salarii
  bune, respect social, dar si criterii stricte.
  - As investi si in informatizare, dar nu in primul rand
  si nu pentru ciclul primar. Si as investi cu cap, nu m-as
  lauda cu lap-top-uri, ci as maximiza raportul (calitate/pret).

  Am si o intrebare oentru cei mai priceputi: de ce nu mai e
  de actualitate solutia cu un calculator "suportand" 40 de
  terminale (monitoare), cum erau vechile statii, sau si mai
  de mult, VAX-urile cu sute de terminale? Platesti doar pentru
  o unitate centrala si in rest monitoare. N-o fi zbarnaind
  la descarcat filme de pe internet, dar nu de asta au nevoie
  copiii - ci in primul rand sa nu stea cate zece pe un teminal.
  Iarasi: conceptul mult mai actual de GRID n-ar putea fi folosit
  aici, pentru aplicatii mai elaborate?
  Cred ca ideea de retea, de sharing, cuplata cu "postul
  de lucru" individual, ar trebuie sa primeze
  intr-o asemenea investitie, nu "one child/one lap-top".
  Asta e demagogie ieftina! Nu tot ce zboara se mananca.
 • 0 (0 voturi)    
  Parlamentarii (Marţi, 20 martie 2007, 20:31)

  El Annimo [anonim]

  Daca acum cand Romania e in super crestere nu sunt bani sa dam niste laptop-uri la copii amarati ... niste dobitoci. Cica nu are garantie hahaha ...in parlament au ajuns numai cretini. Traiasca votul uninominal.
 • 0 (0 voturi)    
  wtf (Marţi, 20 martie 2007, 20:51)

  radu_c [anonim]

  de cand plm s-au transformat astia din parlament in specialisti in materie de hardware si hotarasc ca jucariile alea is prea scumpe?? de cand in romania oricine isi permite sa dea minim 400-500 de euro pentru un laptop cu o configuratie similara? HELOU! Ultima data cand am iesit pe usa, romania era inca in lumea a III-a!! ori programult asta, OLPC e tocmai pentru lumea a treia! Va dati seama cati copii o sa aiba sansa sa tina in mana un laptop, fie si "crippled", si sa butoneze? se gandeste cineva ce impact o sa aiba chestia asta asupra viitorului lor, si, implicit, asupra tzarii!?
 • 0 (0 voturi)    
  detalii (Marţi, 20 martie 2007, 21:06)

  tot Mihai [anonim]

  Trebuie remarcat ca baietii ofera un sistem hardware mobil,
  cu sistem de operare cu faciilitati moderne, cu ceva mai mult
  software decat avea win98, la un pret de 2 ori mai ieftin decat
  (doar) licenta acestuia.
  Laptop-urile in sine au un dezavantaj: suportul. In pretul
  asta nu exista nici un pic de suport, si cred ca aici ar trebui
  reanalizate costurile - in mod sigur va trebui sa fie o firma
  care sa asigure suport hardware/software. Pentru a creste
  utilitatea, toate programele trebuiesc localizate, ceea ce nu
  prea e cazul in momentul de fata. Costurile vor fi in orice caz
  mai mari decat doar achizitia - totusi mult mai mici decat al
  unor laptopuri normale.
  Cred ca investitia in educatie este oricum mult mai buna
  decat in autostrazi - pe termen lung este mai profitabila.
 • 0 (0 voturi)    
  Necunoscatori (Marţi, 20 martie 2007, 21:18)

  Acciduzzu [anonim]

  Domnilor, aceste laptopuri sunt concepute pentru educatie. Jumatate dintre copiii Romaniei traiesc la sat, cu parinti saraci. 25% din populatie Romaniei traieste sub limita saraciei. Astazi, imbecilii de parlamentari romani au decis sa nu le acorde acestor copii sansa unei vieti mai bune. Aceste laptopuri ruleaza Python si pot rula linistit C/C++, permitand invatarea programarii pe obiecte. Cine spune ca asa ceva-i o jucarie sa spuna repede ca-i dau eu o tema de casa de n-o poate duce.
 • 0 (0 voturi)    
  Cel mai bun lucru (Marţi, 20 martie 2007, 21:31)

  Daniel [anonim]

  ...pe care putea sa-l faca aceasta coalitie de conjunctura din Parlamentul Romaniei l-au facut. Nu se poate sa dea statul $160 pentru o jucarie.
  Pur si simplu nu se poate asa ceva. Si e vb de vreun milion de asemenea jucarii.
  Normal ca e vb de comisioane mari...de asta se bate atata moneda!
  De ce nu mai este bun acum programul 200E pentru copiii defavorizati? Ce e rau in acel program?
 • 0 (0 voturi)    
  suntetem timpitzi cu totzii?! (Marţi, 20 martie 2007, 21:55)

  catalin [anonim]

  fratilor, care avem copii de virsta asta la un statut social minim spre mediu, deja am achizitionat p4. cei mai aviti le ofera oricum maximum in tehnologie. 6 din 10 elevi de a patra au deja mobile cu ap foto,video, bluetooh etc. oare chiar natzia asta e cea mai timpa din lume? chiar ne iau aia din africa si noi le demonstram ca asa si suntem? nu stiu ce sa mai cred, in afara faptului ca unii "dezinteresati" ai comisioane de sute de mii de euroi. sau poate de milioane. PROPO, VEDETZI, NECUNOSCATORILOR, CA MINILAPTOPURI MUZICALE SAU CU ALTE FUNCTII SUNT CUMPARIBILE IN COMERT DE LA VIRSTA DE 2-3 ANISORI. LA PRET DE CITEVA SUTE DE MII LEI.
 • 0 (0 voturi)    
  sunt impotriva laptop-urilor (Marţi, 20 martie 2007, 22:00)

  Lucian Ilea [anonim]

  Nu este esentiala configuratia,ci modul in care au fost configurate:pt niste copii de pana in 10 ani din statele din Africa si America Latina.
  Da,cu cativa ani in urma puteai cu un calculator mult mai modest sa rulezi Win98 si aveai si conexiune wireless.Primul meu laptop a fost un 386SX cu 2 MB Ram si 40 Mb hard.
  Dar sistemele din ziua de azi,Linuxul care e acolo ,foloseste f multe resurse hard ,incat monitorul e alb-negru ,ceea ce nu e rau ,pt ca si monitorul de la laptop-ul meu de acu 15 ani era tot monocrom ,dar nu lasa sistemul sa afiseze decat putine informatii ,din cauza modului in care este conceput la baza sistemul de operare
  Daca s-ar lua si s-ar instala niste RedHat-uri 5 sau Win98 ar fi foarte bune;dar parca vad ca este imposibil asa ceva
  Americanii nu-s prosti destul.
 • 0 (0 voturi)    
  Propunere (Marţi, 20 martie 2007, 22:02)

  Matei [anonim]

  Deoarece la Camera deputatilor si la Senat (ca sa iau cele mai rasunatoare exemple, desi Monitorul Oficial, partea a VI-a, in care se publica anunturile de achizitii publice, este plin de licitatii pe la diverse institutii), exista mereu bani pentru dotari, aici incluzand si cele mai moderne echipamente de tehnica de calcul, pe care oricum nimeni nu le foloseste pentru ca habar nu au cum se deschide un Word, piratat sau nu, sa doneze anual copiilor "vechile" calculatoare, si sa nu le mi vanda rudelor, pe cai ocolite.


