Presedintele Traian Basescu a transmis, miercuri, o scrisoare partidelor parlamentare si grupului minoritatilor nationale din Parlament, in urma consultarilor care au avut loc, marti, la Palatul Cotroceni.

Seful statului apreciaza ca relatiile din interiorul coalitiei de guvernare s-au deteriorat si considera "imperativa" restabilirea unui raport transparent intre Guvern si majoritatea parlamentara.

In acest context, presedintele Basescu propune partidelor sa analizeze doua variante pentru depasirea actualei situatii de criza: Guvernul sa obtina un vot de incredere in Parlament sau sa se organizeze alegeri anticipate:

1." este necesar ca actualul Guvern, sau un Guvern restructurat, sa se prezinte de urgenta in fata Parlamentului, pentru a obtine votul de incredere menit sa consfinteasca granitele unei majoritati parlamentare care-si asuma politic sustinerea executivului si ii ofera, astfel, o veritabila legitimitate democratica"

2. "In ipoteza ca votul de incredere nu va fi solicitat, iar precizarea majoritatii parlamentare existente nu se va realiza, solutia democratica obligatorie pentru intreaga clasa politica este organizarea de alegeri anticipate", se arata in comunicatul Presedintiei.

Reactia partidelor politice la scrisoarea presedintelui

  • Vicepresedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat pentru HotNews.ro ca scrisoarea presedintelui confirma esecul consultarilor dintre presedinte si partidele parlamentare, admitand ca solutia crizei politice se afla in Parlament si nu la Cotroceni. Antonescu a negat posibilitatea unei colaborarai cu PSD, precizand ca e de preferat un Guvern monocolor PNL.

  • Purtatorul de cuvant al PC Bogdan Ciuca - scrisoarea presedintelui Traian Basescu adresata partidelor politice reprezinta un atac la autoritatea premierului, Cabinetului si Parlamentului

  • Vicepresedintele executiv al PRM, Lucian Bolcas - scrisoarea adresata partidelor de catre seful statului cuprinde o nota de amenintare adresata Parlamentului privind organizarea de alegeri anticipate si arata inutilitatea consultarilor de la Cotroceni

  • Liderul deputatilor PD, Cristian Radulescu - propunerile avansate clasei politice de seful statului pentru rezolvarea actualei crize politice sunt corecte.