Grupul petrolier anglo-olandez Shell a anuntat miercuri ca a vandut companiei franceze Rubis afacerea cu gaz petrolier lichefiat (GPL) din Romania, Germania, Bulgaria, Spania, Cehia si Elvetia, valoarea totala a tranzactiei ridicandu-se la 90 milioane de euro, transmite Reuters. Aceasta operatiune marcheaza iesirea grupului Shell de pe piata romaneasca.

Potrivit reprezentantilor Shell, aceasta tranzactie face parte din strategia grupului de orientare catre activitatile de exploatare.

"Shell isi concentreaza investitiile in zonele in care are deja o prezenta considerabila si se dezvolta in regiunile cu potential ridicat de crestere. Am facut progrese semnificative in simplificarea portofoliului, reducerea complexitatii si a costurilor de operare, in vederea implementarii strategiei de grup", a declarat Erwin Friederich, vicepresedintele diviziei de GPL a companiei.

Pentru Romania, tranzactia este supusa aprobarii partenerului grupului anglo-olandez, compania Petrom. Shell Gas Romania a fost infiintata in 1996, ca un joint-venture in care Shell detine 55% din actiuni, iar Petrom restul de 45%.

Shell a intrat pe piata romaneasca in 1992 si a investit peste 200 de milioane de dolari, in principal pentru dezvoltarea retelei de benzinarii.

Rubis are activitati in domeniul GPL, al energiei termale si gazelor naturale. Anul trecut, grupul a realizat afaceri de 728,5 milioane de euro si a obtinut un profit de 44,2 miliane de euro.