  Aici imi vine in minte chestia cu masinile Solentza pe care le aveau aceste institutii in dotare cum cativa ani. Nu le erau pe plac, ca nu sunt sigure, ca intretinerea lor costa mult, etc, dar cu toate astea toti senatorii si deputatii si le-au cumparat, la preturi modice. evident, nu pentru uzul propriu,

  Solutii sunt, si nu foarte costisitoare. Important este sa existe cu adevarat o dorinta de a face ceva. Nu cred ca un copil va fi suparat ca nu are internet wireless ci are o 'cutie' conectata cu un UTP la o retea de date....
 • 0 (0 voturi)    
  calitate*utilitate/pret (Marţi, 20 martie 2007, 22:12)

  RazvanM [anonim]

  Laptopul de 150$ este un calculator nou, portabil. Sunt sigur ca nu-i ia mai mult de 30 de secunde sa booteze, deoarece presupun ca are o varianta de linux super-optimizata. Procesorul de 400 MHz si 128 MB Ram sunt arhisuficiente pentru un sistem de operare light. Cei 512 MB storage sunt destul de putini, dar faptul ca are porturi usb 2.0 permite upgradeul. 150$ (380 RON) inseamna 15 minim laptopuri pentru copiii nostri la pretul unui laptop pentru copiii din Parlament. Din punctul meu de vedere este foarte simplu de ales.
  Domnul Varujan Pambuccian nu este un etalon de bune intentii in Parlamentul Romaniei, asa cum nu sunt nici alti parlamentari care nici nu clipesc atunci cand isi voteaza salarii si cheltuieli nerusinate. Parerea mea!
 • 0 (0 voturi)    
  superb (Marţi, 20 martie 2007, 22:30)

  mental [anonim]

  Nu avem bani pentru pensionari, avem bani de aruncat pe diverse idei. Degeaba cererea de calculatoare este foarte mare, de ce sa nu le oferim direct calculatoare bune la toate. Ma uitam prin liceu ca multi prieteni de ai mei aveau deja sisteme de operare incorporate in telefoanele lor mobile. Dar cei defavorizati ce fac? Simplu, se face un program special si acestia pot face practica in licee/facutlati direct pe acele calculatoare. Din alt punct de vedere, oare cat ar castiga cei care fabrica aceste calculatoare? Pe scurt, cat de prost poti sa fii si sa arunci multi bani aiurea? Nu pot sa cred in ce hal au putut s-a ajuns. Vad ca stirile urla ca nu exista fonduri pentru spitale, pensionari, etc si astia arunca cu banii asa cum vor.. pai voi sa ii alegem in continuare si sa renuntam la votul uninominal ... ce ziceti? Vorba unui cretin dintr-un partid:"Romanii nu sunt pregatiti pentru votul uninominal".
 • 0 (0 voturi)    
  magarie (Marţi, 20 martie 2007, 22:38)

  ovidiu [anonim]

  Proiectul de a construi un laptop ieftin la care sa aiba acces chiar si copiii din tarile lumii a 3-a a fost unul umanitar, dar ca de obicei cineva a exploatat potentialul economic al ideii si acel cineva preseaza acum ca aceste laptopuri sa fie cumparate de cit mai multi oameni.Sa fim seriosi luam calculatoare ca sa fie utile la ceva,nu ca sa spunem ca avem calculatoare.
  Nu ar fi mai simplu sa se cumpere doar citeva pt fiecare scoala, sa aiba instalate sisteme de operare open source(gratuit sau mult mai ieftin decit windows de la Microsoft) impreuna cu retroproiectoare si care sa fie folosite la lectii de istorie si de geografie, de exemplu, unde o harta in format digital sa fie proiectata pe un perete in clasa si care sa inlocuiasca hartile alea jerpelite pe care am invatat cu totii si de care suntem satui? asta ar fi doar o aplicatie, sunt si altele: lectii de biologie, de fizica da chimie, limbi straine s.a.m.d. ar invata si copii nostri in conditii mai civilizate.Nu creste calitatea invatamintului automat daca fiecare elev are propriul laptop.
  Cum bine spunea cineva inainte, profesorii bine pregatiti si motivati financiar, o programa scolara clara, realista, practica, manuale bine alcatuite, nu doar colorate in fel si chip ca o revista pt copii mici, un sistem de evaluare cit mai obiectiv si pragmatic, bazat pe dobindirea de competente, material didactic de calitate(nu cantitate cu orice pret asa cum pare a fi ideea asta cu laptopurile), astea sunt elementele care cau calitate unui sistem de invatamint si care formeaza copii buni, nu milioane de laptopuri
 • 0 (0 voturi)    
  Educatie moderna (Marţi, 20 martie 2007, 22:40)

  despina [anonim]

  Am lucrat in India in 1986. Atunci, am fost uimita de manualele de scoala primara, care introduceau sistemul binar si notiuni de structura si functionarea calculatoarelor... cred ca incepeau de la gradinita. In plus, engleza (limba nationala), o invatau copiii in paralel cu cea materna, de cind incepeau scoala.
  Eu cred ca orice facilitate oferita pentru toti copii tarii, e e bine venita...
 • 0 (0 voturi)    
  calculatorul si creierul (Marţi, 20 martie 2007, 23:09)

  Gogutza [anonim]

  inainte de a va mai da cu parerea ref la calitatea calculatoarelor incercati sa gasiti informatii despre efectul lor asupra creierului uman.

  sunt studii f serioase facute de americani, japonezi, germani etc care arata cat de nociv este lucrul pe calculator pt creier. nu este vorba de radiatiile ecranului ci de zonele corticale ce sunt activate vs inhibate atunci cand lucram in fata ecranului.

  lucrurile sunt f f serioase dar se doreste tinerea sub tacere a rezultatelor. cautati mai bine despre efectele televizorului. cred ca asa veti gasi mai usor.

  dati link-urile si aici (eu nu am timp sa caut acum - scuze)
 • 0 (0 voturi)    
  www.ginel.com (Marţi, 20 martie 2007, 23:21)

  ginel [anonim]

  Laptop-urile astea nu sunt pentru noi. Nu sunt pentru forumisti, nu sunt pentru parlamentari, nu sunt pentru ziaristi.
  Laptopurile alea sunt pentru copii amaratiilor care si-au lasat tara si au plecat la munca in UE sperand intr-un viitor mai bun al copiilor lor. Un viitor mai bun insa nu se poate obtine decat cu informatie. Practic informatia este lucrul care ne deosebeste pe noi de oamenii epocii de piatra.
  Laptop-ul ala poate fii folosit pe post de e-book, si poate avea toate manualele din toti anii incorporate. Este un laptop cu wireless dar care nu are nevoie de internet cum s-a scris aici.
  Conceptul este ca eu copilul pot sa particip la activitati cu prieteni mei care au si ei wireless-ul activat. De genul sa vizitez pagina de Web cu teme pe care a facut-o doamna profesoara de biologie si sa comentam in timp real pe textul paginii de Web fara sa zica cineva ca manjim manualul.
  Din punct de vedere al software-ului laptop-ul ala este uluitor, conceptele sunt noi si speciale.
  Da nu are jocuri, dar pentru joaca exista parcul.

