Dan Voiculescu, presedintele comisiei de ancheta privind suspendarea presedintelui, a anuntat miercuri ca raportul a fost adoptat de membrii comisiei cu 8 voturi pentru si 4 abtineri. Membrii UDMR si PNL s-au abtinut de la vot. Concluzia comisiei? Presedintele a incalcat Constitutia si a comis fapte penale. Comisia i-a pus in carca lui Basescu 19 incalcari ale Constitutiei,

pe care le puteti citi in Raportul atasat.

Voiculescu a precizat ca faptele de natura penala identificate in urma audierilor desfasurate vor face obiectul unei anexe la Raport, care va fi trimisa Parchetului General.

Conform vicepresedintelui Comisiei, deputatul PSD Florin Iordache, Comisia a identificat 19 fapte grave prin care presedintele Basescu a incalcat Constitutia.

In afara celor 19 presupuse incalcari ale Constitutiei, Comisia Voiculescu sustine ca Basescu s-ar face vinovat si de fapte penale, precum abuz in serviciu si conflict de interese.

Mai precis, Comisia, il acuza pe Basescu de favorizarea societatilor ALRO Slatina si Alprom Slatina in timpul unuia dintre mandatele sale de ministru al Transporturilor.

De asemenea, Comisia il acuza pe Basescu de interventie in favoarea societatii Art Construct '92.

Greseli in Raportul final

Raportul publicat in premiera de HotNews.ro contine cateva prevederi controversate. Prima dintre ele se refera la punerea sub acuzare a ministrului Integrarii, Anca Boagiu, pentru faptul ca nu s-a prezentat in fata Comisiei.

Conform Raportului, Boagiu s-ar face vinovata de comiterea unei infractiuni prevazute de Articolul 7, alineatul 2, litera a din din Legea 115/199. Multumita sesizarii trimise de cititorul nostru Geo, am verificat legea invocata, iar la articolul invocat de Comisie apare un text care nu are nici o legatura cu acuzele aduse Ancai Boagiu.

Infractiunea la care face referire Comisia se gaseste la Articolul 8, alineatul 2, litera a. Acest articol stipuleaza ca este infractiune “refuzul nejustificat de a prezenta Senatului, Camerei Deputatilor sau comisiilor permanente ale acestora informatiile si documentele cerute de acestea in cadrul activitatii de informare a Parlamentului de catre membrii Guvernului”.

Avand insa in vedere ca nu este vorba despre o comisie permanenta, infractiunea pusa pe seama Ancai Boagiu pare sa nu aiba acoperire.

Etapele procesului de suspendare a presedintelui

Raportul comisiei de ancheta va fi depus la Birourile Permanente ale Parlamentului. Acestea vor trimite documentul la Curtea Constitutionala, care va da un aviz consultativ (potrivit articolului 146 din Constitutie) in decurs de 20 de zile.

Dupa primirea avizului Curtii Constitutionale, Birourile Permanente se reunesc din nou si stabilesc data la care raportul va fi supus dezbaterii celor doua camere ale Parlamentului.

Potrivit articolului 95 din Constitutie daca propunerea de suspendare din functie este aprobata, in cel mult 30 de zile se organizeaza un referendum pentru demiterea Presedintelui.

Ce au spus membrii comisiei?

Florin Iordache(PSD):

  • Traian Basescu a intervenit brutal in activitatile Parlamentului
  • Presedintele si-a arogat dreptul la initiativa legislativa
  • Presedintele a participat abuziv la sedintele de guvern
  • Presedintele a refuzat sa numeasca ministrii propusi de premier

    Norica Nicolai(PNL):

  • Nu am fost de acord cu o serie de constatari a acestui raport si de aceea PNL s-a abtinut de la vot
  • Sunt si o serie de chestiuni care in opinia noastra sunt apreciate ca fiind fapte grave
  • Electoratul va avea ultimul cuvant in vederea demiterii presedintelui

    Crin Antonescu(PNL):

  • Este regretabil ca PD nu si-a desemnat reprezentanti in cadrul comisiei
  • Comisia nu a fost constituita din adversarii politici ai presedintelui
  • Curtea Constitutionala a dovedit legalitatea Comisiei de ancheta
  • Exista puncte din raport asupra carora nu am fost de acord, de aceea ne-am abtinut de la vot
  • Membrii comisiei au dat dovada de obiectivitate in activitatea desfasurata

    Nicolae Iorga(PRM):

  • Sunt mai multe motive: suspendarea abuziva de catre Traian Basescu a lui Teodor Atanasiu, fost ministru al Apararii, refuzul de a semna decretul de numire a ministrului de Externe si cererea privind demisiile sefilor SRI si SIE.
  • De doua luni Ministerul de Externe este fara ministru, in orice alta tara, presedintele si-ar fi dat o demisie de bun simt.