  Software-ul de pe laptop-ul asta spre deosebire de calculatoarele de 200E ruleaza GNU/Linux. Asta permite prezenta unui limbaj de programare, si implicit ajuta la creearea unei noi generatii de informaticieni care inteleg despre ce e vorba in propozitie, nu "clickai". E nevoie si de ei dar mai bine sa nu fie romani.

  Si pentru ca software-ul este open source eu personal am inceput sa incerc sa inteleg cum functioneaza si sa ajut la imbunatatirea lui.
  http://en.wikipedia.org/wiki/Sugar_%28GUI%29

  Ca noi sa avem o sansa in 20 de ani sa devenim o tara decenta trebuie ca copii nostri sa stie ca diferite caracatite sunt inteligente, ca Stephen Hawkins nu e un actor si asa mai departe.
  Si daca din cele 700 de milioane de Euro cheltuiti, exista macar un copil care ajunge un al doilea Brancusi sau Enescu sau Coanda, atunci a meritat fiecare banut, si a meritat ca fiecare din noi sa dam banii castigati in 2 zile de viata pentru el(ea).
 • 0 (0 voturi)    
  Costurile reale ale unui laptop ieftin (Marţi, 20 martie 2007, 23:56)

  stopper [anonim]

  Buna seara,

  Am vazut pe acest forum o gramada de discutii pro si contra legate de acest laptop plus tot felul de scenarii de tip teoria conspiratiei, ba ca au fost respinse ca a venit Bill Gates, ba ca d-l Pambuccian are D-zeu stie ce interese obscure and stuffs...

  Subscriu la o parere enuntata mai sus, ca aceste laptopuri sunt niste jucarii pentru copii de 7-10 ani inutile in .ro, dar nu din motivele enumerate.

  Costul infrastructurii hard & soft este de 700 de milioane de euro, dar nimeni nu ia in calcul costurile aditionale ale intrarii in exploatare a 5 milioane de unitati nestandard. Acestea sunt (presupunand ca intr-adevar costurile de set up infrastructura se vor incadra in cei 700 de mil euro, lucru de care ma indoiesc sincer):

  Costurile de suport si mentenanta.
  Costurile de training, atat a personalului, profesorilor care vor trebui sa integreze aceste laptopuri in programul de studii, precum si costurile de training ale elevilor... nu cred ca un copil dintr-un satuc fara curent va beneficia de wireless (vor alinia laptopuri pana in varful muntelui?) si cu atat mai putin ca va fi un expert in utilizarea si mentinerea in bune conditii a unui dispozitiv pe alta arhitectura.

  Romania are deja experienta esecului unui proiect de talia SEN-ului pentru ca cel putin pana acum un an in organigrama administrativa a unei scoli nu exista un post specific de administrator de sistem informatic, majoritatea laboratoarelor stand sub cheie si fiind utilizate numai la zile mari.

  Merita oare sa repetam?

  Referitor la d-l Pambuccian, am avut onoarea de a-l cunoaste, pot confirma un lucru: poate nu-i explicit totdeauna, dar are o viziune strategica exceptionala pe termen lung si probabil un argument secundar in decizia d-lui a fost si faptul ca accesul wireless oferit de aceste laptopuri va deveni desuet in epoca WiMax-ului care bate la usa? Are rost sa aruncam niste sute de milioane de dolari pe infrastructuri care vor coexista si vor oferi aceleasi servicii?
 • 0 (0 voturi)    
  laptop-urile sunt bune (Miercuri, 21 martie 2007, 0:00)

  un amarat [anonim]

  > Procesorul de 400 MHz si 128 MB Ram sunt arhisuficiente pentru un sistem de operare light.

  Calculatorul meu curent (este din anii 95-97) are la fel, 2 procesoare de 200 MHz fiecare si doar 128 MB. Totusi am reusit sa-l dotez cu WinXP (optimizat la maxim), Office 2003, etc. si imi este mai mult decat destul in viata de zi cu zi - de scris un document (referat), calcule elementare in Excel, de comunicat cu oameni din toata lumea prin Outlook sau Y messenger, sa citesc stirile de pe net, si sa ma documentez cu Wikipedia. Ce-i mai trebuie unui elev? Iar daca vrei joaca (Counter-Strike, etc), pai e mai bine sa mergi la munte cu prietenii.
 • 0 (0 voturi)    
  parlamentarii, laptopul si programatorii (Miercuri, 21 martie 2007, 0:05)

  Stopper [anonim]

  Am citit posterul user-ului ginel si in linii mari ii dau dreptate, dar: a nu se uita ca informatia este totul, dar calitatea ei face diferenta... acei copii nu pot invata de capul lor fara un pachet curicular ce valorifica la maxim utilizarea acelui sistem in contextul educational (postuland ca aceasta este utilizarea lui implicita). Altfel lansarea lui catre copii nu va fi decat o pomana guvernamentala platita cu varf si indesat de contribuabilul roman, un instrument care daca va functiona nu va face decat sa ingroase numarul de chatt-isti, forum-isti si jucatori de prostioare online. Cum se asigura formarea corecta a copiilor cu ajutorul acelor sisteme, in primul rand cati profesori avem, atoate cunoscatori in ale PC-ului, care vor trece cu mandrie patriotica la utilizarea noii platforme, manati de curiozitatea profesionala si dorinta de a incerca ceva nou?

  Suna cam SF-istic, nu?

  P.S. Am vazut ca exista foarte multi ghicitori in post-uri, care se grabesc sa puna o stampila pe un comentariu sau altul. Sunt la al treilea post pe acest forum, nu intervin decat in cazul in care consider ca am ceva de spus si intamplator domeniul eEducatiei este destul de aproape de lista mea de ocupatii ca sa pot emite o parere destul de corecta, zic eu... :)

  Va multumesc,

  Stopper
 • 0 (0 voturi)    
  Proiectul e inca in faza beta (Miercuri, 21 martie 2007, 0:31)

  Horea [anonim]

  Am citit un pic specurile hardware si software de pe laptop.org si de pe wikipedia si se pare ca s-au mai schimbat, renuntandu-se la manivela de care vorbeam anterior si care ma speria rau de tot.

  Zice asa: 366 MHz, 128 RAM impartiti cu placa video si un flash drive de 0.5 Gb (de 4 ori mai putin decat RAM-ul unui PC folosit in IT). E facut in China de aici pretul (care oricum e subventionat puternic prin donatii si munca voluntara).

  Scopul pare sa fie mai mult pt bridging the digital divide decat pt specializarea copiilor in IT, ceea ce e ok.

  E dragutz sa le dam wireless la copii, dar asta deja presupune ca ai acces internet, si chiar wireless, ceea ce e inca destul de rar pe la noi. Aici proiectul va deveni cu adevarat scump. Asta ca sa nu mai vorbim de cel mai prost manager - statul - si de coruptia inevitabila din jurul unui proiect de o asemenea magnitudine.

  Eu spun sa mai asteptam un an sa vedem ce se va intampla cu primele experiente masive ale proiectului (proiectul e inca in stadiul beta). Atunci vor fi mai clare costurile si beneficiile reale ale proiectului.

  Pentru Romania prefer deocamdata subventia de 200 de euro pentru cei cu venituri reduse.
 • 0 (0 voturi)    
  Bine ca iertam de 2 miliarde de euro firme de stat! (Miercuri, 21 martie 2007, 1:18)

  WwwGroparuRo [anonim]

  Bine ca iertam de 2 miliarde de euro firme de stat! Cu banii astia ne-am fi facut o mandrete de autostrada la iesirea din tara, am fi renovat o sumedenie de spitalele, am fi crescut un numar urias de pensii. Dar pentru educarea viitoare a fortei de munca nu facem nimic.
 • 0 (0 voturi)    
  of of (Miercuri, 21 martie 2007, 2:36)

  adam_q [anonim]

  Cine putea sa refuze,..PSD ,..si PRM . cei care urla sus si tare ca ei vor sa faca ceva pt romania. deci psd ,....comunistii ,..numai unul si unul. isi voteaza lor lefuri grele ,...le trebuie acuma si limuzine ,..nu m stiu de care ....dar ...laptopuri pt copiii ,...aa acolo nu e nevoie. of of ....i-as trage in tzeapa pe toti ,.hapsaniii si nesatulii ,..de comunisti ,....incepand ...cu geoana,...
 • 0 (0 voturi)    
  softwarele laptopului (Miercuri, 21 martie 2007, 2:46)

  ginel [anonim]

  Laptopul asta are wireless nu pentru conectarea la Internet. Software-le lui permite includerea fiecarui laptop intr-un "mesh" local. Adica creearea unei retele adhoc care pe langa ca permite chat, permite chat in timpul vizitarii unei pagini de web, permite camere de chat, dar cata vreme esti in mesh si nu in internet nu poti sa vorbesti decat cu cei din apropierea ta.
  Permite prezentari de genul profesorul in clasa cu elevii.
  Hardware este o bijuterie. Ecranul este dual mode, si a fost inventat special pentru el. Suporta modul color si modul alb negru pentru cand este folosit ca e-book. Cele doua urechiusi, sunt de fapt antenele de radio pentru wifi, dar in acelasi timp ascund diferite mufe. Are microfon, difuzor, camera web incorporate, 2 tablet mouse.
  Intamplator l-am tinut in mana cam acum 3 saptamani (evident unele din variantele beta). L-am comparat cu actualul meu laptop care este un Toshiba Portege modelul tablet PC. Comparatia mea e cam asa.
  Da, OLPC are un procesor mai slab, harddisk lipsa la apel, dar, are un ecran care se poate intoarce si plia fix la fel ca tablet-ul meu, are wifi, nu se incalzeste, consuma mai putin ca laptop-ul meu, nu are tablet pc dar avand doua tablete de mouse suprima problema asta. Eu fac cu laptopul meu Web, mail, cate un program de grafica din cand in cand, messenger, si din cand in cand cate un putty spre un server. Toate lucrurile astea in afara de programul de grafica pot sa le fac si cu OLPC
  OLPC costa 150 USD, laptopul meu a fost vreo 3000USD.
  In ceea ce priveste calculatorul de 200E, treaba e cam asa.
 • 0 (0 voturi)    
  laptop (Miercuri, 21 martie 2007, 2:46)

  ginel [anonim]

  Aratati-mi mie un calculator nu un laptop care poate fii dus la scoala unde poti sa comunici cu prieteni temele si ultimele proiecte, care la 200E are si monitor si nu se strica intr-un an, ca il mananc.
  Calitatea nu e neaparat reprezentata de putere, ci de ansamblul tuturor componentelor acelui sistem. In cazul asta faptul ca OLPC e mai folosibil hardware (fiind laptop poti sa-l iei cu tine, wifi incorporat, camera web incorporata), si include un software care stie sa foloseasca cat mai eficient acel hardware, face ca OLPC sa fie semnificativ mai bun ca proiect decat orice alta initiativa.
  Si in plus, eu l-am tinut in mana, nu se poate compara senzatia decat cu un tablet PC, in nici un caz cu un desktop, si oricum nimeni nu poate sa faca suport la o grama de oamenii care au calculatoare acasa cand e mult mai normal sa faci suport la o grama de oamenii care pot sa-si ia calculatoarele cu ei.
 • 0 (0 voturi)    
  laptop OLPC (Miercuri, 21 martie 2007, 2:56)

  ginel [anonim]

  Domnul Pambucian este si el un microsoftist. Cum poate cineva sa afirme ca va fii epoca WiMax cand ala necesita licenta pe frecventa?
  In alta ordine de idei eu prefer sa fac training la 5 milioane de unitatii care sunt la fel decat sa fac training pentru 100.000 de unitati care au 10 variante diferite. Plus ca softwarele pentru cele 5 milioane de unitatii a fost gandit pentru copii, nu pentru oamenii care stau la birou, ca atare e foarte usor de folosit pe acel segment de piata.
  Un filmulet cu software-ul poate fii vazut la http://www.youtube.com/watch?v=DwzCsOFxT-U
  In ceea ce priveste post-ul lui Stopper, pot sa spun asa. Da, ar fii o problema suportul daca el nu ar venii cu tot software-ul necesar. Dar vine cu tot software-ul necesar, si oricum fiind toate la fel iti poti permite sa-l dai la scoala, care sa-l dea mai departe la un centru specializat sa ti-l repare.
 • 0 (0 voturi)    
  ATENTIE LA CREIER (Miercuri, 21 martie 2007, 7:18)

  Gogutza [anonim]

  ia cautati putin pe google cu "tv brain effects" si o sa vedeti cum tv-ul si calculatorul distrug efectiv creierul copiilor. explicatii stiintifice, studii etc si nu va mai concentrati atat pe problema financiara (cam o treime din ce fura energy holding cumparand energie la jumate pret) sau pe cea tehnica (bune de aruncat pana la urma fara o infrastructura adecvata de service).

  mai cautati si efectele wireless-ului asupra creierului (cei care aveti asa ceva este bine sa renuntati) si o sa aveti tabloul complet al unei bombe cu ceas.

  pana la 12-14 ani copiii pot invata f bine fara calculator. ba chiar mai bine. aplicatiile multimedia nu le aduc nimic in plus. daca tot vor sa investeasca in domeniul asta n-au decat sa puna videoproiectoare in fiecare clasa.

  cu manuale bine facute (nu din alea in aiuristice cum au parut in ultimii ani) si cu materiale didactice adecvate (macar o gasca impaiata sa aiba la biologie ca sa mai stie si ei cum arata) cred ca se poate face scoala de calitate.

  in rest copiii mai trebuie sa se si joace in aer liber sa-si oxigeneze creierul, sa-si dezvolte indemanarea si simturile etc etc etc. aici este si rolul parintilor etc etc etc

  ministerul stie de efectele tv asupra creierului si-i felicit ca au luat aceasta decizie. daca la randul vostru observati la copiii vostri probleme de hiperactivitate sau de atentie nu o dati pe seama inteligentei lor extraordinare. in timp se poate agrava si o sa ajungeti la pastile.

  merita sa faceti un efort minim de documentare
 • 0 (0 voturi)    
  Ptr. Bogdan - omul cu pareri (Miercuri, 21 martie 2007, 8:41)

  Eclesiastul [anonim]

  Stil de mesaj care nu face obiectul discutiei....
  Lasa-ne in pace frustratule!
 • 0 (0 voturi)    
  Olguta repetenta (Miercuri, 21 martie 2007, 8:47)

  Eclesiastul [anonim]

  Vasilescu mai spus ca "in afara de faptul ca laptop-urile sunt niste simple jucarioare, ele nici nu beneficiaza de termen de garantie."
  Ce este asta? Presedintele comisiei de invatamant?
  Vai de steaua noastra ...alta proasta ....pun pariu ca nici nu stie cum se scrie laptop
 • 0 (0 voturi)    
  educatia un lux, coruptie la greu. (Miercuri, 21 martie 2007, 9:43)

  gigi kent [anonim]

  Normal ca daca vreun meserias de politician nu are vreun contract intermediar sa scurga si el ceva din proiectul asta..NU SE MERITA. Pentru cei care au ceva cunostiinte IT, se stie ca viitorul educational o sa fie in mare parte bazat pe platforme educationale (vezi platforma moodle). Pentru accesul la o asemenea platforma ai nevoie de un device pe post de client (un sistem de operare cu un web browser si acces la internet). De asemenea, ai acces la informatie, jocurile educationale nu sunt cele care necesita resurse "de PENTIUM 5" ele pot fi facute in flash sau java care merg foarte bine intr-un browser web. Pentru cei neinformati, acea "jucarie" este dotata webcam, placa sunet si retea wireless, adaptor pentru priza si altele..sa taca cei care n-au licenta pe software, sa vorbeasca doar cei in cunostiinta de cauza! pacat de taranii aia 48 % care au si ei dreptul la informatie..
 • 0 (0 voturi)    
  Lasa-ma sa te las (Miercuri, 21 martie 2007, 9:47)

  Anti mioritic [anonim]

  Erau trei draci in pauza de masa si vorbeau despre cum e la munca. Primul era obosit:
  -Fratilor toata ziua stau sa bag americani inapoi in cazan si aia tot sar si incearca sa iasa.
  Al doilea:
  -Frate te inteleg si eu pazesc nemtii si aia sunt rai de tot tot timpul incearca sa iasa din cazan si trebuie sa le dau in cap.
  Al treilea era odihnit si in forma:
  -Ba eu pazesc romanii si stau degeaba toata ziua pt ca atunci cand incearca unul sa iasa ceilalti il trag inapoi.
  Eu cred ca asta e cea mai mare meteahna a noastra. Cand exista vreo initiativa imediat apar unii care sa ii dea in cap si sa-i gaseasca infinite defecte. Si sunt atat de convinsi de ce fac incat pe moment tind sa te convinga. In plus intotdeauna se invoca alte mii de probleme cum ar fi: pensii, spitale,autostrazi,poluare, caini,homelessi, pretul painii, trupele din irak s.a.m.d.
  Rezultatul e ca ni se spune mai tarziu, nu e momentul , nu e prioritatea, etc. Eu cel putin nu mai suport oamenii astia .
  MOMENTUL ESTE ACUM
  PS a fost amuzant sa citesc colectia de legende si zvonuri pe care se bazeaza cei care sunt impotriva OLPC. Sper ca macar o data de acum inainte sa citeasca despre ce e vorba inainte sa isi dea cu parerea. Respect pt cei care au citit sau au postat informatii utile despre program.
 • 0 (0 voturi)    
  Nu mai ganditi in termeni Microsoft (Miercuri, 21 martie 2007, 9:50)

  nashu_mare [anonim]

  De ce va ganditi la cerintele minime pentru Windows? Ala nu are Windows, are un sistem de operare care nu e atat de gurmand din start si care, in plus, este optimizat pentru asa ceva. In plus ganditi-va pentru ce e facut: citirea de texte, mici animatii, prezentari, comunicare intre elevi, internet, etc... Astfel de aplicatii pot fi rulate si pe un telefon mobil, dar care nu ar fi practic in acest caz. Ce procesor credeti ca are un telefon mobil de ultima generatie? Al meu are 220Mhz si Ram mai putin de 64 de MB.

  Totusi telefonul mobil nu este o solutie. Se poate face insa o paralela intre cerintele de sistem pentru asa ceva. Este de dorit o solutie dedicata,

  Eu nu mi-as lua asa ceva (olpc-ul) ACUM, dar la fel ca multi dintre cei care nu stiu ca PC-ul e bun doar pentru pornache si DCplusplus, am luat cunostinta cu calculatoarele pe un Cobra cu procesor Z80 si un HC86 care mergea cu caseta. Tin minte si acum bazaitul ala stresant. Nu puteai sa faci mare lucru cu asa calculator dar mi-a deschis ochii. OLPC-ul asta este mult mai performant decat un HC86. Mi-ar fi placut sa am acces la asa ceva cand aveam 6 ani.


  Raspunsul pentru respingere este simplu: comisionul dintr-o suma mica reprezinta o suma si mai mica.
 • 0 (0 voturi)    
  configuratie (Miercuri, 21 martie 2007, 10:27)

  mefisto [anonim]

  Cei care sustin ca aceste laptop-uri au o configuratie foarte slaba au dreptate.
  Dar... Inzestrarea copiilor cu orice fel de laptop o sa ajute, poate nu chiar acum ci in viitor sa deprinda cunostintele necesare operarii pe calculator. Si cred ca asta e suficient.
  Intamplator lucrez in domeniu si stiu care sunt efectele necunoasterii minime ale calculatorului.
 • 0 (0 voturi)    
  OLPC - Pentru viitorul copiilor din Romania (Miercuri, 21 martie 2007, 11:04)

  Robert [anonim]

  Sunt specialist IT de aproape 15 ani. Am inceput sa lucrez cu CIP, HC, TIM-s si VECTOR (pentru cei care isi mai aduc aminte). Pe acele calculatoare am invatat sa programez. Am invatat sa fac si jocuri cu animatie! pe un procesor Z80. Cat de mare ar fi fost diferenta pentru mine daca as fi avut acces la OLPC ...

  Respect toate parerile celor de pe forum dar, in calitate de specialist in acest domeniu, imi exprim suportul pentru aceasta initiativa.

  Domnul Mircea Sarbu (PC MAgazine), un alt suporter al acestei idei, a propus strangerea de semnaturi pentru aceasta pe site-ul http://olpc.ispot.ro/ . Daca sunteti de acord puteti vota.

  Daca nu sunteti de acord cu varianta guvernamentala dar sustineti totusi proiectul cititi cu atentie http://laptopfoundation.org/program/ si ati putea actiona local cu sprijinul unor sponsori. Pentru un sat mic o initiativa de 500 bucati este suficienta si costul ar fi sub 100 000EUR cu tot cu implementare. Pana la urma initiativa nu trebuie sa fie una guvernamentala.

  Pentru cei care nu au o experienta in IT, imi permit sa va sugerez sa va documentati cu atentie inainte de a emite o opinie. Laptopurile nu inlocuiesc cartile, doar le completeaza. Ne ajuta sa fim mai competitivi pe piata muncii.

  Concluzia
  ---------------
  Ideea nu trebuie sa moara doar pentru ca proiectul a esuat. Nu ar avea farmec daca nu ne luptam pentru ea. Fiecare cu ce putem.

  Cu respect,
  Robert
 • 0 (0 voturi)    
  jucarioare sau nu... (Miercuri, 21 martie 2007, 11:13)

  kelu [anonim]

  ... io zic ca ar trebui inceput un astfel de program la noi in tara. Altfel o sa ramanem la nivelu la care invatam mioritza pe de rost, invatam comentarii dobitoace la romana etc.
  Oricum PSD si PRM au dat cu mucii in fasole ca de obicei...
 • 0 (0 voturi)    
  tara lu\' papura voda (Miercuri, 21 martie 2007, 11:23)

  papura voda [anonim]

  Cine zice ca face rau creierului inseamna ca nu e organizat, asta se rezolva limitand accesul la pc si atunci tre' sa avem grija sa nu obligam utilizarea un timp prea mare.
  Cine zice ca e prea slab/inutil inseamna ca nu cunoaste utilitatea OLPC-ului (o utilitate ar fi accesul la informatie), problema e daca il vom putea integra in sistemul nostru de invatamant.
  Cine zice ca e util doar copiilor cu anumite varste (eu as zice "doar pt incepatori" care vor deveni "avansati" si vor dori mai mult) sau ca "afacerea" nu trebuie administrata de stat ARE DREPTATE.
  Cine zice ca banii pot fi investiti in alte domenii (sanatate, drumuri, etc) sa-si vada de treaba (domeniul) lui, aici e vorba de invatamant.
  Cine zice ca banii ar trebui investiti in alt mod (ex: desktopuri mai putine dar mai performante) trebuie sa fie luat in seama. Eu asa as face DOAR pt copii de la sectia informatica (Am invatat informatica pe 2/3/486 cate 2-3 la calculator si a fost util pt ca asa mai "furam" din tehnica celorlalti.), dar asta e o chestie particulara.
  Cine pune problema existentei unicului producator ARE DREPTATE pt ca neexistand concurenta va aparea monopolul.
  Cine pune problema costurilor ARE DREPTATE dar hai sa speram ca "analistii" acestui proiect sa-si faca treaba ca lumea.
  DECI: da-ti-le copiilor "jucariile" pt a avea acces la informatie, sau va e frica sa nu devina mai destepti. Si asa tocilarilor care iau referate de pe net o sa le fie frica pt ca toti colegii lui "netocilari" vor avea acces la aceleasi surse ca si el.
  Dar pana sa invatam copii sa se joace cu aceste "jucarii" hai sa ii invatam (chiar si noi sa invatam) sa arunce hartia la gunoi (si mai tarziu in cosul pt hartii).
 • 0 (0 voturi)    
  Dreptate si realitate (Miercuri, 21 martie 2007, 12:16)

  Stopper [anonim]

  pentru ginel si gigi kent: nu am spus in posturile mele anterioare ca nu sunt de acord cu acest OLPC, ci doar nu cu modul de implementare propus, care fie a fost prezentat integral publicului, fie a fost relizat fara a se lua in calcul costurile totale de implementare.
  Da, viitorul sta in eLearning, viitorul sta in platforme de eLearning gen Moodle, care este un model de aplicatie open-source capabila sa creeze standarde de facto, viitorul sta in platforme gen Eye-OS, care ofera online un quasi-desktop de sistem de operare si poate fi accesat de orice terminal, cu conditia sa aiba acces la retea/internet.
  Dar nu cred ca OLPC va fi o initiativa reusita in Romania fara a fi lansat cu un set coerent de strategii de alfabetizare a utilizatorilor, fie ei profesori sau elevi. De asemenea fara continut educational bine proiectat nu devin decat o alta jucarioara. Pentru cei care recomanda "sarci cu gugal" nu raspund decat cu o intrebare: De ce mai exista software educational daca gugal-ul e-n toate cele ce sunt? Deci inca odata, OLPC-ul dincolo de flame-urile MS vs Linux, AMD vs Intel, RISC vs CISC and so on nu reprezinta o strategie valabila decat parte a unui amplu plan de eEducatie, care va costa mult mai mult decat cei 700 de milioane de euro.
  Inclusiv obeservatia ca in Romania zonele defavorizate sunt private de acces la Internet conduce la ideea ca aceste sisteme vor trebui avea preinstalate o serie maricica de materiale educationale, care sa compenseze lipsa accesului la Internet. Atfel, doar posibilitatile de chat doar vor disturba procesul educational. In procesul de educatie nu conteaza caracteristicile tehnice, ci doar profitul cognitiv adus de inserarea unui nou dispozitiv intre profesor si elev...
 • 0 (0 voturi)    
  Rromanul trebuie sa fie semianalfabet... (Miercuri, 21 martie 2007, 12:25)

  yo [anonim]

  Altfel daca se desteapta prea tare incepa sa gandeasca si sa-si ceara drepturile de ce credeti ca odinioara sclavi nu aveau dreptul la scoala....asa si la noi , dar coricum saracia rezolva asceasta problema...traiasca capitalismul...traiti bine...ha ha ha .....
 • 0 (0 voturi)    
  Nu cred ca laptop-urile sunt cele mai importante (Miercuri, 21 martie 2007, 12:34)

  Pink Panther [anonim]

  Daca se vrea informatizare sa se faca informatizarea scolilor si pregatirea cadrelor didactice!
  Copiilor le trebuie gadget-uri. Daca le dai, le vor folosi pentru lucruri care nu au nimic de-a face cu educatia.

  Pe scurt, dandu-le laptop-uri fara sa le dai si indrumare, nu rezolvi nimic. Indiferent de configuratie. Bani aruncati in vant!
  Niste desktop-uri la scoli (la o rata de 1:10 copii) + profesori care sa-i indrume ar fi mai ieftin si mai potrivit.

  Iar daca sunt bani, dati-le copiilor sansa sa-si traiasca copilaria: sali de sport, terenuri de fotbal/tenis, parcuri pentru role/biciclete... sprijinite de primarii in locul a tot felul de "Centre de Afaceri".

  In plus ore de comunicare pentru copii, nu de altceva dar poate vor invata sa comunice intre ei si altfel decat injurandu-se unii pe altii dupa modelul celor mari!
 • 0 (0 voturi)    
  Hai sa fim seriosi (Miercuri, 21 martie 2007, 13:58)

  Dan [anonim]

  Pentru cei care pretind ca acele laptopuri costa 130 $ .....aceasta a fost o estimare initiala din cate stiu la ora actuala pretul a ajuns undeva la 180 - 200 la banii astia mai pui 100 si te duci la o firma cum ar fi medio sau altceva si dai comanda si iti zic eu ca primeste lejer un Celeron mobile 1,4 cu display de 15" cu 256 DDR hdd de 40 Gb unitate cel putin combo si tot asa......configuratie care iti zic eu ca ajuta un copil sa invete ceva asa ca aceste laptopuri oferite de USA sunt doar o modalitate de a mulge bani de la oameni deoarece o parte din ei o sa intre ca de obicei tot in buzunarul guvernantilor

  asa ca mai bine lipsa decat cu asa ceva
 • 0 (0 voturi)    
  mi-e scarba (Miercuri, 21 martie 2007, 14:40)

  critic [anonim]

  Dupa mine ar fi aspectele urmatoare:
  1)parlamentarilor fie nu le pica nimic fie sunt facute presiuni de catre firme mari ca sa isi vanda produsele+comisioane babane pentru politicieni, ca sa nu mai vorbim de ignoranta si aroganta lor

  2) o natie mai putin informata este mai usor de condus;mare parte a presei este manipulata si unele informatii le gasesti numai pe internet (ca sa faci o comparatie)

  3)multi forumisti spun ca banii ar trebui dati pe drumuri, pensionari etc. Nu spun ca alte domenii nu au nevoie de finantare, dar tinerii in afara de a fi manipulati , se mai face altceva pentru ei???Se investeste ceva??

  4)multi considera ca in inteligenta nu trebuie facute investitii .Nici nu ma mira cand persoanele promovate de mass-media sunt cum sunt. (nu dau nume). asa ca...mai bine bagam banii astia in altceva ca sa castigam capital politic decat sa investim in viitor

  5)din experienta personala,si eu am avut greutati materiale am invatat pe unde am apucat ca ai mei nu aveau bani de calculator,eram pasionat de mic si nu aveam posibilitati .Acum lucrez in domeniu la o firma cunoscuta ;mi-ar fi fost mult mai usor daca aveam un computer pe care sa invat....

  Astept comentarii....
 • 0 (0 voturi)    
  Avem nevoie de asa ceva.. (Miercuri, 21 martie 2007, 15:05)

  Mihai [anonim]

  Laptopurile ieftine au fost facute pentru tarile foarte sarace. Cineva spusese ca Africa va iesi din mizeria in care se afla in momentul in care se va apuca de outsorcing. Vrem, nu vrem, un procent foarte mare din populatia de la tara (si din unele orase mai mici) nu au bani de dat pe nici un fel de calculator, indiferent de cat de interesati le-ar fi copii de asa ceva. Asa ca singurul loc unde pot lucra cu un calculator acesti copii este scoala, care, si daca are calculatoare, in majoritatea cazurilor sunt insuficiente pentru numarul de copii. Ma intreb cat de tampit trebuie sa fii sa refuzi aducerea informaticii ca materie practica in mediul rural, pe motiv ca nu ai bani. Se arunca cu banii pe atatea prostii, se fura atat de mult, presa e plina de scandaluri unde statul e pagubit cu sute de milioane de euro, dar pentru o investitie in viitorul romaniei.. nu sunt bani. Daca nici asta nu e motiv pentru iesit in strada.. nu stiu care e. Una este sa se certe intre ei pentru putere, alta este sa refuze o sansa a copiilor nevoiasi.
 • 0 (0 voturi)    
  Educatie nu Laptop (Miercuri, 21 martie 2007, 16:01)

  dragos [anonim]

  Programul OLPC este un program educational si nu unul care incearca sa vanda laptopuri.
  Initiativa este de dotare cu dispozitive mobile pentru fiecare copil (OLPC sau Classmate) e doar o chestiune de pret (primul costa 150$ al doilea 400$).
  Personal sustin varianta OLPC dar nu trebuie sa fiti de aceeasi parere cu mine.
  Vreau sa dau doar cateva argumente pentru un astfel de program:
  1) accesul la informatie inseamna putere
  2) cate carti incap (in format electronic) in 512M? Cate carti se pot cumpara cu 150/400$?
  3) cati parinti din Romania isi permit sa aiba pentru copiii lor suficiente carti/atlase/enciclopedii/etc?
  4) cati romani isi citesc noutatile pe net? Daca unii (ca noi) isi permit, de ce nu ar trebui si un copil dintr-un sat izolat sa poata?
  5) subiectele pentru bacalaureat au fost intai publicate pe net si apoi in varianta pe hartie (de ce sa creem discrepante). Nu toti copiii trebuie sa aiba aceleasi sanse?
  Si lista ar putea continua la nesfarsit....
  Aceasta unealta permite accesul la informatie, permite comunicarea cu cei din jur si de oriunde, permite cresterea gradului de educatie,......
  Daca parlamentarii nu vad asta, nu trebuie sa nu vedem nici noi.
 • 0 (0 voturi)    
  Sa ne documentam mai bine! (Miercuri, 21 martie 2007, 18:35)

  HC-85 [anonim]

  1. Cu ocazia vizitei in Romania, prof. Negroponte a anuntat, ca au testat un Laptop XO cu performante superioare:
  - Frecventa procesorului: 700 MHz;
  - Memoria interna RAM: 256 MB;
  - NAND Flash: 1 GB;
  - COST SUPLIMENTAR: $15

  2. OLPC X0 poate fi utilizat si in calitate de "e-book reader" . Astfel, elevul poate sa aibe asupra sa o intreaga biblioteca mobila. Un "e-book reader" comercial (Sony) are un pret de cca $400.

  3. OLPC X0 se distribuie direct, prin Ministerele Educatiei, fara intermediari, ceea ce reduce cu 40% costul acestuia.

  4. Se impune evaluarea capabilitatilor unor astfel de tipuri de calculatare, in procesul de invatamant, la diferite niveluri, de catre Institutul de Stiinte ale Educatiei. Astfel, se vor obtine date obiective.

  5. Vizitati, va rog, site-urile:
  - www.laptopnews.com
  - http://arstechnica.com/news.ars/post/20070305‐acomparison‐ of‐olpcs‐xo‐laptop‐and‐intelsclassmate&# 8208;pc.html
 • 0 (0 voturi)    
  GoldStar-ul de prin 1990... (Miercuri, 21 martie 2007, 22:26)

  Stopper [anonim]

  cred ca a fost primul gadget post-revolutionar... toata lumea se mandrea ca si-a luat televizor cu 90 de canale si cu teletext, desi vreo 2-3 ani doar omniprezentul TVR1 a putut fi receptionat, iar de prin 92-93 firme ca NEI si altele deja insemnau o investitie mai mica.
  Asta apropo de pornirea romanilor de a fi un fel de "gaite tehnologice" investind de multe ori nepractic in tot felul de device-uri mai mult sau mai putin utile, doar ca sunt "de Neckerman"...
  Aceste televizoare nu-si gaseau utilitatea fara un minim de infrastructura, care sa le asigure functionarea. Infrastructura noastra nu este definita de gadget-uri; ea inseamna accelerarea puternica a alfabetizarii IT sustinuta pe cateva principii de componsare, gen alocare invers proportional cu rata actuala de dezvoltare a fondurilor. Dotarea in primul rand a scolilor din zonele defavorizate cu computere / retele / software educational / internet. Stimularea unei parti a tinerilor absolventi sa preia ca mici bussiness-uri regionale intretinerea retelelor izolate a altora predarea cursurilor de alfabetizare... acesta-i decat inceputul si atingem n obiective, definite in n axe prioritare, care altfel raman doar vorbe goale... de la dezvoltarea resurselor umane pana la cresterea competitivitatii economice, stimulare de initiative antreprenoriale and stuffs... odata creata aceasta platforma de suport software si hardware avem certitudinea lansarii unui set coerent de programe, indiferent ca sunt OPLC sau ce sunt acolo... bani cred ca se pot gasi, deoarece sigur vom ramane cel putin in primii 3 ani cu minim 60% din fondurile europene necheltuite... dar asta presupune chiar sa vrem sa facem, si chiar sa facem...

  Va urma...
 • 0 (0 voturi)    
  Va urma ... urmeaza (Miercuri, 21 martie 2007, 22:27)

  Stopper [anonim]

  ... pe o astfel de intrastructura ar trebui liberalizata piata de hard/soft educational, controlata numai prin organismele de control al calitatii invatamantului si in 3-4 ani maxim zona se va autodefini.... altfel vom scoate in 10-15 ani generatii OPLC addicted asa cum sunt generatiile recente MS addicted...

  am vazut foarte multi useri entuziasmati de faptul ca vor avea medii de dezvoltare si vom avea 5 milioane de potentiali programatori.... fratilor, treziti-va! Computerele astea nu se autoprogrameaza, un om pentru a putea extrapola si trece in etapa in care sa invete proprii trebuie sa aiba un set de pre-cunostinte, de baza foarte bine definite; altfel intra mai rau intr-o ceata deasa si devine cel mult operator "adliteram", capabil sa se descurce pe un PC Windows sau Linux, sau pe un Mac exact cu viteza cu care s-ar descurca o functionara de la Trezorerie pe care o scoti de la softuletul ei unde are comenzile lipite cu post-it-uri pe monitor!
 • 0 (0 voturi)    
  cifre (Miercuri, 21 martie 2007, 23:01)

  Dan [anonim]

  Tot nu inteleg .... 1,2 milioane de copii si 5 milioane de laptop-uri ? Care-i logica ?!
 • 0 (0 voturi)    
  pentru Stopper (Joi, 22 martie 2007, 1:05)

  ginel [anonim]

  Diferenta majora intre OLPC si orice venit de la Microsoft este ca are un limbaj de programare gratuit, acolo la dispozitie. Cei care dezvolta la software-ul pentru el nu sunt niste oamenii care semneaza contracte ca nu vor spune nimic din ce au lucrat acolo. Sunt niste oamenii liberi care pot oricand sa discute si sa imbunatateasca solutia. E vorba de libertate versus banii.
  In educatie cel mai important lucru e libertatea si creativiatea. Asta e singurul lucru pe care il inveti cu adevarat in scoala. Orice altceva poti sa inveti din cartii. Dar cum sa gandesti singur, sa analizezi lumea din jurul tau inveti in scoala.
  Ei bine OLPC asta face, le permite sa comunice si sa analizeze impreuna sursele de informare.
  In loc sa fie fiecare elev cu calculatorul lui acasa, avem de a face cu o comunitate, si cu o generatie care invata sa traiasca unita versus o generatie ca a noastra care a fost educata sa se ascunda bine sa nu ne prinda "tovarasi" ca nu respectam linia de partid.
  Pe baza comunicarii, si a informarii se va creea o societate noua in care oamenii pot fii liberi. Atunci o sa conteze mai putin de unde vin si mai mult cum gandesc.
  De asta conteaza atat de putin ce procesor are OLPC. Pentru ca un soft bun poate sa scoata mai mult dintr-un calculator prost decat poate un soft prost dintr-un calculator bun.
  Mie imi place la nebunie notiunea de activitatii, care e conceptul de baza din Sugar(interfata grafica a OLPC). In mod normal fie ca folosim Linux sau Windows suntem invatati sa avem task-uri care e un concept copiat dupa notiunea de hartii pe birou.
  Numai ca acei copii ca si cei din Africa si India poate nu au vazut vreodata ce inseamna hartii pe un birou. Unii dintre ei abia fac rost de electricitate. Pentru ei a trebuit inventat un alt concept.
  Idea OLPC este ca eu impart activitatii cu prieteni mei pe care ii vad in reteaua locala de wireless. Pot sa impart activitatii cu prietenii mei aflati la distanta. Altceva decat CounterStrike sau WOW.
 • 0 (0 voturi)    
  Hmmm..... (Joi, 22 martie 2007, 10:10)

  Tudor [anonim]

  Imi aduc aminte primul 286 pe care l-am vazut. Nu cred ca aveam mai mult de 10 ani. Arata ca in filmele sf. Normal, nici harddisk nu avea, functiona doar cand introduceai o discheta in el. Atunci cand nu a mai functionat, i-am conectat monitorul (alb/negru/verde) la HC91 pe care il primisem de Craciun. Acel HC, cu procesor mai slab decat al oricarui telefon de azi, fara nici un fel de memorie, care functiona legat de un casetofon cu niste fire lipite cu banda adeziva, mi-a deschis ochii pentru toata viata. Atunci am avut contact cu primul limbaj de programare pe care l-am invatat , BASIC. Nici nu imi pot inchipui, cum ar fi, in loc de acel HC sa fi avut la dispozitie un aparat cum este cel oferit de programul OLPC. Acces internet, editare de texte, tabele, comunicare wireless, ecran color, si mai este si portabil. Va garantez ca pe termen lung, pentru multi din copii din tara asta (si nu ma refer la tembelii care pierd noptile pe counter, warcraft, dc, porn, sau altele) aceasta "jucarie" ar valora cu mult mai mult decat banii care s-ar investi acum.
 • 0 (0 voturi)    
  E chiar la limita utilitatii (Vineri, 7 ianuarie 2011, 14:20)

  Alexandru Fira [anonim]

  Eu sint fan Desktop, utilizator Linux (Ubuntu si CentOS), am testat si setul de programe Sugar (pe Ubuntu) si e jalnic. Nu l-am putut folosi la nimic. La 128 MB RAM si peste 300 MHz, va rog sa ma credeti, masinuta OLPC ar putea rula un sistem de operare serios, ceva de genul Damn Small Linux sau mai degraba Slitaz, chiar si Knoppix instalat pe un card extern (bineinteles, nu rulind Open Office ci ceva mai usurel, un Koffice de exemplu). Mepis Antix ar fi de asemenea o optiune viabila si serioasa. Negroponte a dat-o in bara in mod serios cu pachetul de programe Sugar. Spuneti-mi cit de rezistente la socuri sint OLPC-urile ? Am inteles ca sint relativ rezistente. La mine principalele obiectii impotriva laptopurilor sint fragilitatea si pretul de cost foarte mare comparativ cu desktopurile, plus ca sint incomod de folosit. Dar pentru luat notite pe teren si cautat in baze de date nu ar fi rele deloc.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by